Příprava1-1,5 hod + čas na ztuhnutí, 12 porcí
Korpus:
Soutěžte také o kuchařku Dity P.Čtenářka Barbora Suchánková vyhrává kuchařku Deník Dity P. Soutěžte také, co týden, to jeden vítěz. Více se dozvíte zde. |
- 150 g mletých lískových oříšků
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 polévková lžíce kakaa na vaření
- 1 čajová lžička instantní kávy
- 4 vejce
- 125 g cukru krystal
Krém:
- 600 g mražených malin
- 50 g cukru krystal
- 300 ml bílého jogurtu
- 100 ml smetany na šlehání
- 14 plátků želatiny
- Nejprve vyndáme maliny a necháme je při pokojové teplotě rozmrznout, nejlépe na sítku, abychom se zbavili přebytečné vody.
- Smícháme mleté oříšky, vanilkový cukr,kakao a kávu. Vajíčka oddělíme na bílky a žloutky. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a žloutky vyšleháme s cukrem do světlé krémové pěny.
- Sníh a oříškovou směs lehce smícháme a celou tuto směs přimícháme do žloutkové pěny. Těsto nalijeme do dortové formy o průměru 24 cm a pečeme na 180-200°C cca 30 min.Upečený korpus necháme vychladnout.
- Rozmrazené maliny rozmixujeme na jemné pyré, které pak propasírujeme přes sítko čím se zbavíme zrníček. Poté malinové pyré smícháme s jogurtem a cukrem, mícháme dokud se cukr nerozpustí. Jako poslední vyšleháme smetanu a opatrně ji vmícháme do směsi. Želatinu připravíme podle návodu. A jemně ji vmícháme do malinového krému.
- Kolem korpusu umístíme dortový ráfek a směs na něj nalijeme. Poté celý dort vložíme do lednice a necháme ztuhnout. Na ozdobu můžeme použít maliny a mátové lístky.