Mirabelkový koláč
Příprava: 15 minut + 25-30 minut pečení
Na jednu dortovou formu o průměru 26 cm nebo plech s vyšším okrajem
* 1 hrnek hladké mouky
* 1 hrnek polohrubé mouky
* 1 kypřicí prášek do pečiva
* 1 lžíce citronové kůry, bio
* 1/2 hrnku cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 125 g rozpuštěného másla nebo hery
* 1 hrnek acidofilního mléka
* 2 vejce
* 300-500 g mirabelek
* cukr moučka na poprášení
1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Mirabelky omyjeme, necháme oschnout a vypeckujeme. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem a vymažeme mastným papírem od másla. V míse promícháme obě prosáté mouky s kypřicím práškem. Přidáme jemně nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, oba cukry, rozpuštěné vlažné máslo, mléko, vejce a vymícháme hladké řidší těsto. Podle potřeby můžeme přidat o něco více mléka.
2. Těsto vlijeme do připravené dortové formy, uhladíme stěrkou a povrch poklademe vypeckovanými mirabelkami otevřenou stranou dolů. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova asi 25-30 minut. Před vyjmutím z trouby zkusíme špejlí ve středu koláče, jestli je už upečený. Nelepí-li se těsto na špejli, vyjmeme ho i s formou z trouby a necháme na mřížce zchladnout. Před podáváním lehce poprášíme moučkovým cukrem a krájíme na jednotlivé řezy.
Třešňová bublanina
Příprava: 15 minut + 25-30 minut pečení
Na jeden plech
* 3 vejce
* 1 hrnek cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 2 hrnky polohrubé mouky
* 1 kypřicí prášek do pečiva
* 215 ml smetany, 33%
* 500 g třešní
* 1 lžíce moučkového cukru - na poprášení
* trochu tuku a hrubé mouky na plech
1. Třešně omyjeme, zbavíme stopek a necháme okapat a oschnout. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. V míse ušleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přisypeme prosátou mouku promíchanou s kypřicím práškem, vlijeme smetanu a umícháme hladké těsto.
2. Plech s vyšším okrajem vyložíme pečicím papírem nebo vytřeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme na plech, rovnoměrně rozetřeme a uhladíme stěrkou a poklademe třešněmi. Vložíme do trouby a pečeme asi 25-30 minut do růžova.
3. Před vyjmutím zkusíme do středu těsta vpíchnout špejli, a pokud těsto nelepí, bublaninu vyjmeme z trouby. Necháme chladnout nejlépe na mřížce a po vychladnutí krájíme na jednotlivé řezy. Při podávání lehce poprášíme moučkovým cukrem.
Piškotová buchta s meruňkami a broskvemi
Příprava: 10-20 minut + 3 minuty vaření
Na jednu koláčovou formu
* 1 hotový piškotový korpus
* 2 lžíce brusinkové nebo rybízové zavařeniny
* 500 ml mléka
* 1 sáček vanilkového pudinku
* 1-2 lžíce cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 2 lžíce másla
* 1 broskvový kompot
* 1 meruňkový kompot
* 1 sáček čirého dortového želé
1. Kompoty slijeme a ovoce necháme okapat. Podle návodu uvaříme z mléka a pudinkového prášku hustý pudink. Po uvaření ho osladíme a zašleháme do něj dvě lžíce másla.
2. Dortový korpus potřeme zavařeninou a teplým krémem. Povrch poklademe nakrájenými broskvemi a meruňkami. Z ovocné šťávy z kompotu připravíme podle návodu na obalu želé a podle chuti dosladíme.
3. Pomocí lžíce nebo štětečku ovoce potřeme nebo přelijeme želatinou a dáme ztuhnout do chladničky, trvá to asi 1-2 hodiny.
Rebarborové koláčky s drobenkou
Příprava: 110 minut + 15-20 minut pečení
Na asi 30-40 koláčků
* 400 g hrubé mouky
* 180 g másla
* 60 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 4 žloutky
* 3/4 kostky droždí
* 1/4l mléka
* špetka soli
* trochu hladké mouky na po moučení válu
Na náplň:
* 1 kg rebarbory
* 150 g hrubé mouky
* 150 g cukru krupice
* 150 g másla
* 1 lžíce nastrouhané citronové kůry, bio
1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, na kousky nakrájené máslo a zpracujeme jako na drobenku. Vmícháme moučkový cukr a rozetřené droždí s trochou cukru. Žloutky rozmícháme ve vlažném mléce s vanilkovým cukrem, přilijeme do mísy a vařečkou vypracujeme hladké těsto. Těsto přendáme na pomoučený vál a vyválíme asi centimetrový plát.
2. Skleničkou nebo formičkou vykrajujeme koláčky,pomoučeným dnem skleničky každý koláček uprostřed stlačíme, přendáme na plech vyložený papírem a necháme je asi hodinu kynout. Rebarboru oloupeme škrabkou na zeleninu a nakrájíme na tenčí plátky. V míse promícháme mouku, cukr, citronovou kůru a kousky másla a prsty zpracujeme na drobenku.
