Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Maxijedlík po snědení chilli papriček viděl mlhavě, třásly se mu i ruce

  8:22
Jaroslav Němec obráží téměř veškeré soutěže jedlíků po celé zemi a už mu říkají velmistr. Vítězí nebo končí na prvních místech při klání v požívání čehokoliv, od jitrnic a točeného salámu přes borůvkové knedlíky. Troufl si však i na soutěž v pojídání chilli papriček. A z ní si odnesl velké zážitky.

Jaroslav Němec při soutěži v pojídaní knedlíku. | foto: Archiv Jaroslava Němce

V televizním pořadu spořádá za dvě minuty 24 a půl vajec uvařených na tvrdo se zavázanýma rukama za zády. A dvaačtyřicetiletý Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky necouvne ani před soutěží v pojídání „smrtelně“ ostrých chilli papriček, kde „žroutům“ na pódiu asistují záchranáři se sanitkou a připravenými nosítky. V poslední době však triumfuje také v gastronomických soutěžích.

„Poprvé jsem soutěžil před dvanácti lety. Odmala toho docela hodně sním a kamarádi mi z hecu řekli, ať se přihlásím na předkolo Vizovického trnkobraní ve Svitavách. Postoupil jsem do finále ve Vizovicích. Nevyhrál jsem sice, ale začalo mne to bavit,“ říká.

Jaroslav Němec

Narodil se 24. ledna 1974 v Poličce, vyučil se kuchařem. Získal pět medailí a diplomů v kulinářských soutěžích a 40 pohárů a 50 medailí ze soutěží v pojídání. Jeho snem je účast v soutěži v pojídání hotdogů, která se bude konat o prvním červencovém víkendu na newyorském Coney Islandu. „Tam už to není finančně žádná sranda, hodil by se mi nějaký sponzor,“ říká .

Jste přeborníkem v pojídání různých jídel, ale vítězíte také jako kuchař. Letos třeba v soutěži o nejkrásnější bábovku v Litomyšli či nejlepší kynutou buchtu v červenci ve Svitavách...
Jsem vyučený kuchař, tady v Poličce. Stále se to tam učí, teď je to rozšířené i na další obory. Takže vařit umím, i když se tím neživím. Jen občas něco ukuchtím, přinesu to do hospody a s kamarády ochutnáváme.

Jednou jsem se ale při soutěži v pojídání metrového štrúdlu zúčastnil také dalšího klání, a to o nejlepší klasický upečený domácí štrúdl. A tu jsem taky vyhrál. Všem chutnal. Dávám totiž do štrúdlu, ale i dalších jídel mletý badyán a hřebíček. Je to takové vánoční koření, pěkně to voní. A na Vánoce ho dávám do řady buchet, bábovek a moučníků.

Trumfujete tedy i babičky, které umí bábovky nejlépe?
Ano. Třeba letos v Litomyšli na Gastroslavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové byla v sobotu soutěž o nejlepší svíčkovou a v neděli o nejlepší domácí bábovku. Účastnilo se jí rekordních 57 bábovek. Kdo chce, přinese tam svou bábovku a odborníci ze svazu kuchařů pak posuzují, která je nejlepší.

A to tam posuzoval bábovky i uznávaný kuchař ze Svitav Václav Šmerda, nestor české gastronomie, který vařil i českým prezidentům. A byl i ve Svitavách na soutěži o nejlepší buchtu. A jak mne viděl, tak už říkal, že se těší, co zase ochutná. Dělal jsem klasickou kynutou buchtu, ale přidal jsem do ní s badyánem a hřebíčkem ještě rebarboru. Tu dělám i na Vánoce.

Takže klasické recepty ozvláštňujete?
Ano. Třeba v soutěži o nejlepší ovocný knedlík na Jindřichohradecku jsem klasický tvarohový knedlík ozvláštnil jahodou obalenou v cukru s nastrouhaným badyánem. Pocukroval jsem to a posypal praženou strouhankou a polil máslem.

A hodnotitelé začali diskutovat, že jim to něco hrozně připomíná, a nakonec se shodli, že jim to připomíná vánoční pečení. No a to má právě na svědomí ten badyán s hřebíčkem. Přihlašuji se také třeba do soutěží o nejlépe připravený uzený bůček. Tam jsme skončili nedávno třetí. Na ten mám také speciální recept s česnekem.

Pečete na Vánoce svoje cukroví?
Nejsem z těch, kteří dělají spousty druhů, ale několik druhů připravuji. Například rumové měsíčky, což je opravdu recept mojí babičky. Je to strašně jednoduché. Pak ještě připravuji vánoční punč a vánoční vaječný nevařený koňak. Nedělám takové ty recepty, jaké jsou v televizi, kde je plno ingrediencí, některé nejdou ani sehnat nebo jsou třeba zbytečně drahé.

Jak slavíte Vánoce?
Klasicky. Živý stromek, kapr, salát. Ale já si ještě na Štědrý den dělám takovou specialitku, a tou jsou plátky celeru a velká cibule nakrájená na kolečka, vše usmažené jako řízek v trojobalu. Je to strašně dobré. Jinak rád s bratrem griluji. Třeba dělám jako sladký dezert rýžový nákyp na grilu. Taky zabírá na různých soutěžích. S bratrem a kamarády jsme objížděli jako tým několik let soutěže v grilování. Na Silvestra dělám pomazánku z nivy a měkkého sýra, pořádně to rozšlehám a hodně česneku do toho. A dám do toho trochu naložených hodně ostrých chilli papriček.

