Jedlá hlína a pistáciová houba v unikátním dezertu. Zvládnete ho i vy

  1:26aktualizováno  1:26
Karamelová zmrzlina, mořská sůl, čokoláda, malinová pěna, pistácie, to jsou základní složky valentýnského dezertu, který okouzlí každého. Podávají ho v restauraci Mlýnec a šéfkuchař Marek Šáda vás ho naučí na videu připravit krok za krokem.

„Recept vznikl kombinací dvou až tří nejoblíbenějších dezertů restaurace Mlýnec. Našim klientům chutnala u určitých jídel specifická část či chuť a tak jsme je zkombinovali tak, aby si na Valentýna mohli vychutnat tento dezert všemi smysly,“ vysvětluje Marek Šáda.

Vyzkoušet můžete ale třeba jen jednu část moderního dezertu. Samostatně skvěle chutná karamelová zmrzlina, která vůbec není složitá. Čokoládovou hlínou můžete ozdobit třeba dort. Dezert zdobí malinové makronky – my doporučujeme koupit je už hotové, zatímco v Mlýnci si je samozřejmě pečou. Pokud se rozhodnete pro domácí přípravu, vyzkoušejte tento recept, nebo se podívejte na video níže. Příprava dezertů se ovšem protáhne.

Zmrzlinu uděláte i v mrazáku

V receptu navíc skvěle využijete láhev na výrobu šlehačky (sifón na šlehačku), kterým jsme před nástupem rostlinné šlehačky ve spreji zdobili nedělní zmrzlinový pohár. Pokud ho nemáte, seženete ho v domácích potřebách, stejně tak bombičky, bez nichž se šlehačka „nerozpohybuje“. A pak už si vystačíte jen s běžnými pomůckami.

Marek Šáda cestou do Mlýnce prošel špičkovými restauracemi v Česku i New Yorku. V San Franciscu absolvoval v The Culinary Institute of America řadu kurzů se zaměřením na přípravu ryb a mořských plodů. Kuchyni v Mlýnci šéfuje od května 2013.

Šéfkuchař Marek Šáda

Zatímco v restauraci využívá Marek Šáda profesionální přístroje jako paco jet na výrobu zmrzliny, v domácích podmínkách poslouží běžný zmrzlinovač.

„Nebo můžete zmrzlinu dát v mističce do mrazáku a často ji promíchávat, aby se rozbily ledové krystalky a nevytvořily se zmrzlé kusy,“ radí šéfkuchař.

Jestliže chcete dezert servírovat na Valentýna, připravte si makronky, hlínu a zmrzlinu raději den předem a na svátek zamilovaných už jen dokončete houbu a pěnu a vyhrajte si se stylingem.

A na závěr dobrá zpráva: zmrzlina je kvůli plechovce Salka vyrobená v daleko větším množství, než na dezert potřebujete, takže ji můžete mlsat nejen na Valentýna. V mrazáku vám ještě nějaký týden vydrží.

Karamelová zmrzlina

Asi 10 porcí:

  • 1 konzerva zahuštěného slazeného mléka (salko)
  • 1 litr smetany 33 % tuku
  • 2 bílky z menších vajec (zdravotně nezávadných vajec-ideálně bio) (jde o 50 ml)
  • vločková mořská sůl – nemusí být

Uzavřenou konzervu mléka vařte na mírném ohni zcela ponořenou ve vodě asi 4 hodiny. Poté ji nechte vychladnout. Konzervu otevřete a mléko smíchejte důkladně se smetanou. Několik minut provařte a poté nechte zchladnout. Ušlehejte bílky a vmíchejte je do směsi. Nechte zmrznout (ve zmrzlinovači nebo v mrazáku). Podávejte lehce posypané mořskou solí.

Náš tip: Vločkovou mořskou sůl koupíte v Česku v supermarketech, při podávání nemusí být. Můžete ji také nahradit běžnou mořskou solí, kterou nadrtíte na menší kousky.

Čokoládová hlína

Pro čtyři osoby:

  • 25 ml vody
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g hořké čokolády

Fotogalerie

Vodu smíchejte s cukrem a svařte na ohni. Těsně před tím, než začne směs karamelizovat, odstraňte hrnec z ohně a přidejte rozlámanou čokoládu (nebo čokoládové vločky). Míchejte vařečkou, dokud se nevytvoří hrudky, které připomínají hlínu. Podávejte chladné.

Náš tip: Důkladně vychlaďte nové keramické květináče (předtím doporučujeme vysterilizovat), naplňte je zmrzlinou a zasypte čokoládovou hlínou. Zapíchněte do středu snítek máty. Vytvoříte tím dokonalou iluzi sazeničky v květináči. „Vážně je to jedlé?“ bude se ptát každý. Netradiční dezert opravdu překvapí.

