Nugátové kostky
Těsto:
Pečte s námi |
- 750 g hladké mouky
- 250 g rostlinného tuku nebo másla
- 150 g cukru
- 2 žloutky
Vypracujeme těsto a 1⁄2 obarvíme kakaem a dáme odležet do lednice na 2 hodiny. Po odležení vyválíme jeden světlý a jeden tmavý plát na celou plochu plechu a pečeme na 190° C cca 10 minut.
Čokoládový krém:
- 200 g másla nebo rostlinného tuku s máslovou příchutí
- 200 g čokolády
- 50 ml rumu
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
Máslo či rostlinný tuk utřeme společně s rumem, žloutky a moučkovým cukrem. Poté všleháme rozpuštěnou čokoládu.
Nugátový krém:
- 200 g pravého nugátu nebo arašídové pomazánky
- 250 g másla nebo rostlinného tuku s máslovou příchutí
- 50 g medu
Nugát společně s tukem a medem vyšleháme do hladkého krému. Na tmavé těsto rozetřeme tmavý krém a přiklopíme světlým plátem těsta, na který rozetřeme světlý krém z nugátu a dáme vychladit. Po dobrém vychlazení a odležení polijeme čokoládou a nakrájíme na jednotlivé kostičky.
Krémové květy
Těsto:
- 250 g másla nebo rostl. tuku s máslovou příchutí
- 400 g hladké mouky
- 125 g moučkového cukru
- 1 žloutek
Veškeré suroviny na těsto ve větší míse spojíme a vypracujeme, které necháme v lednici odpočinout min. 2 hodiny. Pokud chceme květy tmavé, obarvíme těsto kakaem. Z připraveného těsta poté vyválíme cca 0,5 cm silný plát a vykrajujeme pomocí tvořítka hvězdičky. Část takto vykrájených tvarů upečeme na plechu vystlaném pečícím papírem a část v tvořítkách na košíčky. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 170° C.
Krém:
- 300 ml mléka
- 60 g vanilkového pudinku
- 100 g krupicového cukru
- 250 g másla či rostl. tuku
- 50 ml rumu
Mléko společně s cukrem přivedeme k varu a přidáme pudink. Důkladně provaříme a za stálého míchání necháme vychladit. Poté přidáme tuk s máslovou příchutí nebo máslo, rum a dobře vyšleháme.
Upečené rovné a v košíčcích ohnuté tvary k sobě slepíme zavařeninou a ozdobíme krémem.
Pistáciové dortíčky
Těsto:
- 300 g cukru
- 100 ml vody
- 150 g bílků
- 100 g cukru do bílků
- 250 g najemno namletých mandlí
- zelená potravinářská barva
Vodu s cukrem a barvou vaříme 15 minut. Mezitím si vyšleháme bílky s cukrem do tuhého sněhu. Po uvaření cukrový rozvar přilijeme za stálého šlehání k bílkům a šleháme, dokud směs opět nezačne houstnout. Nakonec ručně přimícháme mleté mandle a pomocí sáčku stříkáme na plech jednotlivé bochánky, které pečeme na 150° C cca 20 minut.
Krém:
- 1 pistáciový pudink
- 500 ml mléka
- 150 g krupicového cukru
- 250 g másla či rostl. tuku
Uvaříme mléko s cukrem, přidáme pudink rozpuštěný v troše studené vody a společně vaříme do zhoustnutí. Necháme dobře vychladit a poté všleháme tuk či máslo. Hotovým krémem slepujeme jednotlivé sněhové placičky.
Kaštanové poleno
Korpus:
- 6 vajec
- 600 g krupicového cukru
- 500 g hladké mouky
- 150 g rozpuštěného másla nebo rostl. tuku
Vejce vyšleháme s cukrem do bílé hladké pěny a ručně vmícháme prosátou mouku. Nakonec opatrně přidáme rozpuštěný rostlinný tuk nebo máslo a takto vzniklé těsto rozetřeme na plech do stejnoměrného plátu. Pečeme v předem dobře vyhřáté troubě na 200° C.
Po upečení necháme vychladnout a ihned otočíme pečícím papírem navrch,aby korpus neosychal.
Kuchařky pod stromeček |
Mezitím si připravíme krém:
- 200 g čokolády
- 500 ml smetany
- 150 g kaštanového pyré
- 100 g másla či tuku
Kaštanové pyré si můžete buď koupit již hotové, nebo si jej můžete připravit i doma.
Kaštanové pyré
Postup je jednoduchý: cca 1 kg jedlých kaštanů lezce naříznutých povařte cca 10 minut v horké vodě, poté je nechte zchladnout a vyloupejte je. Případně je můžete i upéct, je však nutné je naříznout a lehce podlít. Vyloupané kaštany lehce doslaďte, polijte vodou, můžete přidat i vanilku a rozmixujte do hladka.
Veškeré suroviny společně rozehřejeme na vodní lázni, dobře spojíme a dáme vychladnout. Vychlazenou směs poté vyšleháme a natřeme na piškotový plát. Zatočíme, dobře utáhneme a dáme chladnout.
Vzoru dřeva docílíme pomocí fládrovacího válečku, případně jej můžeme vytvořit pomocí zdobícího sáčku a to tak, že nejprve z tmavé čokolády utvoříme vzor dřeva na pečící papír a necháme v pokojové teplotě zatuhnout, poté přetřeme bílou čokoládou a takto vzniklým čokoládovým plátem obalíme zatuhlou roládu.
Nebo máte raději klasiku? Vanilkové rohlíčky podle Dity P.
17. prosince 2013 |