Středa 10. srpna 2022, svátek má Vavřinec
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 10. srpna 2022 Vavřinec

Kaštany se hodí do slané i sladké kuchyně. Jak je vybrat i uvařit

  0:34
Pečené kaštany zná asi každý, ale umíte si s nimi připravit rizoto nebo zákusek? Kaštany jsou bohaté na vitamíny a vhodné pro slanou i sladkou kuchyni. Prozradíme vám, jak vybrat v obchodě kvalitní kousky i několik tipů na jejich úpravu.

Kaštany | foto: Profimedia.cz

Pokud si pochutnáte na kaštanech, zlepšíte si tím údajně i náladu. Kaštany jsou bohaté zejména na vitamíny A, B a C a díky nízkému obsahu cukru si je mohou vychutnat i diabetici. Připisuje se jim i pozitivní vliv na játra a naopak proti ztrátě paměti, psychickým poruchám a stavům úzkosti.

Před pečením naříznout slupku

Pečené kaštany

Konzumují se pouze po tepelné úpravě, neboť čerstvé mají trpkou chuť. Nezapomeňte slupku na každém kaštanu dopředu naříznout na asi 3 cm, jinak mohou kaštany explodovat. Po upečení nebo uvaření je třeba z nich sloupnou tvrdou i tenkou slupku ještě zatepla, později to půjde jen těžko.

„Při výběru nekonzervovaných kaštanů si dejte pozor, abyste vybrali pouze čerstvé tvrdé plody bez děr. Ty nejlepší kousky by měly být v poměru ke své velikosti relativně těžké,“ popisuje Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit, která kaštany dodává do českých obchodů. „Když kaštanem zatřesete, neměli byste slyšet dutý zvuk, jelikož to znamená, že plod vysychá,“ dodává.

Jak je skladovat a co z nich uvařit

Na českém trhu se objevují kaštany převážně z Číny a ty jsou určeny ke konzumaci jako pečené. V Číně začíná sklizeň již během září, takže první kontejnery se v České republice, po měsíční cestě na moři, objevují koncem října. Zhruba dva měsíce po sklizni se hladina cukrů ustálí a kaštany dosáhnou té nejlepší chuti. Během transportu jsou skladovány při -1 až -2 °C. Vy je ale skladujte jinak.

„Kaštany skladujte při pokojové teplotě. Určitě je znovu nezamrazujte, mohly by utrpět teplotní šok, a to by se pak podepsalo na jejich kvalitě i chuti,“ uzavírá Havránek.

Nejčastěji se v našich zeměpisných šířkách setkáte s pečenými kaštany. V zahraničí je s oblibou připravují také do nádivek nebo jako přílohu k pečenému masu. Z kaštanů připravíte také skvělé dezerty - skvěle se doplňuje třeba s čokoládou. Do dezertů se také často používá kaštanové pyré, případně kaštanové mouka. Pokud jsme již dostatečně naladili vaše chuťové buňky, můžete vyzkoušet následující kaštanové recepty.

Špaldové rizoto s kaštany, hříbky a šalvějí

Podle receptu Sofie Smith

Ingredience:

Pečené kaštany
  • 200 g špaldových zrnek
  • 25 g sušených hub
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 šalotky nakrájené najemno
  • 1 česnek nasekaný najemno
  • 100 g vařených kaštanů
  • 2 snítky šalvěje
  • 2 malé skleničky bílého vína
  • 1 litr vývaru
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • sůl a pepř dle chuti

Pracovní postup:

  1. Namočte špaldu do studené a sušené houby do teplé vody na asi 20 minut. Sceďte špaldu, vodu z hub také slijte a dejte na stranu.
  2. Na pánvi zahřejte olivový olej a rychle osmahněte lístky šalvěje. Vyndejte je a olej dejte stranou. Následně v něm orestujte šalotku, dokud nezprůhlední. Přidejte nasekaný česnek, zamíchejte, přisypte špaldu a promíchejte s olejem.
  3. Vlijte bílé víno a míchejte, dokud se neodpaří.
  4. Přilijte 1⁄4 vývaru a míchejte, až se tekutina vsákne. Poté přidejte polovinu zbývajícího vývaru a opakujte stejný proces.
  5. Nakonec přimíchejte zbývající vývar, dochuťte solí a pepřem a vařte na mírném ohni, dokud není špalda měkká a většina tekutiny absorbovaná.
  6. Vmíchejte kaštany, šalvěj a 3⁄4 nastrouhaného parmezánu, zbytkem posypte pokrm a servírujte.

Jednoduché kandované kaštany

Ingredience:

  • 375 g kaštanů
  • 500 g cukru
  • voda
  • vanilkový lusk

Pracovní postup:

  1. Všechny kaštany pečlivě nařízněte. Vložte je do hrnce s vodou a dejte vařit. Poté ztlumte žár a nechte kaštany ve vodě asi 10 minut lehce bublat. Když jsou kaštany uvařené, slijte je a ještě zatepla vyloupněte z obou slupek. Vysušte je a nechte je stranou.
  2. Polovinu cukru dejte do 300 ml vody a zahřívejte na mírném ohni za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Pak vhoďte do hrnce vanilkový lusk a nechte cukrový sirup přejít varem.
  3. Do cukrového sirupu vhoďte kaštany a nechte je na mírném ohni probublávat 25 až 30 minut.
  4. Mezitím si připravte závěrečnou glazuru rozpuštěním druhé poloviny cukru v rendlíku s asi 150 ml vody. Pomalu zahřívejte a rozpouštějte cukr, nakonec nechte asi 5 minut probublávat a odpařovat vodu.
  5. Kaštany vylovte ze sirupu, ve kterém se vařily a odložte je na mřížku. Po jednom je napichujte a namáčejte do hustého cukrového sirupu. Pokud je sirup moc hustý, přilijte do něj trochu toho, ve kterém se kaštany vařily. Namočené kaštany nechte schnout na mřížce na teplém místě asi 10 až 12 hodin. Pak balte do papíru nebo uzavřete do vzduchotěsného obalu.