3. Koláčky po klademe kousky rebarbory, posypeme drobenkou a pečeme v dobře rozehřáté troubě dorůžova.
Tip
Místo čerstvého droždí můžete použít sáček sušeného. Rebarboru můžete navíc pokrýt trochou utřeného tvarohu s cukrem a žloutkem a teprve potom sypat drobenkou.
Lívance s borůvkami
Příprava: 10 minut + 60-90 minut kynutí + 4-5 minut pečení
Pro 4-6 osob
* 500 g hladké mouky
* 300 ml mléka
* 300 ml kefíru
* půl kostky droždí
* 1 lžíce cukru
* 1 velké vejce
* 1 lžíce rozpuštěného másla
* 2 hrsti borůvek + 200 g k podávání
* olej nebo máslo na opékání
* 1 sáček vanilkového cukru
* 100 g moučkového cukru
1. Droždí utřeme v míse s lžící cukru, přilijeme vlažné mléko, polovinu prosáté mouky. Dobře promícháme a necháme asi 30 minut kynout.
2. Poté do těsta přidáme špetku soli, zbylou mouku, vejce, rozpuštěné máslo, kefír a zaděláme řidší těsto. Necháme půl hodiny v teple, pak do těsta zamícháme borůvky a necháme dalších 15 minut kynout.
3. Rozpálíme si pánev nebo lívanečník, důlky vymažeme trochou oleje nebo másla a lžící tvoříme lívanečky. Pečeme nejdříve z jedné strany dozlatova, otočíme a dopečeme i z druhé strany dozlatova. Takto postupně upečeme všechny lívance. Lívanečky posypeme nebo lehce obtiskneme v moučkovém nebo pískovém cukru s vanilkovým cukrem a podáváme s čerstvými borůvkami.
Borůvkové suflé s lesními plody
Příprava: 30-40 minut + 30 minut pečení
Pro 4 osoby
* 150 ml smetany na vaření
* 1 lžíce citronové kůry
* 40 g másla + trochu na vymazání formiček
* 40 g hladké mouky
* 4 vejce
* 3 lžíce borůvkové šťávy
* 2 lžíce borůvkového likéru
* 30 g krupicového cukru
* 1 vanilkový cukr
* velká hrst lesních plodů
* 1-2 lžíce krupicového cukru
1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. V kastrole rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a asi minutu mícháme na mírném ohni. Vlijeme smetanu, přidáme špetku soli, citronovou kůru, dobře rozšleháme, uvedeme k varu a vaříme 1-2 minuty.
2. Nakonec vmícháme a zašleháme borůvkovou šťávu a likér a stáhneme z ohně. Necháme trochu zchladnout a do směsi zašleháme žloutky. Formičky dobře vymažeme máslem vysypeme moučkovým cukrem. Z bílků a obou cukrů ušleháme pevný sníh a postupně ho vmícháme do borůvkové hmoty.
3. Připravené formičky plníme do dvou třetin a pečeme na mřížce ve spodní části trouby asi 30 minut. Horké suflé poprášíme moučkovým cukrem a ihned podáváme ozdobené rozmačkanými lesními plody s cukrem.
Jablečný štrúdl
Příprava: 60 minut + 45-50 minut pečení
Na tři záviny
Těsto:
* 300 g hladké mouky
* 13 lžic světlého piva
* 125 g hery
Náplň:
* 1-2 hrsti strouhanky
* 1,5-2 kg jablek
* šťáva z 1/2 citronu
* 3 vanilkové cukry
* 1 lžíce mleté skořice
* špetka muškátového oříšku
* 60 g rozinek
* 80 g vlašských ořechů
* 125 g hery nebo másla na potření
* šlehačka k podávání, dle chuti
1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. V míse promícháme prosetou mouku, nakrájený tuk a pivo a zpracujeme v hladké těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme v chladničce 15-30 minut odležet. Jablka nastrouháme a promícháme s citronovou šťávou a propláchnutými a okapanými rozinkami.
2. Těsto rozdělíme na 3 stejné díly, ze kterých vyválíme na lehce pomoučeném vále velmi tenké obdélníkové pláty. Každý potřeme rozpuštěným máslem a posypeme trochou strouhanky. Doprostřed každého dílu navršíme po délce jablka s rozinkami, posypeme vanilkovým cukrem a překrájenými ořechy. Náplň poprášíme skořicí a trochou muškátového oříšku, delší okraje přehneme přes náplň a zavineme.
3. Záviny přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme máslem a pečeme v předehřáté troubě asi 40-50 minut dozlatova. Vyjmeme z trouby, opět potřeme rozpuštěným máslem, necháme na mřížce vychladnout a potom krájíme na jednotlivé řezy. Podáváme s čerstvě ušlehanou smetanou.