NA 12-16 ŘEZŮ
Příprava: 50 minut + 70 minut pečení + 3 hodiny chlazení
Na korpus:
* 280 g hladké mouky
* 170 g másla pokojové teploty
* 50 g krupicového cukru, nejlépe hnědého
* špetku strouhaného muškátového oříšku
* špetku soli
Na čokoládovou vrstvu:
* 200 ml smetany na šlehání
* 240 g hořké čokolády, nasekané
* 50 ml Baileys
Na tvarohovou náplň:
* 800 g plnotučného tvarohu
* 100 g moučkového cukru
* 2 sáčky vanilinového cukru
* 40 g kukuřičného škrobu (Maizena)
* 2 lžíce tmavého rumu
* 15 g instantního espressa (3 lžíce)
* 1 lžičku melasy
* 3 velká vejce pokojové teploty
Na polevu:
* 280 g husté (patnáctiprocentní) zakysané smetany
* 40 g cukru krystalu nebo krupice
Příprava jídla
1. Na čokoládovou vrstvu přiveďte k varu smetanu, odstavte, přidejte čokoládu a přilijte alkohol. Vymíchejte dohladka.
2. Zatímco čokoláda chladne, připravte si drobenkovou směs na podklad. Mouku a sůl přesijte do mísy, přidejte změklé máslo, cukr a muškátový oříšek. Vidličkou nebo prsty vypracujte drobenku a nasypte ji do kulaté formy o průměru 24 cm. Drobků těsta se neobávejte: trpělivým vymačkáváním získáte hladkou, pružnou hmotu. Prsty pěchujte nejdřív okraje a poté dno. Uhlaďte obrácenou lžící.
3. Na korpus nalijte vychladlou čokoládu a dejte na 30-40 minut do mrazáku. Než čokoláda ztuhne, připravte si tvarohovou náplň.
4. Ve sklenici rozpusťte kávu v jedné lžíci horké vody, přidejte rum a melasu. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Ušlehejte tvaroh s oběma druhy cukru, kukuřičným škrobem a kávou. Po jednom vešlehejte vejce a nalijte na čokoládovou vrstvu. Pečte zhruba hodinu.
5. Vyjměte z trouby na mřížku a 20-25 minut nechte chladnout. Troubu nevypínejte. Smíchejte ingredience na polevu, nalijte na zchladlý povrch, rozetřete a pečte ještě 10 minut.
6. Koláč vyjměte z trouby, nechte ho chvíli vychladnout a přesuňte do chladničky.
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
Koňakový dortík |
Dobošův dort |
Medovník |