Podceňovaná cuketa probouzí kulinární fantazie a dovede mile překvapit

Stává se, že se jí na zahrádce urodí až moc a stane se pro nejednoho rodinného příslušníka vpravdě danajským darem. „Už zase cuketa?“, lekáme se a nevíme, co s touto nudnou zeleninou podniknout. Přitom snad neexistuje lepší parťačka pro naše kuchyňské experimenty, hodí se totiž doslova do všeho.
Část 1/5
Ilustrační snímek

Cuketa má sice své vzdálené předky ve střední Americe, ale ona sama se narodila v Itálii, coby výsledek práce místních šlechtitelů. V našich kuchyních si našla místo až koncem 80. let minulého století, kdy se stala hitem. I proto, že k jejímu pěstování není potřeba žádných velkých zahradnických zkušeností a její využití je velice pestré, což káplo do noty jak domácím zahrádkářům, tak hospodyňkám lačným po novotách.

Její výhodou, jež se zprvu jeví jako nedostatek, je nevýrazná až mdlá chuť, která ovšem dovede báječně přijímat všechny chutě a vůně koření, bylinek a dalších aromatických přísad, jako je třeba cibule nebo česnek.

Navíc dodá pokrmu šťavnatost, vláčnost a také objem, což se projeví nejen při přípravě oblíbeného cukeťáku nebo leča, ale také třeba při pečení moučníků od bábovek přes dorty až po perník.

Šéfkuchaři používají téměř výhradně jen menší plody, které jsou křehčí a fajnovější, pokud vám ale dědeček přinesl ze zahrady „mastodonta“, najdete jistě spousty využití i pro něj. Jen se možná budete muset zbavit středu se semeny.

Cuketa je vhodná také při různých dietách, včetně té redukční, protože má velmi nízkou energetickou hodnotu. Jejím hlavním stavebním kamenem je voda, obsahuje také malé množství vlákniny a jen kolem čtyř procent sacharidů. Je také zdrojem karotenu a draslíku, který pomáhá organismu zbavit se soli a nadbytku vody.

Co vše si z cukety můžete připravit? Inspiraci najdete na následujících stránkách.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...