Prsty, pavouci i sladký hřbitov. Strašidelné halloweenské dezerty pobaví

Společenské akce se letos na Halloween pořádat nebudou, ovšem oslavit si ho můžete i doma v rodinném kruhu. Děti ocení strašidelné dobroty, při jejichž přípravě budou rády spolupracovat a zapojí i svou fantazii.

Čarodějnické prstíky | foto: Kulinární studio MAFRA

Čarodějnické prstíky

Čarodějnické prstíky

Ingredience:

  • 100 ml vody
  • 50 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička mandlového aroma
  • 250 g moučkového cukru
  • růžová potravinářská barva
  • asi 20 dýňových semínek

Pracovní postup:

  1. Do kastrůlku nalijeme vodu, přivedeme ji k varu a rozpustíme v ní máslo. Vsypeme prosátou mouku a mícháme, dokud není těsto hladké a nelepí se na dno a stěny. Zahříváme ho ještě asi 3 minuty a odstavíme. 
  2. Do vychladlého těsta zapracujeme mandlové aroma a moučkový cukr promíchaný s troškou růžové potravinářské barvy. 
  3. Z hmoty vymodelujeme válečky ve tvaru prstů. Pomocí nože na nich lehce naznačíme klouby a záhyby. Nakonec vmáčkneme dýňová semínka místo nehtů. Hotové čarodějnické prstíky necháme ztuhnout v lednici.
Oříškovo-čokoládoví pavouci

Oříškovo-čokoládoví pavouci

Ingredience:

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 200 g nesolených arašídů
  • 100 g lékořicových tyčinek
  • 100 g hořké čokolády
  • 50 g mléčné čokolády

Pracovní postup:

  1. Do kastrůlku vlijeme smetanu ke šlehání a přivedeme ji téměř k varu. Přidáme máslo a necháme ho rozpustit. Ve větším hrnci necháme zkaramelizovat cukr a pak k němu opatrně přilijeme horkou smetanu. Nakonec přisypeme arašídy, směs dobře promícháme a odstavíme. 
  2. Dvěma lžícemi vytvoříme z karamelové hmoty hromádky, které položíme na pečicí papír a necháme je ztuhnout. 
  3. Lékořici nakrájíme na tenké proužky a rozložíme je na karamelové placičky. Hořkou čokoládu rozpustíme v horké vodní lázni a pomocí lžičky zalijeme lékořicové nožičky. Posypeme je mléčnou čokoládou nastrouhanou nahrubo a necháme pavoučky zatuhnout. Oči můžeme dotvořit pomocí cukrové polevy.
Halloweenské muffiny

Halloweenské muffiny

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 30 g mléčné čokolády
  • 50 g nadrcených ořechů
  • 100 g oranžové marcipánové hmoty
  • 100 g hořké čokolády

Pracovní postup:

  1. Vejce vyšleháme s krupicovým cukrem do pěny. Zlehka vmícháme smetanu ke šlehání a poté polohrubou mouku prosátou s práškem do pečiva. Nakonec přimícháme nasekanou čokoládu a ořechy. 
  2. Mističky formy na muffiny vyložíme papírovými košíčky a rozdělíme do nich těsto. Muffiny pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut dozlatova. 
  3. Marcipánovou hmotu lehce propracujeme a rozválíme ji na 4 mm silný plát. Pomocí formiček a nože vykrájíme halloweenské obličeje. Čokoládu rozpustíme v horké vodní lázni a potřeme jí vršky vychladlých muffinů. Nakonec je dozdobíme marcipánovými obličejíky.
Perníkový hřbitov

Perníkový hřbitov

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 150 g cukru
  • 120 ml oleje
  • 5 lžic povidel
  • 50 ml rumu
  • 50 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 4 lžíce kakaa
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky sody 

Na ozdobu:

  • 1 balení polomáčených sušenek na náhrobky
  • 100 g marcipánu
  • 100 g tmavých sušenek na hlínu
  • 220 g povidel
  • 100 g hořké čokolády
  • 40 ml 33% smetany ke šlehání

Pracovní postup:

  1. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny a za postupného přilévání zašleháme i olej. Povidla rozmícháme s rumem a mlékem a zamícháme k pěně. Pomocí gumové stěrky po částech zamícháme mouku prosátou s kakaem, perníkovým kořením a sodou. Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem a pečeme při 160 °C asi 45 minut. 
  2. Vychladlý korpus vyjmeme z formy a rozkrojíme. Namažeme povidly a přiklopíme. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a smícháme s teplou smetanou. Polevou polijeme perník a vložíme do lednice. 
  3. Čokoládové sušenky rozdrtíme a posypeme jimi povrch perníku. Pomocí marcipánu nebo modelovací hmoty vytvoříme duchy a na čokoládovou stranu polomáčených sušenek vymodelujeme písmena. Vše rozmístíme po celé ploše, necháme 30 minut odležet v chladu a podáváme.
Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...