Jak mám docílit toho, aby se čokoládová poleva na dortu krásně leskla?
Jestliže vám poleva zmatněla, pomůžete si jednoduchým trikem - kupte olej ve spreji a velmi tenkou vrstvou dort přestříkejte. Bude vypadat jako z luxusní cukrárny. Polevu můžete také zkrášlit lehkým přetřením čistým alkoholem.
Nezvládám marcipánové zdobení, přesto bych chtěla mít dort elegantně nazdobený.
Zkuste použít čerstvé ovoce nebo živé květiny. Sami o sobě vypadají kouzelně. Dortík můžete také poprášit kakaem nebo moučkovým cukrem přes vystřiženou (i koupenou) šablonu.
Proč mám vždycky dort tak vypouklý?
Nejčastější příčinou bývá příliš velká teplota v troubě. Zkuste příště dort péci raději pozvolna a až na konci pár stupínků přidat, aby se vytvořila krásně zlatavá vrstva. Dort můžete také dát v troubě o trochu níž, kde bývá teplota menší.
Jak profesionálové rozříznou dort?
Mají na to to správné náčiní. Pomáhají si hlavně cukrářskou pilkou, ale někdo nedá dopustit ani na obyčejnou nit. Vytvoří si nožem lehce nářez, nití obtočí celý dort a přes řez přitáhne. Dort se ostrou nití rozřízne sám a vy ho můžete snadno naplnit.
Jak nejlépe nakrájet dort?
Dort (hlavně čokoládový) porcujte dlouhým nožem, který před každým řezem namočíte do horké vody a lehce otřete. S prvním dílkem už si předkrájejte i druhý. Ten s pořadovým číslem jedna vám půjde lépe vyndat.
Jak se pospojují patra dortu?
"Nejlépe to jde s cukrářskými kolíčky, v domácích podmínkách můžete ale použít i obyčejné špejle. Dort se jimi probodne a zafixuje," radí cukrářka Anna Musilová. Nezapomeňte ani na kvalitní polevu, zkusit můžete také cukrářské lepidlo. To je ale vhodnější spíš pro lepení menších ozdůbek.
Jak dort nejlépe přemístit?
"Můj malý trik - pomáhám si několika dlouhými kuchyňskými obracečkami. Opatrně je pod nazdobený dort vsunu a pak ho přesunu," prozradila cukrářka Musilová. Další variantou je také zdobení přímo na podnose, na němž ho chcete servírovat.
Jak mám doma dort nejlépe skladovat?
Dort před podáváním skladujte v chladnu, ať už v temné spižírně nebo v lednici. Ideálně v dortové krabici, do níž vložíte cukrářskou papírovou krajku. Ubrousek nemá povoskovanou vrstvu a tak se vám rozmočí.
Pokud potřebujete jen uchovat dortové korpusy (nenaplněné, neozdobené), můžete je i na dva měsíce uložit zabalené v potravinářské fólii a poté ještě v alobalu v mrazáku. Stejně zabalené vydrží v chladničce zhruba dva až tři dny. Čím dříve je ale sníte, tím lépe. Ostatně - kdo by sladkému dortu tak dlouho odolával.