Krupicové flameri s borůvkami
Ingredience na 4 porce:
- 300 ml mléka
- 1 sáček vanilkového cukru
- 3 lžíce dětské krupičky
- 2 lžičky krupicového cukru
- 250 g plnotučného měkkého tvarohu
- borůvky na ozdobu
Pracovní postup:
- Mléko dáme vařit do hrnečku se silnějším dnem, vsypeme oba cukry a ještě před tím, než se začne vařit, vsypeme tenkým pramínkem krupičku. Přitom stále mícháme.
- Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme asi pět minut, až vznikne hustší krupicová kaše.
- Odstavíme a necháme zcela vychladnout. Nakonec do kaše vmícháme měkký tvaroh a rozdělíme do skleniček nebo misek. Posypeme borůvkami a podáváme.
Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
Ingredience na 4-6 porcí:
- 500 ml mléka
- 4 lžičky krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 150 g mascarpone
- 250 g jahod
- 1/2 hrnku borůvek
- mátové lístky na ozdobu
Pracovní postup:
- Nejdříve si uvaříme vanilkový pudink tak, že do hrnce se silným dnem dáme vařit 400 ml mléka. Zbylých 100 ml smícháme v hrnečku s pudinkovým práškem.
- Do mléka na sporáku přisypeme krupicový cukr a ještě předtím, než se začne vařit, zašleháme mléko s pudinkovým práškem.
- Přivedeme za stálého míchání k varu a na mírném plameni vaříme asi dvě minuty do zhoustnutí. Odstavíme a necháme vychladnout. Občas promícháme, aby se netvořil škraloup.
- Jahody omyjeme, očistíme a asi třetinu jich nakrájíme na malé kousky.
- Do vychladlého pudinku zašleháme mascarpone a nakrájené jahody. Rozdělíme do pohárů nebo misek a dozdobíme zbylými jahodami a borůvkami. Nakonec do každé misky zapíchneme lístek máty.
Mléčná rýže se švestkami a čokoládovými pecičkami
- 500 ml mléka
- 140 g rýže
- špetka soli
- 4 lžíce medu
- čokoládové pecičky na ozdobu
- Na švestkový rozvar:
- 8 zralých švestek
- 3 lžíce medu
- 1/2 lžičky mleté skořice
Pracovní postup:
- Mléko nalijeme do kastrůlku, přisypeme rýži i špetku soli a vmícháme med. Za občasného míchání vaříme do změknutí rýže, bude to trvat asi 25 minut. Pokud je to potřeba, přilijeme trochu mléka nebo vody.
- Hotovou mléčnou rýži odstavíme a necháme vychladnout.
- Mezitím si připravíme švestkový rozvar. Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do kastrůlku, přidáme med a mletou skořici a pomalu dusíme asi pět minut. Necháme vychladnout.
- Mléčnou rýži rozdělíme do misek nebo pohárů, ozdobíme švestkovým rozvarem a čokoládovými pecičkami.