Středa 27. ledna 2021, svátek má Ingrid
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 27. ledna 2021 Ingrid

Kaštany se hodí do slané i sladké kuchyně. Jak je vybrat i uvařit

  0:34
Pečené kaštany zná asi každý, ale umíte si s nimi připravit rizoto nebo zákusek? Kaštany jsou bohaté na vitamíny a vhodné pro slanou i sladkou kuchyni. Prozradíme vám, jak vybrat v obchodě kvalitní kousky i několik tipů na jejich úpravu.

Kaštany | foto: Profimedia.cz

Pokud si pochutnáte na kaštanech, zlepšíte si tím údajně i náladu. Kaštany jsou bohaté zejména na vitamíny A, B a C a díky nízkému obsahu cukru si je mohou vychutnat i diabetici. Připisuje se jim i pozitivní vliv na játra a naopak proti ztrátě paměti, psychickým poruchám a stavům úzkosti.

Před pečením naříznout slupku

Pečené kaštany

Pečené kaštany

Konzumují se pouze po tepelné úpravě, neboť čerstvé mají trpkou chuť. Nezapomeňte slupku na každém kaštanu dopředu naříznout na asi 3 cm, jinak mohou kaštany explodovat. Po upečení nebo uvaření je třeba z nich sloupnou tvrdou i tenkou slupku ještě zatepla, později to půjde jen těžko.

„Při výběru nekonzervovaných kaštanů si dejte pozor, abyste vybrali pouze čerstvé tvrdé plody bez děr. Ty nejlepší kousky by měly být v poměru ke své velikosti relativně těžké,“ popisuje Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit, která kaštany dodává do českých obchodů. „Když kaštanem zatřesete, neměli byste slyšet dutý zvuk, jelikož to znamená, že plod vysychá,“ dodává.

Jak je skladovat a co z nich uvařit

Na českém trhu se objevují kaštany převážně z Číny a ty jsou určeny ke konzumaci jako pečené. V Číně začíná sklizeň již během září, takže první kontejnery se v České republice, po měsíční cestě na moři, objevují koncem října. Zhruba dva měsíce po sklizni se hladina cukrů ustálí a kaštany dosáhnou té nejlepší chuti. Během transportu jsou skladovány při -1 až -2 °C. Vy je ale skladujte jinak.

„Kaštany skladujte při pokojové teplotě. Určitě je znovu nezamrazujte, mohly by utrpět teplotní šok, a to by se pak podepsalo na jejich kvalitě i chuti,“ uzavírá Havránek.

Nejčastěji se v našich zeměpisných šířkách setkáte s pečenými kaštany. V zahraničí je s oblibou připravují také do nádivek nebo jako přílohu k pečenému masu. Z kaštanů připravíte také skvělé dezerty - skvěle se doplňuje třeba s čokoládou. Do dezertů se také často používá kaštanové pyré, případně kaštanové mouka. Pokud jsme již dostatečně naladili vaše chuťové buňky, můžete vyzkoušet následující kaštanové recepty.

Špaldové rizoto s kaštany, hříbky a šalvějí

Podle receptu Sofie Smith

Ingredience:

Pečené kaštany
  • 200 g špaldových zrnek
  • 25 g sušených hub
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 šalotky nakrájené najemno
  • 1 česnek nasekaný najemno
  • 100 g vařených kaštanů
  • 2 snítky šalvěje
  • 2 malé skleničky bílého vína
  • 1 litr vývaru
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • sůl a pepř dle chuti

Pracovní postup:

  1. Namočte špaldu do studené a sušené houby do teplé vody na asi 20 minut. Sceďte špaldu, vodu z hub také slijte a dejte na stranu.
  2. Na pánvi zahřejte olivový olej a rychle osmahněte lístky šalvěje. Vyndejte je a olej dejte stranou. Následně v něm orestujte šalotku, dokud nezprůhlední. Přidejte nasekaný česnek, zamíchejte, přisypte špaldu a promíchejte s olejem.
  3. Vlijte bílé víno a míchejte, dokud se neodpaří.
  4. Přilijte 1⁄4 vývaru a míchejte, až se tekutina vsákne. Poté přidejte polovinu zbývajícího vývaru a opakujte stejný proces.
  5. Nakonec přimíchejte zbývající vývar, dochuťte solí a pepřem a vařte na mírném ohni, dokud není špalda měkká a většina tekutiny absorbovaná.
  6. Vmíchejte kaštany, šalvěj a 3⁄4 nastrouhaného parmezánu, zbytkem posypte pokrm a servírujte.

Jednoduché kandované kaštany

Ingredience:

  • 375 g kaštanů
  • 500 g cukru
  • voda
  • vanilkový lusk

Pracovní postup:

  1. Všechny kaštany pečlivě nařízněte. Vložte je do hrnce s vodou a dejte vařit. Poté ztlumte žár a nechte kaštany ve vodě asi 10 minut lehce bublat. Když jsou kaštany uvařené, slijte je a ještě zatepla vyloupněte z obou slupek. Vysušte je a nechte je stranou.
  2. Polovinu cukru dejte do 300 ml vody a zahřívejte na mírném ohni za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Pak vhoďte do hrnce vanilkový lusk a nechte cukrový sirup přejít varem.
  3. Do cukrového sirupu vhoďte kaštany a nechte je na mírném ohni probublávat 25 až 30 minut.
  4. Mezitím si připravte závěrečnou glazuru rozpuštěním druhé poloviny cukru v rendlíku s asi 150 ml vody. Pomalu zahřívejte a rozpouštějte cukr, nakonec nechte asi 5 minut probublávat a odpařovat vodu.
  5. Kaštany vylovte ze sirupu, ve kterém se vařily a odložte je na mřížku. Po jednom je napichujte a namáčejte do hustého cukrového sirupu. Pokud je sirup moc hustý, přilijte do něj trochu toho, ve kterém se kaštany vařily. Namočené kaštany nechte schnout na mřížce na teplém místě asi 10 až 12 hodin. Pak balte do papíru nebo uzavřete do vzduchotěsného obalu.

