Příprava 2 h, 8 - 10 porcí
Na těsto:
Soutěžte také o kuchařku Dity P.Čtenářka Barbora Suchánková vyhrává kuchařku Deník Dity P. Soutěžte také, co týden, to jeden vítěz. Více se dozvíte zde. |
- 160 g hladké mouky
- 120 g studeného másla nakrájeného na kostky
- 1 vejce
- 1 lžíce cukru
- špetka soli
Na rozvar:
- 3 jablka - oloupaná, zbavená jadřinců a nakrájená na kostky
- 2 lžíce cukru
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
- špetka skořice
- voda
Na ozdobení dortu:
- 2 - 3 jablka
- 1/2 lžíce cukru
- šťáva z půlky citronu
- Na kostky nakrájená jablka dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byla ponořená, přidáme cukr, skořici a citronovou kůru a vaříme asi 5 minut zakryté, poté rozšťoucháme a vaříme, dokud se neodpaří dostatečné množství vody, aby vznikla kaše. Necháme zchladnout.
- Mezitím, co se nám rozvar vaří, smícháme ingredience na těsto. Nejdřív všechny sypké ingredience spolu, pak přidáme máslo a promícháme a nakonec vejce. Když nám vznikne hladké těsto, dáme ho do igelitového pytlíku a necháme 30 minut chladnout v lednici.
- 2 - 3 jablka, podle velikosti jablek a formy, oloupeme a nakrájíme na tenoučké půlměšíčky. Dáme je do mísy s citronovou šťávou, aby nezhnědly.
- Těsto vyndáme z lednice a vmačkáme do dortové formy. Na dno rozetřeme rozvar a navrch skládáme jablečné půlměsíčky. Postupujeme od kraje formy a jablka skládáme dokola tak, aby se vždy trochu překrývala. Růže se nám už vytvoří sama. Před pečením posypeme asi půl lžící cukru.
- Pečeme asi 45 minut na 180 stupňů.