Čtvrtek 27. ledna 2022, svátek má Ingrid
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 27. ledna 2022 Ingrid

Hvězdy mezi dorty

  0:15
Vybrali jsme pro vás nejlepší dorty a o receptury požádali odborníky na slovo vzaté. Tady jsou!

Cheesecake s malinovo-pepřovou omáčkou | foto: Profimedia.cz


JITKA RÁKOSNÍKOVÁ, Pražský kulinářský institut
Je jednou ze zakladatelek úspěšného časopisu věnovaného jídlu a receptům Apetit. Na konci loňského roku připravila k vydání klasiku českých kuchařských knih, slavnou kuchařku Marie Janků Sandtnerové, kterou upravila pro současné podmínky. Své jméno spojila s Pražským kulinářským institutem, který svou činnost zahájil na začátku roku.

Tajemný medovník

Příprava: 60 minut + 10 minut pečení

TĚSTO:
* 2 vidličkou ušlehaná vejce
* 60 g změklého másla
* 200 g krupicového cukru
* 2 lžíce medu
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 500 až 600 g hladké mouky 

KRÉM:
* plechovka slazeného kondenzovaného mléka
* 3 vidličkou prošlehaná vejce
* 2 lžíce medu
* 60 g másla
* 1/2 hrnku mletých ořechů

1. Z přísad vypracujeme nelepivé těsto a rozdělíme ho na pět dílů. Na lehce pomoučené ploše vyválíme buď placky nebo přibližné obdélníky a na plechu vyloženém papírem na pečení upečeme dozlatova, což v troubě předehřáté na 180 stupňů trvá 3 až 5 minut.

2. V kastrůlku promícháme přísady na krém, uvedeme do varu a pak sejmeme z ohně a necháme vychladnout. Vychladlým krémem k sobě spojujeme placky. Sestavený dort pak necháme vychladnout. Posypat ho můžeme mletými ořechy, ale u profesionálních medovníků se na posypání používá trocha rozdrobeného upečeného těsta.

Našli jsme i následující trik na krém:
ze 300 g krupicového cukru upražíme karamel, zředíme trochou vody, poprášíme hladkou moukou a krátce svaříme do zhoustnutí. Postrouháme 100 g studeného másla a zašleháme do karamelového krému spolu se špetkou skořice. Oba krémy můžeme střídat.

V českých domácnostech se začal medovník hodně objevovat ve válečných letech. Recept - jednoduché těsto s margarínem, spojené stejně jednoduchým krémem ale nebudil žádné zvlášť labužnické představy a patrně evokoval - zvlášť při vzpomínce na cukrářská veledíla první republiky - cosi chudého a náhražkového; snad proto se s ním později téměř nesetkáváme. Pak přišlo nečekané: v devadesátých letech si díky manželům Chybovským z Moskvy, kteří si v Česku zaregistrovali ochrannou známku, vydobyl už velkým písmenem opatřený Medovník postavení krále cukrárenských dezertů!

Prostě předpis z rodu rodinných pokladů patří k dokonalým, a jeho tajemství asi zůstane tajemstvím navěky. Domácká výroba, pokoušející se napodobit původní "staroslovanský" recept, má před sebou i další výzvu - medovník s názvem Marlenka, rovněž chráněný ochrannou známkou a pocházející z továrny arménské rodiny Avetsijanových, usadivší se ve Frýdku-Místku. Oba zákonem chránění výrobci (pro rozdílnost v recepturách se prý vzájemně nepovažují za konkurenty) používají místní medy, a med je také zodpovědný za vláčnost a poměrně dlouhou trvanlivost tohoto vrstveného "dortokoláče".

LUKÁŠ POHL, šéfcukrář La Degustation Bohéme Bourgeoise
Začínal v restauraci Flambée, po čtyřech letech nastoupil do Café Savoy, které patří do skupiny Ambiente. Je člen Národního družstva cukrářů. Absolvoval například kurz cukrářské čokoládové školy Vahlrona.

