Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Válka bude vleklá, Putinův věrný bude jejím manažerem, naznačuje rošáda

  11:31aktualizováno  13:39
Výměna ruského ministra obrany Sergeje Šojgua za ekonoma a vicepremiéra Andreje Belousova podle analytiků ukazuje na nespokojenost ruského prezidenta Vladimira Putina s vedením ministerstva a odráží jeho snahy jej zefektivnit. Belousov, ač civilista, je popisován jako jeho „věrný voják“, který bude mít za úkol vymýtit korupci a zavést inovace.

Šojgu, který se dlouhodobě držel v žebříčcích popularity na druhém místě hned po Putinovi, končí na pozici držené po dvanáct let v době, kdy jeho ministerstvo ohrozil vážný korupční skandál v podobě zatčení náměstka ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Podle některých analytiků se Šojgu stal terčem ruských bezpečnostních složek, které se jej chtěly zbavit.

„Šojgu byl úsilím FSB zdiskreditován a zbaven vlivu na armádu. FSB tak zlikvidovala vážného konkurenta. Osobní vztahy s Putinem plus funkce ministra obrany z něj udělaly příliš silnou politickou figuru. To nemá nic společného s Šojguovou korupcí. Absolutně nic. V tomto kruhu kradou všichni,“ řekl portálu The Insider ruský politolog Michail Savva.

Šojguovo jmenování novou hlavou Rady bezpečnosti Ruské federace je podle amerického Institutu pro studium války (ISW) v souladu s „Putinovým vzorcem odstavení vysoce postavených bezpečnostních činitelů na vedlejší kolej tím, že jim přidělí okrajové role v ruské bezpečnostní sféře, místo aby je jednoduše vyhodil“. Analytici podotýkají, že někdy se těmto jedincům povedlo napravit si v nové pozici reputaci a vrátit se do přízně šéfa Kremlu.

Šojgu končí v křesle ministra obrany. Putin chce místo něj Belousova

ISW poznamenává, že pozoruhodné je nahrazení blízkého Putinova spojence a faktického šéfa ruského aparátu tajných služeb Nikolaje Patruševa v pozici tajemníka Rady bezpečnosti. Kreml neoznámil, co se s Patruševem stane, informaci údajně zveřejní v nejbližších dnech.

„Patruševova příští pozice bude důležitým odrazem Putinových záměrů,“ dodává ISW s tím, že Kreml pro něj může zřídit novou roli nebo úřad, například zřídit vyšší pozici pro řízení frakce siloviků neboli lidí z bezpečnostních služeb, armády a ministerstva vnitra, kteří jsou páteří Putinova režimu. I politolog Fjodor Krašeninnikov uvádí, že by se mohl stát šéfem konglomerátu zpravodajských služeb nebo něčím podobným.

Třese se židle i pod Gerasimovem?

Podle některých pozorovatelů by po výměně na ministerstvu obrany mohla za nějakou dobu následovat i změna na pozici náčelníka generálního štábu, který nyní vede Valerij Gerasimov, jenž je i velitelem ruských vojsk na Ukrajině. Myslí si to Viktor Murachovskij, šéfredaktor prokremelského časopisu Arzenál vlasti, podle nějž ale nelze očekávat nějaké ostré akce, které by mohly poškodit vedení ruské „speciální vojenské operace“.

„Šojgu byl nekompetentní, ale loajální. Totéž lze říci o Gerasimovovi. V minulosti byli náčelníci generálních štábů nahrazováni ministrem obrany,“ podotýká vojenský odborník Michael Kofman z washingtonského institutu Carnegie. „I když mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že Gerasimov zůstane, Belousov tam pravděpodobně bude chtít svého člověka.“

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, čekají se změny ve vládě

Podle Kofmana čachry na nejvyšších pozicích ruského bezpečnostního aparátu ukazují, že „ruské ekonomické elity si v této válce vedly mnohem lépe než elity vojenské“. Kreml to sám naznačil. Peskov zdůraznil, že „dnes na bitevním poli vítězí ten, kdo ukáže více inovací a jejich rychlou implementaci“, a proto se Putin rozhodl jmenovat ministrem obrany civilistu bez zkušeností z bezpečnostní sféry, ale s rozsáhlými ekonomickými znalostmi.

