Klíčky plné energie i chutí. Vypěstujte si vlastní elixír mládí a zdraví

Potřebujeme jíst, abychom žili, zároveň ale potřebujeme jíst kvalitně a dobře, abychom zůstali zdraví. A jednu ze super zdravých potravin máme všichni možnost si vypěstovat rovnou doma za oknem – jsou jí klíčky.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Většina z nás se s klíčky setkala poprvé v hodině přírodovědy, když nám na vlhké vatě v rámci pokusů vyklíčila fazole či hrášek. Tehdy nás fascinovala možnost sledovat, jak rychle se bledý výhonek a kořínek prodírají bílou buničinou a jak moc jsou klíčky závislé na světlu a vodě.

Jako děti nás ani nenapadlo, že klíčky jsou také superpotravina nabitá energií, vitaminy, vlákninou, vysokou koncentrací bílkovin, přírodních cukrů, nenasycených mastných kyselin a minerálů. A že některé složky semen mají ochranné či léčivé účinky. Tak se na ten zázrak podívejme detailněji.

Jak na to?

V první řadě musíte semínka namočit. Čas máčení a klíčení je u jednotlivých druhů odlišný. Podívejte se do tabulky:

semínkamáčeníklíčení
Tykev4 hodiny1–2 dny
Sezam8 hodin1–2 dny
Slunečnice2 hodiny3 dny
Kukuřice12 hodin3 dny
Rýže9 hodin5 dní
Mandle12 hodin12 hodin
Fazole adzuki8 hodin4 dny
Fazole mungo24 hodin5 dní
Cizrna12 hodin6 dní
Čočka8 hodin12 hodin
Quinoa2 hodiny2 dny
Proso8 hodin3 dny
Pohanka15 hodin2 dny
Ječmen8 hodin2 dny
Ředkev8 hodin3 dny
Červená řepa2 hodiny3 dny
Len3 hodiny3 dny
Rukolastačí navlhčit rozprašovačem3 dny
Řeřichastačí navlhčit rozprašovačem3 dny
Hořčicestačí navlhčit rozprašovačem3 dny

Aby se klíčení vydařilo

1. Semínka několikrát důkladně propláchněte, poté zalijte vlažnou vodou a nechte máčet. Během procesu máčení stále proplachujte.

2. Jakmile semínka vypučí, opět je řádně propláchněte vlažnou vodou a nasypte do speciální klíčící misky. Pokud se vám do této kuchyňské pomůcky nechce investovat, vystačíte i se sítkem, které položíte na sklenici s vodou. Odvede stejnou službu. Další možností je nasypat semínka do uzavíratelné sklenice a poté překrýt gázou, kterou upevníte gumičkou. Skrz gázu můžete poměrně jednoduše semínka opakovaně proplachovat.

3. Základem úspěšného klíčení je, aby byla semínka stále ve vlhku, ale nikoliv namočená ve stojící vodě.

4. Umístěte sklenici či nádobku v těsné blízkosti okna, aby měla přísun denního světla, ale chraňte je před přímými slunečními paprsky. Důležitá je také stálá pokojová teplota.

5. Klíčící semínka alespoň 3× až 5× denně proplachujte.

Co se děje v semínku během klíčení

Díky příjmu vody se v semínku začnou aktivovat enzymy a dochází ke štěpení organických látek. Škrob se rozkládá na cukry, bílkoviny na aminokyseliny, tuky na volné mastné kyseliny. Po dvou hodinách klíčení se v semínku zvyšuje obsah vitaminů a balastních látek (vlákniny) o víc než 100 %, aby byl živý organismus schopen růstu.

To je důvod, proč mají naklíčená semínka léčivé a regenerační účinky a jsou velmi účinná při léčbě nejrůznějších nemocí. Naklíčit se dají v podstatě všechna semínka, existují ale i výjimky.

Nevhodné jsou například velké druhy fazolí, ořechy, semínka určená k setí (bývají chemicky ošetřená proti plísním a škůdcům), tepelně upravená a loupaná semena určená k přímé konzumaci.

Tip: Naklíčená semínka můžete přechovávat v ledničce zhruba 5 dní. Nejlepší je uskladnit je v mikrotenovém sáčku nebo skleněné či plastové krabičce.

Využití klíčků

Nejlepší je konzumovat klíčky syrové, ať už jako posyp na celozrnném chlebu, v salátech či v polévkách, kam je vsypejte až těsně před podáváním. Chutnají i zakomponované v těstech, v přílohách, například v rýži nebo dušené zelenině. Přidávat je můžete také do koktejlů, smoothie nebo snídaňových kaší. Klíčky se dají také fermentovat.

Vytvoří-li se na klíčcích bílé chomáčky, nejde o plíseň, ale jemné vlasové kořínky, které můžete klidně konzumovat.

Bonusy pro zdraví

Pomáhají trávení
Mají v sobě vysokou koncentraci živých enzymů, které pomáhají nastartovat metabolismus. Navíc se během procesu klíčení rozkládají škroby, takže jsou naklíčená semínka mnohem lépe stravitelná než běžná, což jistě ocení lidé citliví na trávení obilovin.

Podporují cirkulaci krve
Díky vysokému obsahu železa a mědi podporují tvorbu červených krvinek. Ty totiž dodávají kyslík do různých orgánů a buněk, čímž zabezpečují zdravý přísun krve do všech částí našeho organismu.

Pomáhají při hubnutí
Mají sice vysoký obsah živin, na druhé straně ale nízký obsah kalorií, takže se jich můžete najíst dosyta bez jakékoliv obavy, že přiberete.

Klíčky

Budují imunitní systém
Obsahují vysoký podíl vitaminu C, který stimuluje bílé krvinky, aby mohly bojovat proti infekcím a chorobám, a tak vybudovaly silný imunitní systém.

Chrání srdce
Obsahují omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu a snižují množství škodlivého. Mají také protizánětlivé vlastnosti, jež ulevují nadměrně zatíženému kardiovaskulárnímu systému. Přítomnost draslíku pomáhá snižovat hladinu krevního tlaku.

Pomáhají předcházet předčasnému stárnutí
Díky vysokému obsahu aktivních antioxidantů významně pomáhají zabraňovat destrukci DNA, která je také příčinou stárnutí.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...