Cheesecake s malinovo-pepřovou omáčkou

TĚSTO:
* 150 g hladké mouky
* 100 g másla
* 50 g moučkového cukru
* kůra z 1/2 citronu
* 1 vejce
* 30 g najemno namletých mandlí

KRÉM:
* 400 g krémového sýru Philadelphia, popř. lučiny
* 120 g salka
* 5 žloutků
* 1 vanilkový lusk
* štáva z 1/2 pomeranče 

OMÁČKA Z MALIN A ZELENÉHO PEPŘE:
* 250 g malin
* 1 dl červeného vína
* 50 g cukru krupice
* 3 - 5 kuliček zeleného, popřípadě růžového pepře utlučeného nebo jemně namletého

1. Všechny suroviny zpracujeme co nejrychleji v hladké těsto a uložíme na několik hodin do lednice.

2. Připravíme si náplň. Sýr, kondenzované mléko, žloutky, vyškrábanou dužinu vanilkového lusku a pomerančovou šťávu dáme do mísy a prošleháme šlehačem.

3. Těsto rozválíme na cca 0,5 cm tlustou placku a vyložíme sním koláčovou kulatou formu, propícháme ho vidličkou a upečeme do zlatova v troubě vyhřáté na 160 stupňů. Korpus naplníme krémovou směsí a pečeme dále na stejnou teplotu cca 20 - 25 min.

4. Necháme koláč vystydnout, a v lednici vychladit nejméně 4 hodiny. Všechny ingredience na omáčku povaříme v rendlíku 10 minut, pak procedíme.

Doslovný překlad mluví o "sýrovém koláči", s ementálem nemá ale nic společného. Jeho kouzlo je v náplni ze smetanového sýra, který se z českých ekvivalentů nejvíce podobá šlehané lučině. Ani těsto není vždy stejné, může být linecké nebo jako rychlovku lze smísit dobré sušenky s máslem. Patří k těm nejtypičtějším americkým dezertům, jaké si dokážete představit.

Dostanete ho v každé kavárně a pro místní je dát si k dobrému kafi cheesecake stejná klasika, jako pro Čechy štrůdl nebo bábovka. U nás se o jeho oblibu postaraly podniky, které si v devadesátých letech začali otevírat Američané, a brzy byl sýrový koláč nabízen skoro v každé kavárně.

ROMAN PAULUS, Sous-chef CzechHouse Grill&Rotisserie hotelu Hilton
Láska k vaření ho provází od dětství, přestože v jeho rodině neexistovala gastronomická tradice, kuchařskou čepici si poprvé nasadil ve čtyřech letech na karnevalu. Vzdělání si zdokonaloval na prestižní rakouské gastronomické škole v Gerasu.
Jednou z mnoha zastávek byl hotel Savoy v Londýně nebo cesta kolem světa na lodi Queen Elisabeth II. Od roku 2002 pracuje v řetězci Hilton, nejprve v hotelu Hilton Vienna Plaza a od roku 2002 Praze.

Tiramisu

NA FORMU O PRŮMĚRU 24 CM:
* 2 vejce
* 4 žloutky
* 90 g mascarpone
* 250 g smetany ke šlehání
* 50 ml likéru Amaretto
* 250 g cukrářských piškotů
* 0,5 l černé kávy
* vanilkový cukr
* kakao

1. Smícháme žloutky, vejce, cukr a likér amaretto a směs ušleháme ve vodní lázni do husté pěny. Poté šleháme naopak v ledové lázni až do vychladnutí.
Přidáme mascarpone, promícháme a přidáme ušlehanou smetanu.

2. Cukrářské piškoty krátce namočíme ve studené kávě a klademe na dno formy. Piškoty, pokládáme těsně vedle sebe, na ně naneseme silnou vrstvu krému a celý postup opakujeme.

3. Hotový dort dáme vychladit a před podáváním posypeme kakaem.

Italský piškotový dezert pochází z Benátek a jeho hlavní a nejdůležitější součástí je jemný krémový sýr mascarpone. Tentokrát zapomeňte na náhražky, tenhle dezert si je opravdu nezaslouží, navíc mascarpone už koupíte v každém supermarketu. Kouzlo je v dokonalém souladu, který spolu vytvoří smetana s mascarpone, cukrářské piškoty a hořká káva.

  • Nejčtenější

Sedmikrásky k obědu, nákup z popelnice. Výměna se nesla v režii eko páru

Podobný věk, naprosto odlišný životní styl. Tak nějak by se dala shrnout nejnovější Výměna manželek, ve které se sešly...

