Doporučujeme

Dort z lískových oříšků s malinovo-jogurtovým krémem

| foto: pro iDNES.cz

Čtenářský recept: Dort z lískových oříšků s malinovo-jogurtovým krémem

  • 1

Příprava1-1,5 hod + čas na ztuhnutí, 12 porcí

Korpus:

Soutěžte také o kuchařku Dity P.

Čtenářka Barbora Suchánková vyhrává kuchařku Deník Dity P.

Soutěžte také, co týden, to jeden vítěz. Více se dozvíte zde.

  • 150 g mletých lískových oříšků
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 polévková lžíce kakaa na vaření
  • 1 čajová lžička instantní kávy
  • 4 vejce
  • 125 g cukru krystal

Krém:

  • 600 g mražených malin
  • 50 g cukru krystal
  • 300 ml bílého jogurtu
  • 100 ml smetany na šlehání
  • 14 plátků želatiny

  1. Nejprve vyndáme maliny a necháme je při pokojové teplotě rozmrznout, nejlépe na sítku, abychom se zbavili přebytečné vody.
  2. Smícháme mleté oříšky, vanilkový cukr,kakao a kávu. Vajíčka oddělíme na bílky a žloutky. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a žloutky vyšleháme s cukrem do světlé krémové pěny. 
  3. Sníh a oříškovou směs lehce smícháme a celou tuto směs přimícháme do žloutkové pěny. Těsto nalijeme do dortové formy o průměru 24 cm a pečeme na 180-200°C cca 30 min.Upečený korpus necháme vychladnout.
  4. Rozmrazené maliny rozmixujeme na jemné pyré, které pak propasírujeme přes sítko čím se zbavíme zrníček. Poté malinové pyré smícháme s jogurtem a cukrem, mícháme dokud se cukr nerozpustí. Jako poslední vyšleháme smetanu a opatrně ji vmícháme do směsi. Želatinu připravíme podle návodu. A jemně ji vmícháme do malinového krému.
  5. Kolem korpusu umístíme dortový ráfek a směs na něj nalijeme. Poté celý dort vložíme do lednice a necháme ztuhnout. Na ozdobu můžeme použít maliny a mátové lístky.

  • Vybrali jsme pro Vás