Oslaďte dětem konec prázdnin! Rychlé dezerty, které budou hned pryč

aktualizováno 
I když se před dvěma měsíci zdálo, že prázdniny budou skoro nekonečné, najednou dětem utekly mezi prsty a zase je tady škola. Možná se po všech těch dobrodružstvích a poznávacích výletech i těší na své kamarády a nové předměty, přesto jim určitě udělá radost malá pohárová party na rozloučení s létem.

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem | foto: Profimedia.cz

Krupicové flameri s borůvkami

Ingredience na 4 porce:

Krupicové flameri s borůvkami
  • 300 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 lžíce dětské krupičky
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • 250 g plnotučného měkkého tvarohu
  • borůvky na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Mléko dáme vařit do hrnečku se silnějším dnem, vsypeme oba cukry a ještě před tím, než se začne vařit, vsypeme tenkým pramínkem krupičku. Přitom stále mícháme.
  2. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme asi pět minut, až vznikne hustší krupicová kaše.
  3. Odstavíme a necháme zcela vychladnout. Nakonec do kaše vmícháme měkký tvaroh a rozdělíme do skleniček nebo misek. Posypeme borůvkami a podáváme.

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem

Ingredience na 4-6 porcí:

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
  • 500 ml mléka
  • 4 lžičky krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 150 g mascarpone
  • 250 g jahod
  • 1/2 hrnku borůvek
  • mátové lístky na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si uvaříme vanilkový pudink tak, že do hrnce se silným dnem dáme vařit 400 ml mléka. Zbylých 100 ml smícháme v hrnečku s pudinkovým práškem.
  2. Do mléka na sporáku přisypeme krupicový cukr a ještě předtím, než se začne vařit, zašleháme mléko s pudinkovým práškem.
  3. Přivedeme za stálého míchání k varu a na mírném plameni vaříme asi dvě minuty do zhoustnutí. Odstavíme a necháme vychladnout. Občas promícháme, aby se netvořil škraloup.
  4. Jahody omyjeme, očistíme a asi třetinu jich nakrájíme na malé kousky.
  5. Do vychladlého pudinku zašleháme mascarpone a nakrájené jahody. Rozdělíme do pohárů nebo misek a dozdobíme zbylými jahodami a borůvkami. Nakonec do každé misky zapíchneme lístek máty.

Mléčná rýže se švestkami a čokoládovými pecičkami

Mléčná rýže se švestkami a čokoládovými pecičkami
  • 500 ml mléka
  • 140 g rýže
  • špetka soli
  • 4 lžíce medu
  • čokoládové pecičky na ozdobu
  • Na švestkový rozvar:
  • 8 zralých švestek
  • 3 lžíce medu
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Pracovní postup:

  1. Mléko nalijeme do kastrůlku, přisypeme rýži i špetku soli a vmícháme med. Za občasného míchání vaříme do změknutí rýže, bude to trvat asi 25 minut. Pokud je to potřeba, přilijeme trochu mléka nebo vody.
  2. Hotovou mléčnou rýži odstavíme a necháme vychladnout.
  3. Mezitím si připravíme švestkový rozvar. Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do kastrůlku, přidáme med a mletou skořici a pomalu dusíme asi pět minut. Necháme vychladnout.
  4. Mléčnou rýži rozdělíme do misek nebo pohárů, ozdobíme švestkovým rozvarem a čokoládovými pecičkami.
Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Pití už jsem sama nedokázala zastavit, říká Michaela Duffková

Michaela Duffková

Když se před rokem Michaela Duffková rozhodla skoncovat se závislostí na alkoholu, v krvi měla více než dvě promile. Od...

V Česku sportují jen děti z bohatých rodin, ty z chudých tloustnou

Dnešní děti tancují u tyče. (ilustrační foto)

České děti prokazatelně tloustnou a jsou stále neohrabanější. Ukazuje se také, že pro mnoho z nich je sport čím dál...

Nikdy jsem džíny nepral, říká výkonný ředitel firmy, která je vyrábí

Džíny Levi's

Správně se starat o džíny podle expertů na denim prý umí málokdo. Kalhotám z tohoto odolného materiálu totiž nesvědčí,...

Nebojte se prošlých potravin, o rok déle vydrží mouka, hořčice i káva

Ilustrační snímek

Prošlé potraviny nevyhazujte. Můžete je klidně sníst i dlouho po datu, které ohraničuje jejich minimální trvanlivost....

Kvůli svému vzhledu nemám žádné přátele, říká živoucí Barbie

Tatiana Tuzová

Dvaatřicetiletá Tatiana původem z Ruska je posedlá panenkami Barbie. Aby vypadala jako ona, podstoupila několik...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Rychlý rebarborový dezert

Rychlý rebarborový dezert

Honí vás o víkendu mlsná? Zkuste si udělat rychlý rebarborový dezert, který jistě potěší vaše chuťové buňky.

RECEPT DNE: Vepřové kotlety zapečené se sýrem a medvědím česnekem

Vepřové kotlety zapečené se sýrem a medvědím česnekem

Jen několik základních surovin a za chvíli máte hotový vynikající nedělní oběd. Vyzkoušejte recept na vepřové kotlety...

RECEPT DNE: Gratinovaný chřest ve slanině

Gratinovaný chřest ve slanině

Chřestu není nikdy dost! A když je teď sezona, tak si ho pořádně užijte.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz