Připravte si slavnostní koktejl se sektem. Barvu zvolte podle nálady

  0:52
Máte rádi sekt a chcete jeho chuť ještě více podtrhnout? Připravte si lahodný koktejl, který dodá vašim kouzelným chvílím ještě více lesku. Příprava je velmi jednoduchá a chuť si můžete zvolit podle vaší oblíbené barvy.
Sekt je ideální přísadou do letních osvěžujících koktejlů. (Ilustrační snímek)

Sekt je ideální přísadou do letních osvěžujících koktejlů. (Ilustrační snímek) | foto: iDNES.cz

Oranžový umělecký Bellini

Oranžový Bellini

  • 1 ks čerstvé vyzrálé oloupané broskve
  • sekt na dolití (doporučujeme demi sec nebo brut)

1. V elektrickém mixéru rozmixujeme broskev na hladkou kaši, nalijeme do sektové sklenky a dolijeme až po okraj sektem. Koktejl ozdobíme dílkem broskve.
2. Tento lehce opojný drink se vyznačuje plnou ovocnou chutí a sytě zlato-oranžovou barvou. Nejlépe chutná vychlazený a hodí se především jako welcome drink na letní party pod hvězdami.

TIP: Pokud zrovna nemáte čerstvou broskev, můžete použít kompotovanou nebo 100% broskvový džus. Podle chuti můžeme vyměnit broskve i za meruňky.

Proč se koktejl jmenuje Bellini?
Vymyslel ho Giusníeppe Cipriani z Benátek v 1. polovině 20. století. Specifická výrazná barva koktejlu mu evokovala barvu na obrazech malíře Giovanni Belliniho.

Žlutá voňavá Mimosa

Žlutá voňavá Mimosa

  • 10 cl sektu (doporučujeme demi sec)
  • 10 cl pomerančového džusu
  • 0,5 cl Grand Marnier

1. Do skleničky nalijeme sekt a doplníme dobře vychlazeným pomerančovým džusem.
2. Na hladinu drinku nalijeme Grand Marinier. Poté ozdobíme přepůleným plátkem pomeranče.

Proč se koktejl jmenuje Mimosa?
Teno populární koktejl byl poprvé namíchán francouzským barmanem v hotelu Ritz v Paříži z roku 1925. Dostal jméno po tropické kvetoucí křovině s jasně žlutou barvou.

Hnědá záludná Baracuda

Hnědá záhadná Baracuda

  • 2 cl tmavého kubánského rumu
  • 2 cl ananasového džusu
  • šťáva z 1 limetky
  • 10 cl sektu (doporučujeme brut)

1. Do skleničky vložíme kostkový led, přidáme rum, džus a šťávu z limetky.
2. Dolijeme sektem a přidáme do koktejlu míchátko.

Proč se koktejl jmenuje Baracuda?
Protože jeho konzumace ve větším množství je stejně zrádná jako ryba s velmi ostrými zuby jménem barakuda. Vzhledem k tomu, že základem koktejlu je i rum, nabízí se i spojení s námořníky, kteří ještě v 18. století chytali barakudy velké až 4,5 metru. Dnes už mají tyto ryby sice maximálně 2,8 metru, ale koktejl chutná pořád stejně lahodně.

Black Velvet

Black Velvet

  • 2 cl sektu (doporučujeme brut)
  • 2 cl pivo Guiness

1. Do vychlazené skleničky nalijeme sekt.
2. Na hladinu dolijeme Guiness.

Proč se koktejl jmenuje Black Velvet?
Tento nápoj vymyslel barman v Brook´s Clubu v Londýně roku 1861. V tomto roce zemřel princ Albert, Anglie truchlila, lidé chodili v černém a všude viselo černé sukno. Barman usoudil, že by i sekt měl truchlit, a proto ho zkombinoval s černým pivem.

Temně rudý Pink Chevrolet s mátou

Pink Chevrolet

  • 6 jahod
  • 2 lístky čerstvé máty
  • 2 cl sektu (doporučujeme demi sec)
  • ledová tříšť

1. Do mixéru dáme jahody, led a lístky máty. Promixujeme a přes sítko nalijeme do skleničky.
2. Dolijeme sektem a ozdobíme přepůlenou jahodou.

Proč se koktejl jmenuje Pink Chevrolet?
Tento koktejl měl svou největší slávu v 80. letech minulého století v Hollywoodu. Krásné ženy si na večírcích ve vyhlášených barech objednávaly právě tento drink a čekaly, až je někdo domů odveze růžovým chevroletem.

Trocha sektologie...

Co je sekt?

Šumivé víno z hroznů nebo z vín ze stanovené pěstitelské oblasti, které splnilo předepsanou dobu výroby a zrání a vykazuje obsah alkoholu nejméně 10 %.

Sladký nebo brut?

