Maxijedlík po snědení chilli papriček viděl mlhavě, třásly se mu i ruce

  8:22
Jaroslav Němec obráží téměř veškeré soutěže jedlíků po celé zemi a už mu říkají velmistr. Vítězí nebo končí na prvních místech při klání v požívání čehokoliv, od jitrnic a točeného salámu přes borůvkové knedlíky. Troufl si však i na soutěž v pojídání chilli papriček. A z ní si odnesl velké zážitky.

Jaroslav Němec při soutěži v pojídaní knedlíku. | foto: Archiv Jaroslava Němce

V televizním pořadu spořádá za dvě minuty 24 a půl vajec uvařených na tvrdo se zavázanýma rukama za zády. A dvaačtyřicetiletý Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky necouvne ani před soutěží v pojídání „smrtelně“ ostrých chilli papriček, kde „žroutům“ na pódiu asistují záchranáři se sanitkou a připravenými nosítky. V poslední době však triumfuje také v gastronomických soutěžích.

„Poprvé jsem soutěžil před dvanácti lety. Odmala toho docela hodně sním a kamarádi mi z hecu řekli, ať se přihlásím na předkolo Vizovického trnkobraní ve Svitavách. Postoupil jsem do finále ve Vizovicích. Nevyhrál jsem sice, ale začalo mne to bavit,“ říká.

Jaroslav Němec

Narodil se 24. ledna 1974 v Poličce, vyučil se kuchařem. Získal pět medailí a diplomů v kulinářských soutěžích a 40 pohárů a 50 medailí ze soutěží v pojídání. Jeho snem je účast v soutěži v pojídání hotdogů, která se bude konat o prvním červencovém víkendu na newyorském Coney Islandu. „Tam už to není finančně žádná sranda, hodil by se mi nějaký sponzor,“ říká .

Jste přeborníkem v pojídání různých jídel, ale vítězíte také jako kuchař. Letos třeba v soutěži o nejkrásnější bábovku v Litomyšli či nejlepší kynutou buchtu v červenci ve Svitavách...
Jsem vyučený kuchař, tady v Poličce. Stále se to tam učí, teď je to rozšířené i na další obory. Takže vařit umím, i když se tím neživím. Jen občas něco ukuchtím, přinesu to do hospody a s kamarády ochutnáváme.

Jednou jsem se ale při soutěži v pojídání metrového štrúdlu zúčastnil také dalšího klání, a to o nejlepší klasický upečený domácí štrúdl. A tu jsem taky vyhrál. Všem chutnal. Dávám totiž do štrúdlu, ale i dalších jídel mletý badyán a hřebíček. Je to takové vánoční koření, pěkně to voní. A na Vánoce ho dávám do řady buchet, bábovek a moučníků.

Trumfujete tedy i babičky, které umí bábovky nejlépe?
Ano. Třeba letos v Litomyšli na Gastroslavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové byla v sobotu soutěž o nejlepší svíčkovou a v neděli o nejlepší domácí bábovku. Účastnilo se jí rekordních 57 bábovek. Kdo chce, přinese tam svou bábovku a odborníci ze svazu kuchařů pak posuzují, která je nejlepší.

A to tam posuzoval bábovky i uznávaný kuchař ze Svitav Václav Šmerda, nestor české gastronomie, který vařil i českým prezidentům. A byl i ve Svitavách na soutěži o nejlepší buchtu. A jak mne viděl, tak už říkal, že se těší, co zase ochutná. Dělal jsem klasickou kynutou buchtu, ale přidal jsem do ní s badyánem a hřebíčkem ještě rebarboru. Tu dělám i na Vánoce.

Takže klasické recepty ozvláštňujete?
Ano. Třeba v soutěži o nejlepší ovocný knedlík na Jindřichohradecku jsem klasický tvarohový knedlík ozvláštnil jahodou obalenou v cukru s nastrouhaným badyánem. Pocukroval jsem to a posypal praženou strouhankou a polil máslem.

A hodnotitelé začali diskutovat, že jim to něco hrozně připomíná, a nakonec se shodli, že jim to připomíná vánoční pečení. No a to má právě na svědomí ten badyán s hřebíčkem. Přihlašuji se také třeba do soutěží o nejlépe připravený uzený bůček. Tam jsme skončili nedávno třetí. Na ten mám také speciální recept s česnekem.

Pečete na Vánoce svoje cukroví?
Nejsem z těch, kteří dělají spousty druhů, ale několik druhů připravuji. Například rumové měsíčky, což je opravdu recept mojí babičky. Je to strašně jednoduché. Pak ještě připravuji vánoční punč a vánoční vaječný nevařený koňak. Nedělám takové ty recepty, jaké jsou v televizi, kde je plno ingrediencí, některé nejdou ani sehnat nebo jsou třeba zbytečně drahé.

Jak slavíte Vánoce?
Klasicky. Živý stromek, kapr, salát. Ale já si ještě na Štědrý den dělám takovou specialitku, a tou jsou plátky celeru a velká cibule nakrájená na kolečka, vše usmažené jako řízek v trojobalu. Je to strašně dobré. Jinak rád s bratrem griluji. Třeba dělám jako sladký dezert rýžový nákyp na grilu. Taky zabírá na různých soutěžích. S bratrem a kamarády jsme objížděli jako tým několik let soutěže v grilování. Na Silvestra dělám pomazánku z nivy a měkkého sýra, pořádně to rozšlehám a hodně česneku do toho. A dám do toho trochu naložených hodně ostrých chilli papriček.

Máte rád chilli?
Když je ho přiměřeně, tak ano. Ale na soutěžích jsem chutnal ty nejostřejší chilli a to je opravdu někdy o zdraví. Jednou mne produkční z televize nalákali na soutěž Chillibraní na brněnské přehradě. Já jsem říkal: Pánové, to není o množství. Tam je to o výdrži a na takovou soutěž jsem nikdy netrénoval a nikdy jsem ji nezkoušel.

Přesto jste tam jel. Trénoval jste?
Ano. V Praze je na Vyšehradské stanici metra taková restaurace Yam Yam a tam vaří možná nejpálivější polévku na světě. Tak jsem tam jel s bráchou. Bylo to šílené. K polévce dávají hostům mléko, protože to nejlépe a nejrychleji neutralizuje ty pálivé složky v chilli. A taky jogurt nebo čokoláda. Dal jsem si menu, které je s tou polévkou. Oni si mne ale vychutnali, ani mléko mi nedali. Musel jsem podepsat, že to menu jím na vlastní nebezpečí. V polévce plavaly malé chilli papričky, ale hlavně tam dali silný extrakt z fakt ostrých papriček. Snědl jsem to, ale brečel jsem. Opravdu. Druhé jídlo byla rýže s masem a v tom byly také ty chilli papričky.

Pomohl tento trénink?
Na Chillibraní to bylo ještě horší. Soutěží se v jedenácti kolech, bylo nás tam šestatřicet a tisíce návštěvníků. Nakonec jsem skončil jako šestý, ale musel jsem předčasně kvůli bolestem odstoupit. Pálivost bych možná vydržel, ale začalo mi být hrozně špatně

Nejdříve to začíná jako při běžném konzumování ostrého jídla. Dostanete dva tousty, lžičku s pálivým výtažkem, jehož pálivost se ale kolo od kola zvyšuje. Pořadatelé používají při manipulaci se vzorky dvoje rukavice, protože ty extrakty pálí i přes kůži. Poslední dávky už mají třikrát větší pálivost než obranný pepřový sprej. Začnete slzet, smrkat, ale to je jenom začátek u běžně ostrých jídel. Pak vás začne bolet žaludek. Nakonec se vám začnou třást ruce.

Opravdu?
Ano. V jedenáctém kole už jsem se klepal, začal jsem i vidět mlhavě. Říkali mi, ať se u stolu posunu dál, a já jen: „Ale já necítím nohy a klepou se mi ruce.“ Ty extrakty vám napadnou nervovou soustavu. Ještě druhý den po soutěži jsem to cítil. Asi dvacetkrát jsem zvracel. Bylo to strašné. V rohu stály dvě záchranky s připravenými sanitkami. Po soutěži nás tam nasměrovali, dali nám pytle, nějaké želé a museli jsme to všechno zvrátit. To také pořádně pálilo.

Co na to lékaři?
Nedávno jsem byl na preventivní prohlídce a jsem v pořádku. Pokud bude zdraví sloužit, chci v soutěžích v pojídání pokračovat. Jen se musím uzdravit, měl jsem v srpnu při jízdě z práce havárku na kole a zlomil jsem si klíční kost. Tak mám v rameni železo a mám jít znovu na operaci.

Autor:

Nejčtenější

K tragédii chybělo málo. Pohotový řidič zachránil na D35 své děti před plameny

Tragédii zabránil řidič, který si při jízdě po dálnici D35 všiml, že s jeho vozidlem není něco v pořádku. Neváhal a okamžitě sjel z hlavního tahu exitem 148 u Dašic na Pardubicku. O pár okamžiků...

Protesty prodražily halu o sto milionů. Nemají do toho co mluvit, míní developer

Premium

Společnost Czech Industrial Development koupila za desítky milionů korun pozemky u dálniční křižovatky v Opatovicích nad Labem, kde podle územního plánu mohla postavit průmyslovou halu. Narazila ale...

Nejdelší tunel, miliardy korun. Firmy chtějí mít rizika v tendru na D35 podchycena

Největší dálniční zakázka v podobě dvou posledních úseků D35 bude velkým oříškem jak po stavební, tak po finanční stránce. Firmy, které mají v září na stavbu soukromé dálnice mezi Svitavami a...

Řidiče kamionu na objížďce zradily serpentiny, z vleku mu spadl náklaďák

Průjezd serpentinami nad Albrechticemi na hlavním tahu z Polska na Lanškroun v pátek dopoledne nezvládl řidič tahače, který vezl na podvalníku další kamion. V těchto dnech vytížená silnice, na niž je...

Dopravní chaos ve Svitavách. Řidiče zaskočila změť uzavírek, bloudí i místní

Kdo jezdí pravidelně autem mezi severní Moravou a Vysočinou, má o „zábavu“ v těchto dnech postaráno. Po fiasku s uzavírkou u Mohelnice se do oprav pustily i Svitavy a chaos je na světě. Kvůli špatné...

Střihavka získal před zápasem v Boleslavi novou zbraň: zdravou lavičku

Nechce moc spekulovat o tom, zda dnes vpodvečer proti jeho týmu v utkání s Mladou Boleslaví za hosty nastoupí Matyáš Vojta, který měl na jaře famózní formu a v předchozím vzájemném střetnutí v únoru...

17. května 2025  9:38

Připomínka teroru v centru města. Pardubický krajský úřad skrývá temné tajemství

Pamětní desky a díry po střelbě ve zdech i po 80 letech připomínají, že budova dnešního krajského úřadu v Pardubicích byla za války sídlem gestapa. Některé oběti v ní podlehly brutálnímu mučení, jiné...

17. května 2025  8:33

S Boleslaví čekám lepší fotbal než minule, předpovídá pardubický Šancl

Soudí, že soupeř z Mladé Boleslavi v prvoligové skupině o udržení by měl jeho Pardubicím vyhovovat. „Prezentují se kombinačně, takže čekám fotbalovější zápas než proti Budějovicím,“ říká 19letý...

17. května 2025  7:59

Řidiče kamionu na objížďce zradily serpentiny, z vleku mu spadl náklaďák

Průjezd serpentinami nad Albrechticemi na hlavním tahu z Polska na Lanškroun v pátek dopoledne nezvládl řidič tahače, který vezl na podvalníku další kamion. V těchto dnech vytížená silnice, na niž je...

16. května 2025  15:31

Nejdelší tunel, miliardy korun. Firmy chtějí mít rizika v tendru na D35 podchycena

Největší dálniční zakázka v podobě dvou posledních úseků D35 bude velkým oříškem jak po stavební, tak po finanční stránce. Firmy, které mají v září na stavbu soukromé dálnice mezi Svitavami a...

16. května 2025  8:43,  aktualizováno  9:58

Úřednice v kauze načerno přistavěné chaty kryly kolegy, viní je z křivé výpovědi

Černá přístavba chaty, která patří zastupiteli Jevíčka na Svitavsku Josefu Bidmonovi, spustila lavinu, jež smetla i dvě úřednice z Moravské Třebové. A to přestože s nezákonným dodatečným povolením...

15. května 2025  13:13

Konec parkování zdarma. Letiště v Pardubicích nabídne komfort, ale za poplatek

Na Pardubickém letišti končí bezplatné parkování. Lidé nově zaplatí 100 korun za den. Letiště upravuje parkovací plochy a místo trávy přibude zpevněný povrch a značená stání. K dispozici bude přes...

15. května 2025

Úřad práce pokračuje v kraji s rušením poboček, suplovat je bude i pošta

Úřad práce pokračuje s rušením svých poboček. Zatímco na konci dubna skončily dvě v Královéhradeckém kraji, na Pardubicku ani jedna. Prozatím. Zrušené pobočky bude suplovat pošta.

14. května 2025  15:25

Na D35 u Pardubic hořela nákladní souprava, dálnice byla neprůjezdná

Požár nákladní soupravy uzavřel ve středu odpoledne na Pardubicku dálnici D35 na 148. kilometru ve směru na Hradec Králové. Na síti X o tom informovala policie. Dálnice byla téměř hodinu neprůjezdná,...

14. května 2025  13:36,  aktualizováno  14:43

Motorkář ujížděl policii rychlostí až 170 km/h, cestou vytrousil párky

Pádem přes paletu skončila minulý týden policejní honička devětatřicetiletého motorkáře. Na stroji Kawasaki Ninja ujížděl z Pardubic rychlostí až 170 km/h, cestou se několikrát málem vyboural a...

14. května 2025  9:27

K tragédii chybělo málo. Pohotový řidič zachránil na D35 své děti před plameny

Tragédii zabránil řidič, který si při jízdě po dálnici D35 všiml, že s jeho vozidlem není něco v pořádku. Neváhal a okamžitě sjel z hlavního tahu exitem 148 u Dašic na Pardubicku. O pár okamžiků...

13. května 2025  17:05,  aktualizováno  17:48

Zajaté Němce vedli ulicemi Pardubic. Vzduchem létaly kameny, dav bouřil

Květen 1945 neznamenal jen konec války v Československu, ale také vypořádání s německým obyvatelstvem. A často nešlo o pěkné scény. V Pardubicích vedli partyzáni ulicemi města desítky zajatých Němců,...

13. května 2025  15:30
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.