Máte rád chilli?
Když je ho přiměřeně, tak ano. Ale na soutěžích jsem chutnal ty nejostřejší chilli a to je opravdu někdy o zdraví. Jednou mne produkční z televize nalákali na soutěž Chillibraní na brněnské přehradě. Já jsem říkal: Pánové, to není o množství. Tam je to o výdrži a na takovou soutěž jsem nikdy netrénoval a nikdy jsem ji nezkoušel.

Přesto jste tam jel. Trénoval jste?
Ano. V Praze je na Vyšehradské stanici metra taková restaurace Yam Yam a tam vaří možná nejpálivější polévku na světě. Tak jsem tam jel s bráchou. Bylo to šílené. K polévce dávají hostům mléko, protože to nejlépe a nejrychleji neutralizuje ty pálivé složky v chilli. A taky jogurt nebo čokoláda. Dal jsem si menu, které je s tou polévkou. Oni si mne ale vychutnali, ani mléko mi nedali. Musel jsem podepsat, že to menu jím na vlastní nebezpečí. V polévce plavaly malé chilli papričky, ale hlavně tam dali silný extrakt z fakt ostrých papriček. Snědl jsem to, ale brečel jsem. Opravdu. Druhé jídlo byla rýže s masem a v tom byly také ty chilli papričky.

Pomohl tento trénink?
Na Chillibraní to bylo ještě horší. Soutěží se v jedenácti kolech, bylo nás tam šestatřicet a tisíce návštěvníků. Nakonec jsem skončil jako šestý, ale musel jsem předčasně kvůli bolestem odstoupit. Pálivost bych možná vydržel, ale začalo mi být hrozně špatně

Nejdříve to začíná jako při běžném konzumování ostrého jídla. Dostanete dva tousty, lžičku s pálivým výtažkem, jehož pálivost se ale kolo od kola zvyšuje. Pořadatelé používají při manipulaci se vzorky dvoje rukavice, protože ty extrakty pálí i přes kůži. Poslední dávky už mají třikrát větší pálivost než obranný pepřový sprej. Začnete slzet, smrkat, ale to je jenom začátek u běžně ostrých jídel. Pak vás začne bolet žaludek. Nakonec se vám začnou třást ruce.

Opravdu?
Ano. V jedenáctém kole už jsem se klepal, začal jsem i vidět mlhavě. Říkali mi, ať se u stolu posunu dál, a já jen: „Ale já necítím nohy a klepou se mi ruce.“ Ty extrakty vám napadnou nervovou soustavu. Ještě druhý den po soutěži jsem to cítil. Asi dvacetkrát jsem zvracel. Bylo to strašné. V rohu stály dvě záchranky s připravenými sanitkami. Po soutěži nás tam nasměrovali, dali nám pytle, nějaké želé a museli jsme to všechno zvrátit. To také pořádně pálilo.

Co na to lékaři?
Nedávno jsem byl na preventivní prohlídce a jsem v pořádku. Pokud bude zdraví sloužit, chci v soutěžích v pojídání pokračovat. Jen se musím uzdravit, měl jsem v srpnu při jízdě z práce havárku na kole a zlomil jsem si klíční kost. Tak mám v rameni železo a mám jít znovu na operaci.

Autor:
  • Nejčtenější

Na dostizích v Pardubicích se splašil kůň, vběhl mezi diváky a zranil i dítě

8. května 2024  15:29,  aktualizováno  19:59

Na dostihovém závodišti v Pardubicích se ve středu odpoledne splašil kůň bez jezdce. Přeskočil plot...

Stegosaurus se skluzavkou stál sedm milionů. Stal se terčem kritiky i posměchu

11. května 2024

Premium Už nejen opoziční zastupitelé upozorňují na vysokou cenu nového hřiště v pátém pardubickém obvodě....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hokej mi dal všechno, Čechům budu fandit, říká Musil. Přestup syna chápe

10. května 2024  10:53

Jeho příběh spojený s odvážnou emigrací do NHL zná snad každý hokejový fanoušek. Legendární obránce...

U Pardubic vlak usmrtil člověka, koridor z Prahy na Moravu asi hodinu stál

7. května 2024  13:23,  aktualizováno  15:58

V Pardubicích po poledni vlak srazil a usmrtil člověka. Vlaky na železničním koridoru na Moravu asi...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidiči na konci D35 se dočkají, ŘSD začalo stavět navazující úsek s tunelem

6. května 2024  14:41

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) výrazně pokročilo s budováním dálnice D35 v Pardubickém kraji....

Na podobný zápas jsem čekal snad dvě sezony, ulevilo se Hlavatému

12. května 2024  18:50

Na podobný zápas čekal v podstatě celou sezonu. „Možná i dvě,“ vyhrknul hned s úsměvem. Záložník...

Pardubice - Č. Budějovice 3:2, přestřelka pro domácí. Hrdinou střelec Hlavatý

12. května 2024  17:15,  aktualizováno  17:36

Museli otáčet, poté čelili i vyrovnání, nakonec pardubičtí fotbalisté porazili v klíčovém souboji...

Superrychlých nabíječek kolem hlavních tahů přibývá, na sídlištích chybějí

12. května 2024  11:01

Kolem hlavních tahů a obchodních center v Pardubickém kraji přibylo za poslední čtyři roky více než...

Druhá výhra v řadě? Už to dáme, věří pardubický záložník Sychra

12. května 2024

Fotbalisté Pardubic hostí v neděli od 15 hodin Budějovice. Pokud získají tři body, záchrana v lize...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...