Sobota 30. září 2023, svátek má Jeroným, Ráchel
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 30. září 2023 Jeroným, Ráchel

Kaštany se hodí do slané i sladké kuchyně. Jak je vybrat i uvařit

  0:34
Pečené kaštany zná asi každý, ale umíte si s nimi připravit rizoto nebo zákusek? Kaštany jsou bohaté na vitamíny a vhodné pro slanou i sladkou kuchyni. Prozradíme vám, jak vybrat v obchodě kvalitní kousky i několik tipů na jejich úpravu.

Kaštany | foto: Profimedia.cz

Pokud si pochutnáte na kaštanech, zlepšíte si tím údajně i náladu. Kaštany jsou bohaté zejména na vitamíny A, B a C a díky nízkému obsahu cukru si je mohou vychutnat i diabetici. Připisuje se jim i pozitivní vliv na játra a naopak proti ztrátě paměti, psychickým poruchám a stavům úzkosti.

Před pečením naříznout slupku

Pečené kaštany

Konzumují se pouze po tepelné úpravě, neboť čerstvé mají trpkou chuť. Nezapomeňte slupku na každém kaštanu dopředu naříznout na asi 3 cm, jinak mohou kaštany explodovat. Po upečení nebo uvaření je třeba z nich sloupnou tvrdou i tenkou slupku ještě zatepla, později to půjde jen těžko.

„Při výběru nekonzervovaných kaštanů si dejte pozor, abyste vybrali pouze čerstvé tvrdé plody bez děr. Ty nejlepší kousky by měly být v poměru ke své velikosti relativně těžké,“ popisuje Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit, která kaštany dodává do českých obchodů. „Když kaštanem zatřesete, neměli byste slyšet dutý zvuk, jelikož to znamená, že plod vysychá,“ dodává.

Jak je skladovat a co z nich uvařit

Na českém trhu se objevují kaštany převážně z Číny a ty jsou určeny ke konzumaci jako pečené. V Číně začíná sklizeň již během září, takže první kontejnery se v České republice, po měsíční cestě na moři, objevují koncem října. Zhruba dva měsíce po sklizni se hladina cukrů ustálí a kaštany dosáhnou té nejlepší chuti. Během transportu jsou skladovány při -1 až -2 °C. Vy je ale skladujte jinak.

„Kaštany skladujte při pokojové teplotě. Určitě je znovu nezamrazujte, mohly by utrpět teplotní šok, a to by se pak podepsalo na jejich kvalitě i chuti,“ uzavírá Havránek.

Nejčastěji se v našich zeměpisných šířkách setkáte s pečenými kaštany. V zahraničí je s oblibou připravují také do nádivek nebo jako přílohu k pečenému masu. Z kaštanů připravíte také skvělé dezerty - skvěle se doplňuje třeba s čokoládou. Do dezertů se také často používá kaštanové pyré, případně kaštanové mouka. Pokud jsme již dostatečně naladili vaše chuťové buňky, můžete vyzkoušet následující kaštanové recepty.

Špaldové rizoto s kaštany, hříbky a šalvějí

Podle receptu Sofie Smith

Ingredience:

Pečené kaštany
  • 200 g špaldových zrnek
  • 25 g sušených hub
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 šalotky nakrájené najemno
  • 1 česnek nasekaný najemno
  • 100 g vařených kaštanů
  • 2 snítky šalvěje
  • 2 malé skleničky bílého vína
  • 1 litr vývaru
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • sůl a pepř dle chuti

Pracovní postup:

  1. Namočte špaldu do studené a sušené houby do teplé vody na asi 20 minut. Sceďte špaldu, vodu z hub také slijte a dejte na stranu.
  2. Na pánvi zahřejte olivový olej a rychle osmahněte lístky šalvěje. Vyndejte je a olej dejte stranou. Následně v něm orestujte šalotku, dokud nezprůhlední. Přidejte nasekaný česnek, zamíchejte, přisypte špaldu a promíchejte s olejem.
  3. Vlijte bílé víno a míchejte, dokud se neodpaří.
  4. Přilijte 1⁄4 vývaru a míchejte, až se tekutina vsákne. Poté přidejte polovinu zbývajícího vývaru a opakujte stejný proces.
  5. Nakonec přimíchejte zbývající vývar, dochuťte solí a pepřem a vařte na mírném ohni, dokud není špalda měkká a většina tekutiny absorbovaná.
  6. Vmíchejte kaštany, šalvěj a 3⁄4 nastrouhaného parmezánu, zbytkem posypte pokrm a servírujte.

