Pokud by vám tmavá čokoláda přece jen chyběla, na dort si ji nastrouhejte. My jsme zvolili bílou, elegantní a jemnou Charlottu jsme navíc posypali mandlovými lupínky.
Součástí dortíku je i "tajná" netradiční surovina. Je to fazole tonka. Nehledejte ji však v regálech supermarketů, ale spíše ve speciálních obchůdcích s delikatesami či kořením. Neodolatelně voní. Pokud několik kousků nastrouháte do jakéhokoliv dezertu, pozvedne ho na hvězdnou úroveň.
U jemné Charlotty nehleďte na hříšné kalorie, užijte si raději její hříšnou chuť.
Valentýnská Charlotta
- cukrářské piškoty (potřebujete jich přibližně 30, záleží na velikosti formy)
- půl litru plnotučného mléka, ideálně v kvalitě bio
- 3 fazole tonka (můžete je nahradit vanilkovým luskem, dezert ale dostane jinou chuť)
- 6 žloutků
- 6 plátků želatiny (v běžném balíčku je jich právě šest)
- 170 gramů cukru krupice
- 500 ml šlehačky (nejméně 31%)
- 250 gramů bílé čokolády
- 50 ml amaretta (mandlového likéru)
Na ozdobení:
- mandlové lupínky
- jahody (maliny, borůvky...)
- čokoláda
- pečicí papír, mašle
1. Obvod dortové formy vyložíme pečicím papírem. Na dno i okraj naskládáme cukrářské piškoty, těm po stranách musíme kousek uříznout, aby dobře držely.
2. Do mléka nastrouháme fazolky, případně vyškrabeme zrníčka vanilkového lusku. Přidáme cukr a přivedeme k varu.
3. Namočíme na 10 minut plátky želatiny do studené vody. Poté z nich vodu vyždímáme.
4. Prošleháme žloutky a za stálého míchání je nalijeme do mléka, ihned přidáme také želatinu. Pořádně promícháme a přivedeme až téměř k varu. Želatina se ale nesmí vařit, proto když mléko dosáhne správné teploty, rychle stáhneme hrnec z plotýnky a přidáme na kousky nalámanou bílou čokoládu. Už nevaříme, čokoláda se v teplém krému sama rozpustí. Přilijeme také amaretto.
5. Krém za občasného promíchání necháme vychladnout.
6. Šlehačky ušleháme dotuha a vmícháme je do chladného krému. Poté celou směs nalijeme do formy vyložené piškoty a dáme na několik hodin ztuhnout do lednice. Dort nebude úplně tuhý, ale spíše nadýchaně pěnový.
7. Před podáváním ozdobíme jahodami, čokoládou a mandlovými lupínky, které můžeme podle chuti přidat i do krému.
8. Charlottu přesuneme na talíř a svážeme ji rudou mašlí, která podtrhne barvu jahod.
tipPokud máte raději kokos, nahraďte jím mandle. Do krému přidejte kokosový likér, strouhaným kokosem ozdobte dortík. |