Mramorová jednička
Pro premianty se hodí elegantně nazdobená jednička, která ale překvapí veselým vnitřkem.
300 gramů hladké mouky
Prášek do pečiva
150 gramů cukru krupice
200 gramů másla
50 ml olivového oleje
4 vejce
200 + 50 ml mléka
125 gramů bílého jogurtu
2 lžičky cukrářského barviva (růžové)
30 gramů tmavé (holandské) kakao
Postup:
1. Z lednice vyndejte máslo a nechte ho při pokojové teplotě změknout. Předehřejte troubu na 150 stupňů. V misce prošlehejte vejce, mléko, olivový olej, jogurt a měkké máslo. Přidejte k tomu cukr a hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vše pečlivě smíchejte.
2. Směs rozdělte do tří misek. Jednu neobarvujte, do druhé přidejte kakao a ještě asi 50 mililitrů mléka, aby obsah obou misek měl stejnou konzistenci. V třetí misce obarvěte těsto cukrářským barvivem. Barvivo (ať sypké či tekuté) přidávejte po malých dávkách, abyste získali ten správný odstín.
3. Hlubší plech vyložte pečícím papírem a postupně na něj nalívejte na různá místa po kouskách jednotlivě obarvená těsta. Plech pak v rukou lehce do stran pootáčejte, těsto steče i do krajů a barvy se lehce pomíchají. Pečte asi 60 minut při 150 stupních.
4. Vychladlý dort lehce potřete jahodovou marmeládou. Poté potáhněte rozváleným marcipánem nebo si připravte potahovou polevu z rozpuštěných růžových bonbonů marshmallow.
5. Plátky růží naložte zhruba na hodinu do směsi připravené z jednoho bílku, asi 50 gramů moučkového cukru a lžičky citronové šťávy. Položte je pak rovnoměrně na dort. Fantazii se ale meze nekladou - dortík můžete ozdobit i vyšlehanou smetanou nebo čerstvými jahodami.
Citrónová pirátská loď
Překvapte své potomky pirátskou lodí. Při ochutnávání okouzlí svěží citrónovou chutí, která vyvolává sny o tropickém ráji.
140 gramů rozehřátého másla
310 gramů moučkového cukru
6 vajec
500 gramů hladké mousky
2 prášky do pečiva
300 ml mléka
1 šťáva z biocitronu
Nastrouhaná kůra z biocitronu (místo citronu můžete použít i 2 limety nebo jeden menší pomeranč)
Kousek másla a trocha hrubé mouky na vysypání plechu
Ovocný džem
Na krém:
200 gramů lučiny
200 gramů měkkého tvarohu
100 gramů moučkového cukru
5 lžic tmavého holandského kakaa
Postup:
1. Z vajec oddělte bílky a žloutky. Vymažte plech kouskem másla a vysypte hrubou moukou vyšší plech. V misce prošlehejte změklé máslo, cukr a 6 žloutků. Postupně přidávejte mouku promíchanou s práškem do pečiva. Nakonec dejte citronovou šťávu a kůru. V druhé misce vyšlehejte z bílků tuhý sníh a pomalu ho přidávejte k těstu.
2. Těsto nalijte do pekáče, rovnoměrně rozetřete a pečte asi 40 minut při 130 stupních. Raději opatrně, aby vám těsto nevyběhlo a neudělalo bouli. Na konci můžete teplotu zvýšit na 150 stupňů, aby těsto na povrchu krásně zezlátlo.
3. Po upečení korpus nechte vychladnout a pak ho pokrájejte. Nejprve ho podélně rozřízněte na polovinu, z jedné strany pak z obou polovin odkrojte asi deseticentimetrový díl, který bude sloužit jako záď.
4. Větší díly korpusu na jedné straně seřízněte do špičky a spodní díl potřete džemem (k citronovému dortu se hodí třeba citronový nebo pomerančový). Džemem slepte k sobě i dva menší dílky, z nichž bude záď. Poté loď pomocí špejlí sestavte.
5. Vyšlehejte krém z lučiny, tvarohu, cukru a cukrářskou zdobičkou nazdobte zadní část paluby, případně okraje. Do krému poté přidejte kakao a nazdobte s ním zbytek lodi. Palubu poprašte barevným kokosem.
6. Kreativita má otevřená vrátka - z kulatých sušenek můžete udělat záchranné kruhy, z kousku marcipánu zase vytvarujte kotvu. My jsme na pirátskou loď posadili marcipánového krokodýla a opičku. Z miničokolády jsme udělali nástupní můstek, ze špejlí a potištěného papíru pak pirátské vlajky. Na jednu z nich můžete napsat třeba jméno vašeho milého potomka.