Jednoduché kandované kaštany

Ingredience:

  • 375 g kaštanů
  • 500 g cukru
  • voda
  • vanilkový lusk

Pracovní postup:

  1. Všechny kaštany pečlivě nařízněte. Vložte je do hrnce s vodou a dejte vařit. Poté ztlumte žár a nechte kaštany ve vodě asi 10 minut lehce bublat. Když jsou kaštany uvařené, slijte je a ještě zatepla vyloupněte z obou slupek. Vysušte je a nechte je stranou.
  2. Polovinu cukru dejte do 300 ml vody a zahřívejte na mírném ohni za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Pak vhoďte do hrnce vanilkový lusk a nechte cukrový sirup přejít varem.
  3. Do cukrového sirupu vhoďte kaštany a nechte je na mírném ohni probublávat 25 až 30 minut.
  4. Mezitím si připravte závěrečnou glazuru rozpuštěním druhé poloviny cukru v rendlíku s asi 150 ml vody. Pomalu zahřívejte a rozpouštějte cukr, nakonec nechte asi 5 minut probublávat a odpařovat vodu.
  5. Kaštany vylovte ze sirupu, ve kterém se vařily a odložte je na mřížku. Po jednom je napichujte a namáčejte do hustého cukrového sirupu. Pokud je sirup moc hustý, přilijte do něj trochu toho, ve kterém se kaštany vařily. Namočené kaštany nechte schnout na mřížce na teplém místě asi 10 až 12 hodin. Pak balte do papíru nebo uzavřete do vzduchotěsného obalu.

Pokud byste si chtěli připravit kandované kaštany klasickým způsobem, začněte s tím 4 dny předtím, než je budete potřebovat. Budete potřebovat pouze jeden sirup, ve kterém budete kaštany chvíli vařit, a následně necháte 12 až 25 hodin macerovat. Tento proces budete opakovat asi 4 dny, kaštany by mezitím měly vsáknout veškerý sirup. Poté nechte v troubě na asi 50 až 60 stupňů Celsia vysušit, dokud nebude povrch kaštanů tvrdý.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Bed rotting frčí na sociálních sítích. Před trendem však lékaři varují

Na sociálních sítích se objevil nový trend, který vybízí lidi k celodennímu povalování v posteli. Lékařům se však...

Příběh Aleny: Vyspala jsem se s přítelem mé sestry, on chce pálit mosty

Úplnou hloupostí jsem si zkomplikovala život a hlavně vztah s mou mladší sestrou, které jsem udělala něco, na co nejsem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Miliardář toužící po nekonečném mládí si v noci nechává měřit erekci

Šestačtyřicetiletý Bryan Johnson investuje ročně miliony dolarů do systematického omlazování svého těla. Tým vědců na...

Žena s největšími ňadry v Rakousku prošla extrémní proměnou

Říká si Jessy Bunny, má největší silikonová ňadra v Rakousku a ještě před pěti lety byla šedou myškou, o kterou muži...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Důležité vitaminy pro ženy. Pomohou chránit před stárnutím i depresemi

Věk se neptá. Tělo stárne a potřebuje čím dál více vaši podporu. Proto je od určitého věku důležité, aby si ženy...

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Při výchově sourozenců nejde být úplně spravedlivý, vysvětluje psycholožka

Premium Do pracovny za ní chodí rodiče, kteří tápají ve výchově ratolestí, řeší komplikované vztahy sourozenců či výchovu...

Jsme firma na zážitky. Ředitel Sparty Křivda o Priskem i novém stadionu

Premium Dodnes ho zabolí nohy, když si vzpomene, jak hrála Sparta naposledy v Edenu. V loňském derby dostala takovou...

Skvělá chuť, zábava i menší ekologická stopa. Domácí zmrzlina patří k létu

Jak se nejlépe zchladit v horkém létě? Přece lahodnou zmrzlinou. K dostání je sice množství mražených dezertů všech...

Soutěžní kvíz na téma kuchyně našich sousedů má své výherce. Gratulujeme.

Se Slováky, Poláky, Němci i Rakušany jsme sousedé se vzájemně propojenými osudy a historií, a tak se chtě nechtě...

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její průvodci ukážou...

Veganský šéfkuchař vaří ve škole. Sestavit menu je velké taktizování, líčí

Premium Vzpomínáte na buchtičky se šodó, univerzální hnědou omáčku nebo haši? Letité „šlágry“ školních jídelen se snaží na...

Vyzkoušejte zdarma účinky mořského kolagenu na vlastní kůži!
Vyzkoušejte zdarma účinky mořského kolagenu na vlastní kůži!

Pleť bez vrásek, pevné nehty a vlasy plné života – to je snad sen všech žen. Mořský kolagen collalloc slibuje tyto výhody a mnoho dalších. Ale je...

Kazma ukázal, jak snadno se dal zjistit kód vedoucí k výhře 22 milionů korun

Kazma (38) ukázal, jak relativně lehce se dal zjistit kód vedoucí k výhře jednoho milionu dolarů, v přepočtu 22 milionů...

Jiří Paroubek se potřetí oženil, expremiér si vzal bývalou poslankyni ČSSD

Po opožděné páteční oslavě svých 71. narozenin se bývalý premiér Jiří Paroubek o víkendu oženil, tentokrát už potřetí....

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Žiju se ženou, přiznala farářka ze StarDance Martina Viktorie Kopecká

Farářka Církve československé husitské Martina Viktorie Kopecká (37), která zaujala televizní diváky v soutěži...

Toxická laguna v Rumunsku pohlcuje vše živé. Katastrofa není daleko

V té krajině není nic lidského, a nebýt věže kostela, která ční z bahnité hmoty, ani by tu nic přítomnost člověka...