Malinová pěna

Pro čtyři osoby:

  • 100 ml malinového pyré
  • 25 g tučného jogurtu
  • 25 g termizovaného sýra
  • 15 g moučkového cukru

Malinové pyré na středním ohni vařte v hrnci tak dlouho, dokud se nezredukuje na polovinu. Důkladně vychlaďte a teprve poté přidejte jogurt, sýr a cukr. Směsí naplňte přístroj na výrobu šlehačky, postupně na láhev našroubujte dvě bombičky, které zaručí našlehanost pěny, vždy důkladně protřepejte, a teprve s třetí bombičkou stříkejte pěnu na talíř.

Náš tip: Pokud nemáte koupené malinové pyré, můžete ho připravit z mražených malin svařených s vodou a trochou cukru. Potom jen rozmixujte tyčovým mixérem a ve stejném hrnci rovnou zredukujte.

Pistáciové houby

Pro čtyři osoby:

  • 1 velké vejce
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 2 g prášku do pečiva (na špičku nože)
  • 15 ml plnotučného mléka
  • 15 g másla
  • 20 g pistáciové pasty

Všechny suroviny důkladně smíchejte. Směsí naplňte přístroj na výrobu šlehačky, postupně na láhev našroubujte dvě bombičky, které zaručí našlehanost dezertu, vždy důkladně protřepejte, a teprve s třetí bombičkou stříkejte pěnu do misky. Použijte plastovou misku (například od jogurtu), kterou můžete poté zničit. Dejte ji do mikrovlnné trouby a na nejvyšší výkon nechte „vařit“ asi 20 až 40 sekund, záleží na výkonu spotřebiče, dokud se pěna nesrazí do konzistence houby. Kelímek potom obraťte dnem vzhůru a špičkou nože do kelímku udělejte několik dírek. Nechte vychladnout. Houbu trhejte na kousky a servírujte s ostatními komponenty.

Náš tip: Pistáciovou pastu koupíte za přibližně 100 korun v obchodech s delikatesami nebo cukrářskými potřebami, běžně je k dostání přes internet. Pokud si ji chcete vyrobit, použijte vyloupané pistáciové oříšky, které najemno rozemelte a smíchejte s moučkovým cukrem a trochou kakaového másla.

Autor:
  • Nejčtenější
Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

Příběh Oliny: Vyspala jsem se s kamarádem, nevím co dál

Udělala jsem velkou hloupost, vyspala jsem se se svým nejlepším kamarádem. Bylo to krásné, ale i tak bych byla radši...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Proč mají ženy prsa a děsí nás hadi? 11 otázek a odpovědí kolem evoluce

I když občas evoluci fušujeme do řemesla a snažíme se ji vlastními civilizačními pravidly vzdorovat, kdesi hluboko v...

Gender v pohádkách, divné diety i brčka z papíru. Kde je zdravý rozum?

Nejen v módě existují prapodivné trendy jako ponožky v sandálech. Některé odezní rychle, jiné mají dopad na naše...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

Krampol o Belmondovi: Když on točil Zvíře, já hrál traktoristu

Přes třicet let promlouvá na české diváky božský Bébel, jak Jean-Paul Belmondovi v rodné Francii přezdívají, hlasem...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Hruškový koláč z Bretaně

Je čas hrušek a tak si k víkendové kávě upečte náš hruškový koláč z Bretaně.

RECEPT DNE: Roláda z červené řepy a kozího sýra

Červená řepa je stále oblíbenější zeleninou. Je plná vitaminů a minerálů a právě na podzim je její čas. Vyzkoušejte náš...

Zdravější pečení. Zkuste perník, bábovku nebo pizzu z celozrnné mouky

Nadýchané koláčky a bábovky z bílé mouky jsou sice českou klasikou, je to ovšem záležitost maximálně posledních pár...

RECEPT DNE: Pečená kuřecí stehna s růžičkovou kapustou

Připravte si podle našeho receptu k nedělnímu obědu vynikající pečená kuřecí stehna s růžičkovou kapustou na orientální...

SOUTĚŽ: Vyhrajte sirup pro děti, který zatočí s bacily
SOUTĚŽ: Vyhrajte sirup pro děti, který zatočí s bacily

Pojďte s námi otestovat dětské sirupy od NutriFood a ochraňte tak své děti před náporem nemocí a proměnlivého podzimního počasí. Stačí se přihlásit v komentářích.

Najdete na iDNES.cz