Pokud byste si chtěli připravit kandované kaštany klasickým způsobem, začněte s tím 4 dny předtím, než je budete potřebovat. Budete potřebovat pouze jeden sirup, ve kterém budete kaštany chvíli vařit, a následně necháte 12 až 25 hodin macerovat. Tento proces budete opakovat asi 4 dny, kaštany by mezitím měly vsáknout veškerý sirup. Poté nechte v troubě na asi 50 až 60 stupňů Celsia vysušit, dokud nebude povrch kaštanů tvrdý.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Menstruace či anál. Jedenáct otázek o sexu, které se stydíte položit

Jak je to s často skloňovanou velikostí, je sex během menstruace normální a co páry, které navštěvují swingers párty?...

Umělec ukázal, jak by asi vypadaly slavné tváře z obrazů doopravdy

Umělec Nathan Shipley byl zvědavý, jak doopravdy vypadaly některé historické postavy, které jsme doposud znali pouze z...

Slabý kus půjde, normální covid zvládne, našla řešení vyměněná manželka

Ať už má Monika z Výměny manželek zdravé sebevědomí, nebo spíš patent na rozum, rozhodně nechce být ovcí ve stádu....

Tipují mi čtyřicet, říká sexy dvaašedesátiletá babička

Modelka důchodkyně Leslie Carletonová pendluje mezi svými domovy v Los Angeles a na Bali. Je fit a málokdo jí hádá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak bude za času Vodnáře? Býci se dočkají lásky, dařit se bude Pannám

Premium Vládu na nebi si jednotlivá znamení zvěrokruhu předávají podle toho, jak do nich vstupuje Slunce, což bývá vždy kolem...

Veganství a vegetariánství je na vzestupu a je to dobře, říká lékař Jan Gojda

Premium Lékaři bývají obvykle k dietám všeho druhů skeptičtí. Nejinak tomu bylo v případě vegetariánství a veganství. Výhradně...

Malý stěhovák pro rodinu. Měřili jsme, který kombík je ten nejlepší

Premium Ve velkém testu jsme srovnali tři kompaktní kombíky, které mohou být alternativou populární octavie. Navíc nejsou tak...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

  • Další z rubriky

Zima je nejkrásnější u kamen a se svařákem v ruce. Dvanáct triků, jak na něj

Chladné počasí přímo vybízí k tomu, abychom si po návratu z procházky pořádně prohřáli tělo. Připravte si dokonalé...

Nepečené cukroví na poslední chvíli pro rodiny, kde se všechno snědlo

Je u vás také pravidlem, že před svátky se cukroví nesmí jíst, ale během svátků je problém všechny napečené zásoby...

Na Vánoce kapra? Samozřejmě, ale zkusit můžete i jinou rybu

Co by to bylo za Štědrý den, kdybychom si nedali smaženého kapra s bramborovým salátem, říkáte si asi. Jenže tato...

Bez lednice a elektřiny. Dřišťál místo citronu a další fígle našich prababiček

Premium Vedla antikvariát, kde sbírala staré recepty, návody a nejrůznější kuchařské knihy. To nejzajímavější z nich Alena...

Mayské matky pravděpodobně rodily v saunách, prozradila badatelka Eleni Dimelisová
Mayské matky pravděpodobně rodily v saunách, prozradila badatelka Eleni Dimelisová

Jak vypadal život mayských rodin? A jak tehdejší ženy prožívaly mateřství? Zeptala jsem se jedné z mála českých odbornic na mayskou kulturu, Eleni...

Po dlouhé nemoci zemřela herečka Hana Maciuchová, bylo jí 75 let

Po dlouhé, těžké nemoci zemřela v úterý v Olomouci herečka Hana Maciuchová. Bylo jí 75 let. „Rozloučení bude pouze v...

Dara Rolins je po další plastice nosu. Mnozí fanoušci ji nepoznávají

Dara Rolins (48) se netají svým kladným vztahem k nejrůznějším kosmetickým úpravám. Ke zvětšení prsou a pravidelným...

Mamograf nádor neodhalil. Nechala jsem si vzít obě prsa, říká Kuklová

Michaela Kuklová prožívala před časem těžké chvíle. Po složité diagnostice karcinomu prsu, kdy sama cítila, že je něco...

Lucka je mou oporou. Ze synů hokejisté nejspíš nebudou, míní Plekanec

Tomáš Plekanec (38) a Lucie Šafářová (33) promluvili o sportovním nadání dcery Leontýnky i o plánované svatbě. Bývalý...

Žiji s manželem v polyamorii. Jen o sex nejde, říká Těžká z dokumentu V síti

Terezu Těžkou (25) znají diváci jako jednu z hlavních představitelek náctiletých dívek v dokumentu o sexuálních...