List Vedomosti uvádí, že právě Belousovovo angažmá v produkci bezpilotních letounů a jeho celkový přístup k vojenským inovacím byl jedním z hlavních důvodů pro jmenování do funkce. Belousov jednal s Putinem o domácích problémech ohledně produkce dronů a osobně oznámil návrh státní zakázky na výrobu bezpilotních letounů do roku 2030 v hodnotě 4,4 miliardy rublů a plány finanční podpory výrobců dronů a školení vývojářů a operátorů dronů. Vicepremiér hodlá do roku 2030 vyrobit 32 tisíc dronů.

ISW podotýká, že podle řady ruských zdrojů jmenování ekonoma ministrem obrany ukazuje na Putinovy vážné starosti kvůli rozsáhlé korupci v ruské armádě a jejím konfliktům se zástupci zbrojního průmyslu. Od Belousova se očekává rozsáhlý audit a orientování ekonomiky na válku. Naznačil to sám Kreml, podle něhož je „velmi důležité, aby se ekonomika bezpečnostního bloku začlenila do ekonomiky země“. Podle ISW se Rusko očividně připravuje na zdlouhavou válku.

Šojguův zástupce skončil v poutech, za obří úplatek mu hrozí až patnáct let

Také ruskojazyčná služba stanice BBC ve svém komentáři předpokládá, že změny znamenají Putinovu přípravu na dlouhý boj a šéf Kremlu mírovou budoucnost neplánuje. „Když se ekonomika země přesouvá na vojenské koleje, kdy se obranný průmysl stává hlavním faktorem... může být volba Andreje Belousova za nového ministra obrany logickým krokem. To nám říká, že válka bude trvat dlouho,“ míní BBC.

„Nyní je důležité, aby Putin zajistil, že obrovské částky vynaložené na válku nebudou rozkradeny,“ napsal ruský novinář Andrej Kolesnikov. „Belousov byl zodpovědný za technologický vývoj. Kreml věří, že technologizuje ekonomiku a změní ji na ekonomiku vojenskou. A armáda bude táhnout růst HDP. Ekonomika hvězdných válek. Což je to, na čem vybouchl Sovětský svaz.“

Analytik a profesor na Chicagské univerzitě Konstantin Sonin na síti X poznamenal, že změny ilustrují myšlení Kremlu. „Věci nejdou podle Putinova plánu, ale bude donekonečna střídat tutéž malou skupinu loajálních. Putin se vždy bál přivést nové lidi na vysoké pozice,“ míní Sonin.

Kdo je Belousov?

Belousov začal svou kariéru jako prognostik a ekonomický analytik. V roce 2000 byl jmenován neúředním poradcem ruského premiéra a o šest let později nastoupil na ministerstvo hospodářství jako náměstek ministra. V roce 2012 se stal ministrem hospodářství, od roku 2013 do roku 2020 byl ekonomickým poradcem prezidenta. Od roku 2020 byl ve vládě jako první místopředseda.

Proslul obhajobou nahrazování dovozu a spoléhání se na domácí poptávku. Zasazuje se o silnější zasahování státu do ekonomiky. Mnohé společnosti si znepřátelil svými iniciativami přidělovat dodatečné příspěvky do rozpočtu z jejich „nadměrných zisků“.

Zdroje z Kremlu řekly portálu The Insider, že Belousov je vzdálený od všech mocenských skupin a nemá žádný vlastní „tým“. Putin jej považuje za zcela důvěryhodného jedince, jemuž lze svěřit kontrolu vojenských výdajů. Osobnostně je pak zcela protiklad Šojgua, introvertní a bez zájmu se objevovat na veřejnosti.

„Jako ministr hospodářství, místopředseda vlády a úřadující předseda vlády v roce 2020 nikdy neprokázal své kompetence jako makroekonom,“ hodnotí jej Sonin. „Vždy byl jen dobrým Putinovým vojákem.“

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Jedoucí auto zasáhl na Plzeňsku blesk, na místo museli přijet hasiči

27. května 2024  23:36

Málo vídaná situace se v sobotu odpoledne udála na Plzeňsku mezi obcemi Kožlany a Kralovicemi. V...

Potvrzeno, francouzští vojáci povedou výcvik na Ukrajině. Mají dorazit i F-16

27. května 2024  18:25,  aktualizováno  22:46

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj podepsal dokument umožňující...

V církvi jich je opravdu moc. Papež šokoval hanlivým výrazem pro gaye

27. května 2024  21:50

V katolické církvi je už příliš mnoho homosexuálů, a proto by další neměli vstupovat do kněžských...

Jak to Němcům vtlouct do hlavy. Macron rok trénoval, aby jim to řekl po jejich

27. května 2024  21:33

Když v pondělí Emmanuel Macron střídal francouzštinu a němčinu při projevu k evropské mládeži v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...