Pokud byste si chtěli připravit kandované kaštany klasickým způsobem, začněte s tím 4 dny předtím, než je budete potřebovat. Budete potřebovat pouze jeden sirup, ve kterém budete kaštany chvíli vařit, a následně necháte 12 až 25 hodin macerovat. Tento proces budete opakovat asi 4 dny, kaštany by mezitím měly vsáknout veškerý sirup. Poté nechte v troubě na asi 50 až 60 stupňů Celsia vysušit, dokud nebude povrch kaštanů tvrdý.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Příběh Marty: Seznámila jsem bratra s kamarádkou, byla to chyba

Měla jsem skvělou kamarádku, byly jsme jako sestry. Poznaly jsme se v mé první práci a mě nenapadlo nic lepšího, než...

Žena má mít dítě, když je zamilovaná, říká psychogynekoložka Máslová

Premium Ženy dělají velkou chybu, když mateřství příliš plánují, tvrdí psychogynekoložka a internistka Helena Máslová. „Vhodná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Neklidné nohy či noční děs. Poruchy spánku předcházejí nemocem, říká neurolog

Premium Říká se, že dobrý spánek je sladší než med. Což naznačuje jeho hlavní funkci: nechat tělo odpočinout. A působí i coby...

Jedenáctiměsíční chlapec váží jako tříleté dítě, na ulici budí pozornost

Malý Kason z New Yorku se narodil s běžnou porodní hmotností. Měl tři a půl kilogramu a byl naprosto zdravý. Po dvou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zhubnout mi pomohl přerušovaný půst, říká sedmdesátiletá Ilona

Paní Ilona netrpěla obezitou, ale kila navíc jí stejně překážela. Přibrala v době pandemie a po prodělaném covidu se jí...

Tenkrát před 40 lety. Veteráni z Pitavalu Krampol, Zedníček a Frej vzpomínají

Premium Jak je to dávno, co se prvně Pavel Zedníček, Jiří Krampol a Ladislav Frej sešli na natáčení seriálu Malý pitaval z...

Žena má mít dítě, když je zamilovaná, říká psychogynekoložka Máslová

Premium Ženy dělají velkou chybu, když mateřství příliš plánují, tvrdí psychogynekoložka a internistka Helena Máslová. „Vhodná...

Nebezpečný pro Česko. Proč stát nechce uzbeckého zápasníka Muradova?

Premium Mnoho let hrdě nastupoval do klece i s českou vlajkou na zádech. V malém evropském státě prorazil do velkého světa...

  • Další z rubriky

Vzpomínky na léto budou sladké a ovocné. Sedm tipů na domácí zavařování

Léto je v plném rozpuku, kromě sluníčka se tak radujeme ze spousty sladkého ovoce a dobrých chutí. Co všechno se dá z...

Máte nadúrodu hub? Naložte je podle profesionála. Radí šéfkuchař Petr Svoreň

S houbami je to všelijaké. Buď nerostou, anebo je jich tolik, že je člověk nestačí průběžně sníst. Takže je buď může...

Zkuste asijské chutě. Grilovací akademie vás naučí indický špíz tandoori

Římský kmín, garam masala, kurkuma, čerstvý koriandr nebo indické koření chunky chaat masala. A víte, jak chutná cizrna...

České omáčky musíte vystát. Doma peču svíčkovou v troubě, říká Václav Frič

Premium Do jeho restaurace se jezdí na českou klasiku, hlavně na omáčky. Mnozí hosté vám řeknou, že lepší svíčkovou nikde...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Češka vyhrála soutěž krásy v Africe. Všichni si na mě chtěli sáhnout, říká

Sarah Horáková (18) odletěla do Afriky reprezentovat Česko na světovou soutěž krásy. Když první vicemiss České...

Budu znovu chodit a tančit, věří Vendulka z Básníků a vybírá peníze na léčbu

Herečka Eva Jeníčková (58), která se proslavila coby Vendulka utěšitelka ze série o Básnících, řeší zdravotní problémy....

Díky Stiflerově mámě jsem měla sex s nejmíň 200 lidmi, vzpomíná herečka

Americká herečka Jennifer Coolidge (60) ve filmech Prci, prci, prcičky hrála Stiflerovu mámu Jeanine, která měla...

Pivo za 70, menší porce jídla. Budeme muset, říká šéf restauratérů

S růstem cen potravin a energií přichází zdražování v restauracích. Hospody kvůli krizi od základu mění obchodní...

Plyn pro Nord Stream spalují Rusové u hranic. Oheň je vidět z Finska

Rusko, které omezilo dodávky zemního plynu do Evropské unie, už několik týdnů spaluje plyn v kompresorové stanici...