První letošní grilovačka: barevné špízy, hamburger a hodně ostrá žebra

  0:24
I když to vypadá, že jaro se po rychlém nástupu zase vzdalo urputné zimě, pohled do kalendáře dává vědět, že jeho třetina je už za námi. Proč tedy konečně neoprášit gril a nedat si něco pěkně vypečeného? Kdo má zastřešený grilovací koutek nebo verandu, je ve výhodě.

Barevné kuřecí špízy | foto: Profimedia.cz

Hamburger s karamelizovanou cibulí

Hamburger s karamelizovanou cibulí

Ingredience na 4 porce:

  • 600 g mletého hovězího masa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • římský kmín
  • 4 bulky na hamburger
  • 4 lžíce tatarské omáčky nebo majonézy
  • nakládané okurky
  • salátové listy
  • Na karamelizovanou cibuli:
  • 400 g cibule
  • rostlinný olej
  • 4 lžíce cukru
  • balzamikový krém
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme karamelizovanou cibuli. Oloupeme ji a nakrájíme na kolečka. Na rozpáleném oleji ji chvíli restujeme, pak přidáme cukr a za stálého míchání necháme lehce karamelizovat.
  2. Asi po pěti minutách přilijeme několik lžic balzamikového krému, dochutíme a necháme na mírném plameni probublávat ještě alespoň 15 minut. Ještě horkou cibuli plníme do čistých uzavíratelných sklenic, v ledničce vydrží do příštího grilování.
  3. Mleté maso v míse rukama dobře propracujeme, vmícháme sůl, pepř a lžičku římského kmínu. Pak rozdělíme na čtyři stejně velké kuličky a lehce je zploštíme. Dobře se budou na grilu opékat ve speciálním držáku na hamburgery, ale jde to i bez něj.
  4. Na rozpáleném grilu opékáme burgery asi čtyři minuty z každé strany. Ke konci přidáme na rošt rozkrojené bulky, řezem dolů.
  5. Spodní část opečené bulky potřeme tatarskou omáčkou nebo majonézou, poklademe listovým salátem, burgery a bohatě obložíme karamelizovanou cibulí. Podáváme s nakládanými okurkami.

Tip: Na talířky můžete hostům přidat také další přísady, aby si každý mohl vytvořit svůj hamburger originál – třeba kečup, hořčici, plátky rajčat, plátky okurek aj. Je-li větší hlad, podávejte k hamburgerům i hranolky.

Když hamburger, tak z masa. Neskutečná dobrota podle Pohlreicha:

Barevné kuřecí špízy

Ingredience pro 4 osoby:

Barevné kuřecí špízy
  • 2-3 kuřecí prsa
  • 2-3 menší brambory
  • 3-4 menší cibule
  • 2 červené papriky
  • několik snítek tymiánu
  • grilovací koření nebo směs vašeho oblíbeného koření
  • sůl a pepř
  • slunečnicový olej
  • cherry rajčata k doplnění
  • čerstvý chléb k podávání

Pracovní postup:

  1. Maso nakrájíme na menší kostky o přibližně stejné velikosti. Brambory omyjeme, ale neloupeme, a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kousky.
  2. V míse smícháme maso a brambory s rozmarýnem, kořením, solí, pepřem a olejem. Zakryjeme a necháme asi hodinu odležet.
  3. Na kovové jehly nebo navlhčené špejle napichujeme střídavě maso, cibuli, papriky a brambory.
  4. Rozpálíme gril a špízy na něm opékáme ze všech stran.Ke konci dáme na gril opéct také rozkrojená rajčata. Podáváme s čerstvým chlebem.

Tip: Na jehly můžete napíchnout také kostičky slaniny, kolečka klobásy nebo třeba žampiony. Kuřecí maso zkuste nahradit vepřovým, ale to bude na grilu potřebovat trochu více času.

Hodně ostrá žebra

Ingredience pro 4 osoby:

Hodně ostrá žebra
  • 1 kg vepřových žeber
  • čerstvý chléb k podávání

Na marinádu:

  • 3 stroužky česneku
  • 2-3 chilli papričky
  • 2 lžíce vinného octa
  • 3 lžíce worcestrové omáčky
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • šťáva z 1 citronu
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

  1. Žebra omyjeme a překrájíme je na porce.
  2. Česnek oloupeme a prolisujeme. Chilli papričky nasekáme najemno. V míse je spolu s česnekem smícháme s ostatními ingrediencemi na marinádu. Tou přelijeme připravená žebra ze všech stran, zakryjeme a necháme do druhého dne odležet.
  3. Žebra vložíme do zapékací mísy, zalijeme vodou asi do dvou centimetrů a pečeme 100 až 120 minut.
  4. Předpečená žebra potřeme bohatě marinádou a grilujeme dozlatova. Podáváme s čerstvým chlebem.

Tip: Pro ještě pikantnější chuť můžete do marinády přidat strouhaný zázvor. Zajímavou chuť jí dodá také černé pivo nebo sójová omáčka, v tom případě je zkuste také posypat sezamovými semínky.

Autor:

Asie na grilu? Podle Pohlreicha to jde hravě zvládnout, když máte fantazii

Thajské curry s krevetami a červenou rýží

VIDEO Některá zadání poroty v soutěži Česko na grilu jako by už zoufale zkoušela, co ještě lze na grilu...

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

Burgery propíchněte párátkem, aby držely pohromadě.

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

Dany s Danielou jako vítězové úvodního kola

VIDEO Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Výborně vypečená pizza s trhanou mozzarellou a žampiony Dannyho s Danielou

VIDEO Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Vyzkoušejte legendární plněné rolky z krkovičky. Jsou to bomby z Apulie

Legendární masové bomby z Apulie

VIDEO Láska k červeném masu dala v Itálii vzniknout pouličním masovým bombám z Apulie. Legendární masové...

Kuřecí křídla na grilu jsou jedničkou. Vyzkoušejte je v asijském stylu

Lákavá porce křidélek, vychutnáte si ji s výběrovým bílým vínem.

VIDEO Nejen steak chutná z grilu lépe než z pánve. I kuřecí křidélka dostanou z roštu pořádnou porci...

  • Nejčtenější

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Borůvkové sušenky

Borůvkové sušenky

Střední

90 min

Křehké sušenky s polevou skvělé na svačinku či snídani.

Čokoládový dort s ibiškem

Čokoládový dort s ibiškem

Střední

120 min

Dokonalý dort, kterým každého ohromíte.

Růžové mléko s malinami

Růžové mléko s malinami

Lehké

10 min

Osvěžující mléko, které si oblíbí určitě i vaše děti.

Levandulové lanýže

Levandulové lanýže

Střední

45 min

Kvete vám na zahradě levandule? Využijte ji k přípravě těchto lákavých bonbónů.

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...