Netradiční cukroví: nugátové kostky, krémové květy a kaštanové poleno

  0:33aktualizováno  0:33
Řezy a rolády nepatří mezi typické české vánoční cukroví, ale proč je nevyzkoušet a neobohatit tak svou domácí kolekci vánočních dobrot?

Nugátové kostky | foto: Hera

Nugátové kostky

Těsto:

Pečte s námi

  • 750 g hladké mouky
  • 250 g rostlinného tuku nebo másla
  • 150 g cukru
  • 2 žloutky

Vypracujeme těsto a 1⁄2 obarvíme kakaem a dáme odležet do lednice na 2 hodiny. Po odležení vyválíme jeden světlý a jeden tmavý plát na celou plochu plechu a pečeme na 190° C cca 10 minut.

Čokoládový krém:

  • 200 g másla nebo rostlinného tuku s máslovou příchutí
  • 200 g čokolády
  • 50 ml rumu
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky

Máslo či rostlinný tuk utřeme společně s rumem, žloutky a moučkovým cukrem. Poté všleháme rozpuštěnou čokoládu.

Nugátový krém:

  • 200 g pravého nugátu nebo arašídové pomazánky
  • 250 g másla nebo rostlinného tuku s máslovou příchutí
  • 50 g medu

Nugát společně s tukem a medem vyšleháme do hladkého krému. Na tmavé těsto rozetřeme tmavý krém a přiklopíme světlým plátem těsta, na který rozetřeme světlý krém z nugátu a dáme vychladit. Po dobrém vychlazení a odležení polijeme čokoládou a nakrájíme na jednotlivé kostičky.

Krémové květy

Krémové květy

Těsto:

  • 250 g másla nebo rostl. tuku s máslovou příchutí
  • 400 g hladké mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 1 žloutek

Veškeré suroviny na těsto ve větší míse spojíme a vypracujeme, které necháme v lednici odpočinout min. 2 hodiny. Pokud chceme květy tmavé, obarvíme těsto kakaem. Z připraveného těsta poté vyválíme cca 0,5 cm silný plát a vykrajujeme pomocí tvořítka hvězdičky. Část takto vykrájených tvarů upečeme na plechu vystlaném pečícím papírem a část v tvořítkách na košíčky. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 170° C.

Krém:

  • 300 ml mléka
  • 60 g vanilkového pudinku
  • 100 g krupicového cukru
  • 250 g másla či rostl. tuku
  • 50 ml rumu

Mléko společně s cukrem přivedeme k varu a přidáme pudink. Důkladně provaříme a za stálého míchání necháme vychladit. Poté přidáme tuk s máslovou příchutí nebo máslo, rum a dobře vyšleháme.

Upečené rovné a v košíčcích ohnuté tvary k sobě slepíme zavařeninou a ozdobíme krémem.

Pistáciové dortíčky

Těsto:

Pistáciové dortíčky
  • 300 g cukru
  • 100 ml vody
  • 150 g bílků
  • 100 g cukru do bílků
  • 250 g najemno namletých mandlí
  • zelená potravinářská barva

Vodu s cukrem a barvou vaříme 15 minut. Mezitím si vyšleháme bílky s cukrem do tuhého sněhu. Po uvaření cukrový rozvar přilijeme za stálého šlehání k bílkům a šleháme, dokud směs opět nezačne houstnout. Nakonec ručně přimícháme mleté mandle a pomocí sáčku stříkáme na plech jednotlivé bochánky, které pečeme na 150° C cca 20 minut.

Krém:

  • 1 pistáciový pudink
  • 500 ml mléka
  • 150 g krupicového cukru
  • 250 g másla či rostl. tuku

Uvaříme mléko s cukrem, přidáme pudink rozpuštěný v troše studené vody a společně vaříme do zhoustnutí. Necháme dobře vychladit a poté všleháme tuk či máslo. Hotovým krémem slepujeme jednotlivé sněhové placičky.

Kaštanové poleno

Kaštanové poleno

Korpus:

  • 6 vajec
  • 600 g krupicového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 150 g rozpuštěného másla nebo rostl. tuku

Vejce vyšleháme s cukrem do bílé hladké pěny a ručně vmícháme prosátou mouku. Nakonec opatrně přidáme rozpuštěný rostlinný tuk nebo máslo a takto vzniklé těsto rozetřeme na plech do stejnoměrného plátu. Pečeme v předem dobře vyhřáté troubě na 200° C.

Po upečení necháme vychladnout a ihned otočíme pečícím papírem navrch,aby korpus neosychal.

Kuchařky pod stromeček

Deník Dity P.

Nakupte do 18.12. a knížky budete mít pod stromečkem včas.

Mezitím si připravíme krém:

  • 200 g čokolády
  • 500 ml smetany
  • 150 g kaštanového pyré
  • 100 g másla či tuku

Kaštanové pyré si můžete buď koupit již hotové, nebo si jej můžete připravit i doma.

Kaštanové pyré

Postup je jednoduchý: cca 1 kg jedlých kaštanů lezce naříznutých povařte cca 10 minut v horké vodě, poté je nechte zchladnout a vyloupejte je. Případně je můžete i upéct, je však nutné je naříznout a lehce podlít. Vyloupané kaštany lehce doslaďte, polijte vodou, můžete přidat i vanilku a rozmixujte do hladka.

Veškeré suroviny společně rozehřejeme na vodní lázni, dobře spojíme a dáme vychladnout. Vychlazenou směs poté vyšleháme a natřeme na piškotový plát. Zatočíme, dobře utáhneme a dáme chladnout.

Vzoru dřeva docílíme pomocí fládrovacího válečku, případně jej můžeme vytvořit pomocí zdobícího sáčku a to tak, že nejprve z tmavé čokolády utvoříme vzor dřeva na pečící papír a necháme v pokojové teplotě zatuhnout, poté přetřeme bílou čokoládou a takto vzniklým čokoládovým plátem obalíme zatuhlou roládu.

Nebo máte raději klasiku? Vanilkové rohlíčky podle Dity P.

Autor: pro iDNES.cz

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Co jsme nosili v 90. letech? Fotosoutěž o nejlepší snímky má své vítěze

Třicet let uplynulo a mnohé z toho, co se tehdy nosilo, by dnes stačilo jen trochu oprášit a byli bychom opět trendy:...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Teplý zelný salát

V chladném počasí určitě přijde vhod teplý salát. Vyzkoušejte si ho připravit z červeného zelí, které obsahuje velké...

RECEPT DNE: Pomalu pečená krkovice se salátem z červené čočky

Uvařte si k nedělnímu obědu podle našeho receptu pomalu pečenou krkovici se salátem z červené čočky.

RECEPT DNE: Rychlý jogurtový pohár s ovocem a karamelem

Ke snídani i ke svačině si můžete vyrobit domácí jogurtový pohár. Vyzkoušejte náš recept, na kterém si určitě...

Najdete na iDNES.cz