Sladké mámení: karamelové kuličky a cupcakes se srdíčky pro zamilované

  1:39
Vadí vám, že je Valentýn komerční svátek? Pak zapomeňte na nákup přáníčka nebo čokolády a vyrobte pro svého miláčka vlastní dárek. Podle receptů z knihy Sladký design bude působit jako od profesionála.

Cupcakes ze srdce | foto: z knihy Sladká design Hanky Rawlings

Na 12 cupcakes:

Postup vykrajování ozdob z fondánu

  • 175 g změklého másla
  • 160 g krystalového cukru
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 200 ml kysaného podmáslí
  • 250 g prosáté polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • kůra z bio citronu

  1. Do formy na cupcakes si připravte papírové košíčky. Nebo silikonové formičky důkladně vymažte máslem a vysypte moukou.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
  3. Změklé máslo šlehejte do krémové konzistence.
  4. Přidejte vanilkový extrakt a postupně zašlehávejte cukr.
  5. Do světlého nadýchaného másla s cukrem postupně zašlehejte obě vejce.
  6. Do mouky vmíchejte prášek do pečiva, sůl a citronovou kůru. Sypké ingredience přidávejte do těsta střídavě s podmáslím po malých dávkách. Vmíchávejte robotem na nižší otáčky.
  7. Pečte 25 minut, vyzkoušejte špejlí, zda jsou upečené. Špejle musí být po vytažení suchá.
  8. Po vytažení z trouby nechte cupcakes 2–3 minuty odpočinout ve formě, nožem opatrně vyjměte z formiček a nechte vychladnout na mřížce.
  9. Nenazdobené cupcakes skladujte v plastové krabici s víkem. V lednici vydrží do druhého dne, v mrazničce i několik týdnů. Nazdobené cupcakes ihned spotřebujte, nebo skladujte v papírové krabici maximálně do druhého dne.

Na ozdobení cupcakes:

Ozdobte si dort

Dejte sbohem klasickým šlehačkovým dortům, Sladký design - pečení a zdobení s Hankou Rawlings slibuje, že otevře i začátečníkům dveře k profesionálnímu zdobení. Zjistíte, že většina vašich sladkých snů je opravdu realizovatelná, ale možná vás překvapí, jak snadné to může být. Stačí vědět, jak na to.

Sladký design – pečení a zdobení s Hankou Rawlings, vydal Smart Press, 2013
  • 300 g ganache (200 g čokolády + 100 ml smetany na vaření)
  • 100 g bílého fondánu
  • 150 g světle žlutého fondánu (můžete použít gelové barvivo Wilton, Lemon Yellow)
  • 150 g světle růžového fondánu (gelové barvivo Wilton, Pink)
  • 150 g meruňkově oranžového fondánu (gelové barvivo Wilton, Creamy Peach)
  • Trocha vody v malé mističce
  •  Moučkový cukr
  • Kulaté vykrajovátko, průměr 6 a 8 cm (podle množství ganache)
  • Rádlo na stuhy
  • Silikonová pracovní podložka
  • Malý silikonový váleček
  • Malířská špachtle
  • Tenký štětec

  1. Cupcaky seřízněte na vrchu do rovna a naneste na ně ganache. Následně cupcaky potáhněte fondánem.
  2. Připravený obarvený fondán rukou propracujte, aby byl pěkně vláčný. Pracovní podložku posypte trochou moučkového cukru a všechny tři barvy fondánu rozválejte.
  3. Rádlem naznačte vzor stuhy na všechny tři obarvené fondány. Vykrajovátkem o průměru 6 cm vykrojte 4 vzorovaná kolečka od každé barvy a přilepte je trochou vody na cupcakes s bílým fondánem.
  4. Vykrájejte malá srdíčka čtyř velikostí. Opatrně prstem uhlaďte roztřepené okraje a nechte zaschnout. Sestavte a nalepte trochou vody na cupcakes.
  5. Hotové dortíky dozdobte oranžovou stuhou.

Karamelové kuličky

Karamelové kuličky

Nejprve si připravte dortový korpus podle následujících kroků a nechte jej vychladnout.

  • 125 g másla
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
  • 100 g krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 250 g prosáté polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • kůra z bio citronu
  • 75 ml kysaného podmáslí

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  2. Změklé máslo šlehejte do krémové konzistence.
  3. Přidejte vanilkový extrakt a postupně zašlehávejte cukr.
  4. Do světlého nadýchaného másla přidávejte postupně jedno vejce po druhém, stále šlehejte.
  5. Do mouky vmíchejte prášek do pečiva, sůl a citronovou kůru. Sypké suroviny vmíchejte do těsta robotem na nižší otáčky. Do mísy robotu přidávejte střídavě malé dávky suché směsi a podmáslí.
  6. Připravenou dortovou formu důkladně vymažte máslem, vyložte pečícím papírem a těsto rovnoměrně rozprostřete.
  7. Pečte 50 minut. Dort je upečen, pokud má zlatavou barvu a špejle zapíchnutá do středu dortu je po vytažení suchá.

Suroviny na 20 kuliček:

  • 300 g ganache (200 g čokolády + 100 ml smetany na vaření)
  • 750 g karamelové čokolády Callebaut v peckách
  • 100 g bílé belgické čokolády Callebaut v peckách
  • Bronzový nebo zlatý perleťový pudr
  • Pečicí papír
  • Velký kulatý štětec
  • Lžíce

TIP na konec

Z lednice kuličky na namáčení vyndávejte postupně, aby neteplaly.

  1. Do středně velké misky rozdrobte vychladlý korpus a rukama do něj zapracujte připravenou ganache, aby vznikla vláčná hmota.
  2. Umyjte si ruce a vyválejte v dlani přibližně 3cm kuličky. Rozdělte je na menší plechy s pečicím papírem a dejte do lednice alespoň na 20 minut vychladit.
  3. Ve vodní lázni rozpusťte připravenou belgickou čokoládu. Když jsou pecky téměř rozpuštěné, sundejte misku z vodní lázně a čokoládu míchejte lžící tak dlouho, než vychladne – po nanesení na ret by měla chladit. Pokud nechladí, pokračujte v míchání. Dobře vytemperovaná čokoláda je lesklá a rychle zatuhne. Špatně vytemperovaná čokoláda tuhne dlouze, je zrnitá a do druhého dne se na ní objeví skvrny.
  4. Do rozpuštěné čokolády namočte vychlazenou kuličku a vidličkou přesuňte na pečicí papír. Nechte zatuhnout. Opakujte s ostatními kuličkami.
  5. Po zatuhnutí všech kuliček naneste na čokoládu velkým kulatým štětcem zlatý pudr.
  6. Poté ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu. Naberte ji na lžíci, a jak ze lžíce stéká, dělejte na kuličkách tenké čáry. Nechte zatuhnout. Do druhého dne spotřebujte. Skladujte na chladném místě, ne v lednici. Čokoláda by se orosila.
Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Těstoviny s pečenou řepou a sýrem

Těstoviny s pečenou řepou a sýrem

Střední

60 min

Věřte, že si na těchto těstovinách se superzdravou řepou báječně pochutnáte.

Napoleonky z červené řepy a kozího sýra

Napoleonky z červené řepy a kozího sýra

Lehké

45 min

Kombinace lahodného kozího sýra a červené řepy je neodolatelná.

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...