Hvězdy mezi dorty

  0:15
Vybrali jsme pro vás nejlepší dorty a o receptury požádali odborníky na slovo vzaté. Tady jsou!

Cheesecake s malinovo-pepřovou omáčkou | foto: Profimedia.cz


JITKA RÁKOSNÍKOVÁ, Pražský kulinářský institut
Je jednou ze zakladatelek úspěšného časopisu věnovaného jídlu a receptům Apetit. Na konci loňského roku připravila k vydání klasiku českých kuchařských knih, slavnou kuchařku Marie Janků Sandtnerové, kterou upravila pro současné podmínky. Své jméno spojila s Pražským kulinářským institutem, který svou činnost zahájil na začátku roku.

Tajemný medovník

Příprava: 60 minut + 10 minut pečení

TĚSTO:
* 2 vidličkou ušlehaná vejce
* 60 g změklého másla
* 200 g krupicového cukru
* 2 lžíce medu
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 500 až 600 g hladké mouky 

KRÉM:
* plechovka slazeného kondenzovaného mléka
* 3 vidličkou prošlehaná vejce
* 2 lžíce medu
* 60 g másla
* 1/2 hrnku mletých ořechů

1. Z přísad vypracujeme nelepivé těsto a rozdělíme ho na pět dílů. Na lehce pomoučené ploše vyválíme buď placky nebo přibližné obdélníky a na plechu vyloženém papírem na pečení upečeme dozlatova, což v troubě předehřáté na 180 stupňů trvá 3 až 5 minut.

2. V kastrůlku promícháme přísady na krém, uvedeme do varu a pak sejmeme z ohně a necháme vychladnout. Vychladlým krémem k sobě spojujeme placky. Sestavený dort pak necháme vychladnout. Posypat ho můžeme mletými ořechy, ale u profesionálních medovníků se na posypání používá trocha rozdrobeného upečeného těsta.

Našli jsme i následující trik na krém:
ze 300 g krupicového cukru upražíme karamel, zředíme trochou vody, poprášíme hladkou moukou a krátce svaříme do zhoustnutí. Postrouháme 100 g studeného másla a zašleháme do karamelového krému spolu se špetkou skořice. Oba krémy můžeme střídat.

V českých domácnostech se začal medovník hodně objevovat ve válečných letech. Recept - jednoduché těsto s margarínem, spojené stejně jednoduchým krémem ale nebudil žádné zvlášť labužnické představy a patrně evokoval - zvlášť při vzpomínce na cukrářská veledíla první republiky - cosi chudého a náhražkového; snad proto se s ním později téměř nesetkáváme. Pak přišlo nečekané: v devadesátých letech si díky manželům Chybovským z Moskvy, kteří si v Česku zaregistrovali ochrannou známku, vydobyl už velkým písmenem opatřený Medovník postavení krále cukrárenských dezertů!

Prostě předpis z rodu rodinných pokladů patří k dokonalým, a jeho tajemství asi zůstane tajemstvím navěky. Domácká výroba, pokoušející se napodobit původní "staroslovanský" recept, má před sebou i další výzvu - medovník s názvem Marlenka, rovněž chráněný ochrannou známkou a pocházející z továrny arménské rodiny Avetsijanových, usadivší se ve Frýdku-Místku. Oba zákonem chránění výrobci (pro rozdílnost v recepturách se prý vzájemně nepovažují za konkurenty) používají místní medy, a med je také zodpovědný za vláčnost a poměrně dlouhou trvanlivost tohoto vrstveného "dortokoláče".

LUKÁŠ POHL, šéfcukrář La Degustation Bohéme Bourgeoise
Začínal v restauraci Flambée, po čtyřech letech nastoupil do Café Savoy, které patří do skupiny Ambiente. Je člen Národního družstva cukrářů. Absolvoval například kurz cukrářské čokoládové školy Vahlrona.

Cheesecake s malinovo-pepřovou omáčkou

TĚSTO:
* 150 g hladké mouky
* 100 g másla
* 50 g moučkového cukru
* kůra z 1/2 citronu
* 1 vejce
* 30 g najemno namletých mandlí

KRÉM:
* 400 g krémového sýru Philadelphia, popř. lučiny
* 120 g salka
* 5 žloutků
* 1 vanilkový lusk
* štáva z 1/2 pomeranče 

OMÁČKA Z MALIN A ZELENÉHO PEPŘE:
* 250 g malin
* 1 dl červeného vína
* 50 g cukru krupice
* 3 - 5 kuliček zeleného, popřípadě růžového pepře utlučeného nebo jemně namletého

1. Všechny suroviny zpracujeme co nejrychleji v hladké těsto a uložíme na několik hodin do lednice.

2. Připravíme si náplň. Sýr, kondenzované mléko, žloutky, vyškrábanou dužinu vanilkového lusku a pomerančovou šťávu dáme do mísy a prošleháme šlehačem.

3. Těsto rozválíme na cca 0,5 cm tlustou placku a vyložíme sním koláčovou kulatou formu, propícháme ho vidličkou a upečeme do zlatova v troubě vyhřáté na 160 stupňů. Korpus naplníme krémovou směsí a pečeme dále na stejnou teplotu cca 20 - 25 min.

4. Necháme koláč vystydnout, a v lednici vychladit nejméně 4 hodiny. Všechny ingredience na omáčku povaříme v rendlíku 10 minut, pak procedíme.

Doslovný překlad mluví o "sýrovém koláči", s ementálem nemá ale nic společného. Jeho kouzlo je v náplni ze smetanového sýra, který se z českých ekvivalentů nejvíce podobá šlehané lučině. Ani těsto není vždy stejné, může být linecké nebo jako rychlovku lze smísit dobré sušenky s máslem. Patří k těm nejtypičtějším americkým dezertům, jaké si dokážete představit.

Dostanete ho v každé kavárně a pro místní je dát si k dobrému kafi cheesecake stejná klasika, jako pro Čechy štrůdl nebo bábovka. U nás se o jeho oblibu postaraly podniky, které si v devadesátých letech začali otevírat Američané, a brzy byl sýrový koláč nabízen skoro v každé kavárně.

ROMAN PAULUS, Sous-chef CzechHouse Grill&Rotisserie hotelu Hilton
Láska k vaření ho provází od dětství, přestože v jeho rodině neexistovala gastronomická tradice, kuchařskou čepici si poprvé nasadil ve čtyřech letech na karnevalu. Vzdělání si zdokonaloval na prestižní rakouské gastronomické škole v Gerasu.
Jednou z mnoha zastávek byl hotel Savoy v Londýně nebo cesta kolem světa na lodi Queen Elisabeth II. Od roku 2002 pracuje v řetězci Hilton, nejprve v hotelu Hilton Vienna Plaza a od roku 2002 Praze.

Tiramisu

NA FORMU O PRŮMĚRU 24 CM:
* 2 vejce
* 4 žloutky
* 90 g mascarpone
* 250 g smetany ke šlehání
* 50 ml likéru Amaretto
* 250 g cukrářských piškotů
* 0,5 l černé kávy
* vanilkový cukr
* kakao

1. Smícháme žloutky, vejce, cukr a likér amaretto a směs ušleháme ve vodní lázni do husté pěny. Poté šleháme naopak v ledové lázni až do vychladnutí.
Přidáme mascarpone, promícháme a přidáme ušlehanou smetanu.

2. Cukrářské piškoty krátce namočíme ve studené kávě a klademe na dno formy. Piškoty, pokládáme těsně vedle sebe, na ně naneseme silnou vrstvu krému a celý postup opakujeme.

3. Hotový dort dáme vychladit a před podáváním posypeme kakaem.

Italský piškotový dezert pochází z Benátek a jeho hlavní a nejdůležitější součástí je jemný krémový sýr mascarpone. Tentokrát zapomeňte na náhražky, tenhle dezert si je opravdu nezaslouží, navíc mascarpone už koupíte v každém supermarketu. Kouzlo je v dokonalém souladu, který spolu vytvoří smetana s mascarpone, cukrářské piškoty a hořká káva.

  • Nejčtenější

Jablka a hrušky. Co o nich možná nevíte a tipy na nejlepší podzimní recepty

Rozjasní zasmušilou podzimní náladu, zaženou dotěrné virózy a dodají energii. Sladké šťavnaté hrušky a jablka jsou součástí loučení se s létem a vítání podzimu. Kromě toho nám dávají v kuchyni...

28. září 2024

Kolem světa s kávou. Za její chuť vděčíme Osmanům, papeži i vídeňským kočím

Premium

Káva, kdysi střežený poklad z Arábie, je dnes symbolem klidného rána i odpoledních setkání. Ať už si vychutnáváte silné italské espresso nebo osvěžující řecké frappé, každý šálek má svůj vlastní...

1. října 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zjistěte, co víte o zvěřině nejen v kuchyni, a vyhrajte knihu receptů

Podzim, čas ranních mlh a sychravého počasí, je také vrcholem lovecké sezony. Jak dobře si povedete v kvízových otázkách z období, kdy mají myslivci velmi napilno?Pokud odpovíte na všechny otázky...

vydáno 5. října 2024

Kolem světa s kávou. Za její chuť vděčíme Osmanům, papeži i vídeňským kočím

Premium

Káva, kdysi střežený poklad z Arábie, je dnes symbolem klidného rána i odpoledních setkání. Ať už si vychutnáváte silné italské espresso nebo osvěžující řecké frappé, každý šálek má svůj vlastní...

1. října 2024

Salát s kuřecím masem v avokádu

Salát s kuřecím masem v avokádu

Lehké

30 min

Lahodný salát s masem netradičně servírovaný v avokádu. Znáte snad lepší kombinaci?

Salát z černé čočky v dýni

Salát z černé čočky v dýni

Lehké

60 min

Poctivý podzimní salát.

Škoda odhalila nový elektromobil Elroq na Vltavě, ceny startují na 800 tisících

Škoda představila v Praze, v reprezentativní budově Občanské plovárny, svůj nový elektromobil. Model Elroq je od...

Vyplatilo se Němcům opustit jádro? Studie odhaluje překvapivé zjištění

Norská studie dokazuje, že masivní investice do obnovitelných zdrojů energie přinesly Německu v posledních 20 letech...

Horší než nejčernější scénář. Převézt zboží nešlo, říká majitel vyplavené firmy

Jeseníkem se prohnala velká voda, smetla většinu města, nešetřila domy ani firmy. Malé říčky Bělá a Staříč způsobily...

Sexy studentka je novou hvězdou Playboye. Nafotil ji SuperStar Miro Šmajda

V létě vyhrála soutěž Hledáme Playmate 2024 a už má za sebou focení pro Playboy. Studentka Sandra Taškovičová (19) z...

V dubnu zrušil asistovanou sebevraždu, nyní se Jan Kavalír dočkal dcery

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpící neurosvalovým onemocněním ALS zrušil letos v dubnu asistovanou sebevraždu...