Ideální víkendová grilovačka: jehněčí burger, křidélka a kozí sýr

  0:51
Grilování pro vás jistě není žádná novinka, mnozí se nenecháte odradit ani za deštivých večerů. A tak vám pro zpestření přinášíme tři zajímavé recepty, které stojí za to vyzkoušet. Pochutnejte si na pikantních kuřecích křidélkách, jehněčím burgeru a teplém kozím sýru s rukolou, rajčaty a olivami.

Grilovaný kozí sýr s rukolou, rajčaty a olivami. | foto: Stockfood, Profimedia.cz

Kořeněný jehněčí burger

Doba přípravy: 30 minut (odležení 2-4 hodiny) + grilování 12-16 minut

Kořeněný jehněčí burgr

Množství: 4 osoby

  • 2 stroužky česneku
  • 1 malá červená cibule
  • centimetrový kousek čerstvého zázvoru
  • 1 malá chilli paprička
  • 1/2 lžičky koriandrových semínek
  • 1 lžička římského kmínu
  • 800 g mletého jehněčího masa
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1 velké vejce
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá petržel, koriandr
  • hrst rukoly
  • 1 velké masité rajče
  • 1 žlutá paprika
  • hrst oliv
  • 4 pita chleby

1. Česnek prolisujeme, cibuli na jemno nakrájíme. Zázvor nastrouháme, papričku podélně rozkrojíme, vyškrábneme semínka, odkrojíme stopku a na jemno nasekáme. V hmoždíři rozdrtíme semínka koriandru a kmín.

2. Jehněčí maso promícháme s kořením a vejcem, solí a pepřem, přidáme česnek, cibuli a chilli papričku.

3. Z připravené hmoty vytvarujeme 4 burgery, překryjeme je potravinovou fólií a necháme odležet 2-4 hodiny v chladu. Půl hodiny před grilováním je vyjmeme z chladničky.

4. Bylinky a rukolu omyjeme a osušíme, odstřihneme silnější stonky a natrháme. Papriku pokrájíme, rajče nakrájíme na kousky. Olivy překrájíme.

5. Burgery grilujeme na středním žáru pod poklopem 6-8 minut po každé straně.

6. Pita chleby naplníme rukolou a bylinkami, pokrájenou zeleninou a olivami, přidáme maso a ihned podáváme.

TIP: Jehněčí burgery můžete nechat odležet přes noc v chladu přetažené potravinovou fólií.

Kuřecí křidélka s barbecue omáčkou, kuře s limetkou a chilli

Příprava: 30 minut (vaření 15 minut, marinování 30 minut) + grilování 50 minut

Kuřecí křidélka s barbecue omáčkou, kuře s limetkou a chilli

Množství: 4 osoby

  • 4 chilli papričky
  • 200 ml pomerančové šťávy
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 300 ml kečupu
  • olej
  • 2 lžíce worcesteru
  • 12-16 kuřecích křídel
  • sůl
  • 1 velká limeta
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce chilli omáčky
  • 4 kuřecí prsa

1. Chilli papričky rozkrojíme, vyškrábneme semínka a odřízneme stopku, na jemno nasekáme.

2. V menším rendlíku zahřejeme pomerančovou šťávu promíchanou se sirupem, kečupem, jednou lžicí oleje a worcesterem, přidáme polovinu chilli papriček a 15 minut provaříme na mírném plameni.

3. Limetu omyjeme a osušíme, ostrou škrabkou odkrojíme tenkou vrstvu kůry a nakrájíme na tenké proužky. Část odložíme na ozdobení, zbytek na jemno pokrájíme.

4. Limetu rozkrojíme a vymačkáme z ní šťávu. Česnek a zázvor oloupeme, zázvor nastrouháme, česnek prolisujeme.

5. Kuřecí prsa potřeme směsí limetkové kůry a šťávy, promíchané se zbylou chilli papričkou, s chilli omáčkou, dvěma lžícemi oleje, česnekem a zázvorem. Necháme je odležet při pokojové teplotě 30 minut.

6. Kuřecí prsa grilujeme na středním přímém žáru asi 8-10 minut po každé straně, ozdobíme limetkovou kůrou.

7. Omytá a osušená křidélka potřeme olejem, osolíme a grilujeme na naolejované mřížce na přímém žáru pod poklopem asi 30 minut.

8. Hotová křídla promícháme s připravenou omáčkou z kečupu a ihned podáváme.

Grilovaný kozí sýr s rukolou, rajčaty a olivami

Příprava: 20 minut (grilování 10-14 minut)

Grilovaný kozí sýr s rukolou, rajčaty a olivami.

Množství: 2 osoby

  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce sherry
  • 2 hrsti rukoly
  • 1 velké masité rajče
  • 1 lžíce kaparů
  • hrst černých oliv
  • 2 plátky čerstvého kozího sýra
  • sůl
  • balsamikový ocet

1. V malé misce zahřejeme v mikrovlnné troubě med a sherry, dobře promícháme.

2. Rukolu omyjeme a osušíme, odstřihneme stonky, rajče nakrájíme na plátky, kapary propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

3. Plátky kozího sýra potřeme směsí medu a sherry, na grilovací mřížku položíme kousek dvojitého alobalu a plátky sýra grilujeme asi 5-7 minut po obou stranách.

4. Na talíř dáme rukolu, plátky rajčete, olivy a kapary, ochutíme solí a balsamikovým octem.

5. Ozdobíme grilovaným sýrem a podáváme s bílou bagetou.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Tajemná skotská vejce. Vyzkoušejte je o Velikonocích na grilu trochu jinak

Ideální výsledek: maso je propečené a žloutek zůstal polotekutý.

VIDEO Jsou sice složitější na přípravu, ale kdy jindy si dopřát delikátní skotská vejce v netradiční...

Udělejte na grilu pravá křidélka Buffalo. Kůrku jim dodá kypřicí prášek

Křídla Buffalo se sýrovou omáčkou

VIDEO Stejně jako si Čech k pivu objedná utopence nebo nakládaný hermelín, jsou pro typického Američana...

  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Prodej, Pozemky pro bydlení, 958 m2 -
Prodej, Pozemky pro bydlení, 958 m2 -

Wolkerova, Tanvald - Šumburk nad Desnou, okres Jablonec nad Nisou
2 999 990 Kč

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...