Angelica: Mám ráda svoje prsa, i když ve 12 letech nebylo lehké se s nimi sžít

Burleska je vlastně teatrální striptýz, svlékání z krásných korzetových kostýmů. „Používáme spoustu peří, kostýmy jsou...

Staňte se vílou i bez diet. Devět rad, jak shodit kila a moc toho neměnit

Premium Chcete pro sebe v novém roce něco udělat? Zapomeňte na razantní diety, které nám odložená kila nakonec vždycky vrátí i...

Ryby a Kozorozi se zamilují, Raky čeká kariéra. Jak bude pod vládou Vodnáře?

Premium Všechno stagnující a strnulé Vodnáře rozčiluje a má chuť prosadit pokrok. Takže je zřejmé, že vstupujeme-li do období...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K hubnutí Alenu motivovala kamarádka. Za necelý rok shodila 34 kilo

Alena Krejčová vážila ve 35 letech 117 kilogramů a zhubla nejen kvůli sobě, ale také kvůli dětem, aby se za ni nemusely...

Naši zemi by neubránila ani desetkrát větší armáda, říká armádní generál Opata

Premium Přes tři roky šéfuje armádě a nejvíc mu pije krev byrokracie. Když je nejhůř, oblékne maskáče a vyrazí z kanceláře...

Situace se obrací. Dřív byl vstřícný západ, dnes vyrazte s obytňákem na východ

Premium Nemám rád kempy s jejich davovou atmosférou, hlukem a stísněným prostorem a hotely jsou pro mě nenávratně statické,...

Recept na dlouhověkost? Chirurg Pafko vysvětluje, čím si zkracujeme život

Premium Profesor Pavel Pafko o tom, proč si u televize neotevře lahváč, o malém štěstí pro každý den a taky o poučném úrazu na...

  • Další z rubriky

Domácí zabijačka se mění. Už se sice nezabíjí, lidi však baví vlastní výroba

Doby, kdy si každý na vesnici v chlívku vykrmoval prase, jsou pryč. Ubylo tak klasických domácích zabijaček, jejichž...

Zázrak zvaný zelí. Povzbudí imunitu, pomáhá hubnout a navíc skvěle chutná

Je levné, zdravé a vydrží dlouho čerstvé, a tak ho můžete mít stále po ruce. Je to studnice zdraví, obsahuje spoustu...

VIDEO: Miroslav Polák z Masterchefa připravuje polévku z mrkvových slupek

Miroslav Polák byl finalistou Masterchef v roce 2019. Zapojil se do projektu Do posledního sousta na Nově, který má...

Snídaně je prostě grunt. Pokud chcete hubnout, určitě ji nevynechávejte

Doporučení odborníků na výživu sice v posledních letech bývají trochu matoucí, když jednou radí jíst pětkrát denně a...

Maminky z eMimina doporučují mlíčko BEBA COMFORT HM-O
Maminky z eMimina doporučují mlíčko BEBA COMFORT HM-O

Maminky z eMimina testovaly prémiovou pokračovací výživu BEBA COMFORT 2 HM-O a BEBA COMFORT 3 HM-O. Pochvalovaly si především chuť, složení a...

Mysleli, že mám miliony. A já žila na ubytovně, vzpomíná Nicol Lenertová

Premium Na biologického otce si Nicol Lenertová už nevzpomíná, jen říká, že byl pro ni i její mámu nebezpečný. Během dětství...

Survivor: Nahota i pomlouvání Pazderkové za jejími zády, že je labilní

Po odstoupení zpěváka Vojtěcha Drahokoupila kvůli psychickým potížím ze show Survivor se diváci dočkali i prvních...

Do Česka poprvé připlula loď naložená uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku

Do Děčína v sobotu ráno poprvé připlula po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie, informovala Česká televize a...

Devadesátky: Hlavně nehraj jako já, řekl Vetchý Bartošovi o společné postavě

Postavu Tomáše Kozáka v Případech 1. oddělení hraje Ondřej Vetchý. V mladší verzi policisty v Devadesátkách se proměnil...

Tereza Ramba prozradila pohlaví i jméno druhého miminka

Herečka Tereza Ramba (32) a tanečník Matyáš Ramba (32) se před pár dny stali rodiči. Novinku se jim podařilo utajit a...