Zakončete prázdniny sladkou oslavou pro děti a jejich mlsné jazýčky

  0:39aktualizováno  0:39
Uspořádejte dětem sladkou oslavu před začátkem školního roku. Banánovo-kokosový koláč, churros s čokoládovo-pomerančovou omáčkou a zmrzlinové milles feuille jim dá zapomenout na všechny pochyby spojené se začátkem školní docházky.

Churros s čokoládovo-pomerančovou omáčkou a zmrzlinou | foto: Carte d´Or

Churros s čokoládovo-pomerančovým krémem a vanilkovou zmrzlinou

Příprava 20 minut, pečení 15 minut

Ingredience na 6 porcí:

Na churros:

  • 185 ml vody
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 1/3 lžička soli
  • 150 g hladké mouky

Na čokoládovo-pomerančový krém:

  • 90 g tmavé čokolády (52 až 55 procent obsahu kakaa)
  • 90 ml šlehačky
  • 45 ml vody
  • 2 lžíce kakaa
  • ½ lžičky pomerančové kůry
  • 750 ml arašídového oleje na smažení
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • pomerančová kůra na ozdobu
  • 6 x 100g porcí (600 g celkem) vanilkové zmrzliny

Příprava:

  1. Začneme čokoládovo – pomerančovým krémem. Smícháme smetanu, vodu a pomerančovou kůru a za stálého míchání přivedeme k varu. Do směsi přidáme nakrájenou čokoládu a kakao a utřeme ji do hladkého krému.
  2. Na churros smícháme vodu, olej a sůl a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přidáme mouku a mícháme směs do hladka. Pak odstavíme z plotny a nachystáme z těsta dvacet tyčinek, přibližně 10 centimetrů dlouhých.
  3. Rozpálíme si olej na 180°C a smažíme tyčinky. Tyčinky by měly být hnědé a křupavé, nejlépe se smaží ve dvou až třech dávkách. Usmažené tyčinky položíme na papírové utěrky a zbavíme je oleje.
  4. Usmažené tyčinky obalujeme v cukru a skořici. Podáváme s teplým čokoládovým krémem a kopečkem vanilkové zmrzliny. Na ozdobu použijeme pomerančové hobliny.

Teplý banánovo-kokosový dort se zmrzlinou

Příprava 20 minut, pečení 35 až 40 minut

Teplý banánovo-kokosový koláč s čokoládovou zmrzlinou

Ingredience na 8 porcí:

  • 200 g hladké mouky
  • 1 ½ lžičky prášku do pečiva
  • 115 g cukru krupice
  • 80 g sušeného kokosu
  • 3 středně velké vejce
  • 75 ml kokosového mléka
  • 75 g rozpuštěného rostlinného tuku 
  • 2 velké nebo 3 malé šťouchané banány
  • ¼ lžičky soli

Na ozdobu:

  • 35 g kokosových vloček
  • 8 x 75 g (600 g celkem) čokoládové zmrzliny

Příprava:

  1. Troubu si předehřejeme na 160 - 180°C. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem.
  2. Zvlášť si v jedné míse rozšleháme vejce a přidáme k němu mléko a rostlinný tuk. V druhé míse smícháme všechny zbylé ingredience. Do druhé mísy vmícháme rozšlehané vejce a dobře promícháme, aby se vše spojilo.
  3. Hotovou směs nalijeme na pečící formu a pečeme v troubě 35 – 40 minut.
  4. Kokosové vločky rozprostřeme na tác a pečeme 3 - 4 minuty do zlatova. Hotové vločky necháme vychladnout cca 5 minut a pak je nasypeme na koláč.
  5. Vychladlý koláč krájíme na 8 dílů. Podáváme s kopečkem čokoládové zmrzliny a pečenými kokosovými vločkami.

Sendvič z listového těsta se zmrzlinou

Příprava 15 minut, pečení 6 až 10 minut

Milles Feuille

Ingredience na 6 porcí:

  • 3 ks 30cm x 40cm plátů listového těsta
  • 60 g rostlinného tuku či másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 300 g malin nebo jiného ovoce
  • 600 g zmrzliny dle chuti
  • moučkový cukr na posypání

Příprava:

  1. Troubu si předehřejeme na 170 - 190°C. Rozpustíme tuk. Každý z plátů těsta rozdělíme na půl, tak aby každý měl velikost 30 cm x 20 cm, celkem nám vznikne 6 plátů.
  2. Každý plát potřeme tukem, posypeme cukrem a položíme na další plát. Ten také potřeme rostlinným tukem a posypeme cukrem. To opakujeme, až máme všech 6 plátů na sobě a potřeme a posypeme i ten poslední. Nyní rozřízneme pláty na 12 stejných dílů.
  3. Pečeme na pečicím papíře 6 až 10 minut. Pláty by měly být upečeny do zlatova a křupava. Z trouby je raději vytáhneme dříve, pomalu nám dojdou ještě na plechu. Necháme vychladnout.
  4. Servírujeme jako sendvič, kdy mezi dva pláty dáváme zmrzlinu a porci ozdobíme čerstvými malinami nebo jiným ovocem. Hotové sendviče pocukrujeme.

Skvělý dezert neudělá radost jenom vašim dětem, ale i dospělým, jak připomíná Dita P. při ochutnávání čokoládového fondánu:

Autor: pro iDNES.cz

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Co jsme nosili v 90. letech? Fotosoutěž o nejlepší snímky má své vítěze

Třicet let uplynulo a mnohé z toho, co se tehdy nosilo, by dnes stačilo jen trochu oprášit a byli bychom opět trendy:...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Pomazánka z červené řepy s lučinou a zakysanou smetanou

Milujete červenou řepu? Pak rozhodně vyzkoušejte tuto lahodnou vegetariánskou pomazánku.

RECEPT DNE: Salát s bulgurem a sýrovými toasty

Po víkendové husičce je třeba trávicímu ústrojí trochu odlehčit. Vyzkoušejte náš recept na bulgurový salát.

RECEPT DNE: Teplý zelný salát

V chladném počasí určitě přijde vhod teplý salát. Vyzkoušejte si ho připravit z červeného zelí, které obsahuje velké...

RECEPT DNE: Podzimní quiche ze sýrového těsta

Upečte si podzimní quiche ze sýrového těsta. Je výborný teplý, ale skvěle chutná i druhý den studený. Ideální je i jako...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz