ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Klíčky aneb vitaminové bomby. Co všechno si můžete nechat naklíčit?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Klíčky jsou považovány za nejsilnější, co mnohé rostliny produkují. Do nich vetknou spoustu energie, která pak může vejít do lidského těla. Stačí jíst naklíčená semena řeřichy, hořčice, hrachu, či třeba bazalky. Onen elixír mládí znali už ve staré Číně, a neopovrhli jím ani námořníci na lodi Jamese Cooka.

Staří Číňané tvrdili, že výhonky a klíčky dokážou člověku vrátit mládí a potenci. Už proto si dávali (mnozí nepolevují ani dnes) klíčené fazole mungo, sóju, pšenici a ječmen téměř denně. Na každém šprochu... Ony klíčky – syrové či tepelně upravené – totiž obsahují díky procesu „znovuzrození“ vyšší množství vlákniny i vitaminů.

Pokrmy z naklíčených luštěnin, obilovin, zeleniny – to je doslova pole neorané. Přinášíme pár receptů sebraných z různých stran.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se