Podle obsahu zbytkového cukru se sekty označují jako:

Extra brut - obsah cukru je 0 až 6g/l

Brut - obsah cukru je nižší než 15 g/l

Extra dry - obsah cukru je 12 až 20 g/l

Sec - obsah cukru je 17 až 35 g/l

Demi-sec - polosuché, obsah cukru je 33 až 50 g/l

Doux, sladké - obsah cukru je vyšší než 50 g/l

Nejčtenější

Velikonoční nádivka neboli hlavička: tipy na velikonoční stůl

Velikonoční nádivka, známá také jako hlavička, sekanice či řežábek, je neodmyslitelnou součástí jarních svátků. Tradičně se připravuje na večeři o Bílé sobotě a s chutí se konzumuje také po skončení...

Klasika, která po Velikonocích přijde vhod. Vyzkoušejte vaječnou pomazánku jinak

K Velikonocům se váže řada pokrmů, jedním z nich je i velikonoční pomazánka. Můžete hádat, co je její hlavní surovinou, a jaká je nejlepší.

Velikonoční mazanec desetkrát jinak: tradiční, bezlepkový i s čokoládou

Mazanec je neodmyslitelným symbolem Velikonoc. Přinášíme vám deset receptů, podle kterých si ho letos můžete upéct – od tradičního kynutého až po variantu s čokoládou nebo v italském stylu.

Jako od maminky i moderně: šest receptů na velikonočního beránka

Voňavý, vláčný a s mašlí kolem krku. Velikonoční beránek patří k nejsladším tradicím jara. Ať už ho pečete podle babiččina receptu, nebo zkoušíte moderní varianty, význam zůstává: je symbolem...

Nejen na chlebíčky: poradíme vám, co s vajíčky po Velikonocích

Velikonoce skončily a v misce vám zbyla vařená malovaná vajíčka? Nezapomeňte je správně uskladnit. Přinášíme inspiraci na jednoduché recepty, díky kterým se vajec na tvrdo zbavíte a ještě si skvěle...

Večeře do půl hodiny. Co vaří kuchařky a kuchaři známí ze sociálních sítí

Večeře nemusí být složitá, aby byla chutná. Poslední, co chcete, když se vrátíte domů po dlouhém dni, je strávit hodiny v kuchyni. Oslovili jsme čtyři oblíbené foodblogery a foodblogerky s...

25. dubna 2025

Vafle se špenátem a vejcem

Vafle se špenátem a vejcem

Střední

30 min

Připravte rodině luxusní slanou snídani.

Klasika, která po Velikonocích přijde vhod. Vyzkoušejte vaječnou pomazánku jinak

K Velikonocům se váže řada pokrmů, jedním z nich je i velikonoční pomazánka. Můžete hádat, co je její hlavní surovinou, a jaká je nejlepší.

22. dubna 2025

Vajíčková pomazánka s avokádem

Vajíčková pomazánka s avokádem

Lehké

15 min

Máte doma hodně vajec natvrdo z koledy? Připravte si tuto dokonalou pomazánku.

Nejen na chlebíčky: poradíme vám, co s vajíčky po Velikonocích

Velikonoce skončily a v misce vám zbyla vařená malovaná vajíčka? Nezapomeňte je správně uskladnit. Přinášíme inspiraci na jednoduché recepty, díky kterým se vajec na tvrdo zbavíte a ještě si skvěle...

20. dubna 2025

Velikonoční věnec

Velikonoční věnec

Střední

50 min

Krásně nadýchané pečivo se stane hvězdou Velikonoc.

Jehněčí hřbet s kroupami

Jehněčí hřbet s kroupami

Střední

60 min

Máte rádi jehněčí maso? Pokud ano, vyzkoušejte tento slavnostní recept.

Velikonoční mazanec desetkrát jinak: tradiční, bezlepkový i s čokoládou

Mazanec je neodmyslitelným symbolem Velikonoc. Přinášíme vám deset receptů, podle kterých si ho letos můžete upéct – od tradičního kynutého až po variantu s čokoládou nebo v italském stylu.

18. dubna 2025

Velikonoční mrkvové cupcakes

Velikonoční mrkvové cupcakes

Střední

50 min

Oslavte Velikonoce ve velké parádě.

Jako od maminky i moderně: šest receptů na velikonočního beránka

Voňavý, vláčný a s mašlí kolem krku. Velikonoční beránek patří k nejsladším tradicím jara. Ať už ho pečete podle babiččina receptu, nebo zkoušíte moderní varianty, význam zůstává: je symbolem...

17. dubna 2025

Advantage Consulting, s.r.o.
OBCHODNÍ MANAŽER ELEKTROTECHNICKÉ SYSTÉMY (65 – 75.000,- Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Praha, Středočeský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

Velikonoční nádivka neboli hlavička: tipy na velikonoční stůl

Velikonoční nádivka, známá také jako hlavička, sekanice či řežábek, je neodmyslitelnou součástí jarních svátků. Tradičně se připravuje na večeři o Bílé sobotě a s chutí se konzumuje také po skončení...

17. dubna 2025

Velikonoční kopřivová polévka

Velikonoční kopřivová polévka

Střední

25 min

Polévka jako dělaná na Zelený čtvrtek.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.