Salát s mangem je ideální na svačinku. Tropické ovoce vás stejně jako ledový salát osvěží, ořechy zase dodají energii do další části dne. Zatímco v jednom salátu použijete spíše tropické plody, v druhém sáhnete do českých zahrádek. Část surovin už je navíc k dostání i na farmářských trzích. Pokud chcete salát servírovat jako hlavní chod, doplňte ho třeba kozím sýrem.
Svěží salát
Množství: 4 porce
- 1 zralé mango
- 1 měkčí avokádo
- 1 hlávka ledového salátu
- 100 gramů para ořechů
- 2 limety
- 2 lžíce medu
- špetka soli a pepře
1. Očistíme listy salátů a nakrájíme je na proužky. Mango oloupeme, stejně tak avokádo a pokrájíme na kousky.
2. Para ořechy můžeme použít celé, případně je nasekáme na menší kousky.
3. Z medu, limetkové šťávy a trošky soli a pepře připravíme zálivku.
4. Salát můžeme případně pokapat jen šťávou, avokádo díky tomu na vzduchu nezhnědne.
TIP: Para ořechy koupíte v oddělení suchých plodů v každém supermarketu, balíček stojí přibližně 50 Kč. Pro změnu je můžete nahradit třeba kešu nebo přidat vlašské ořechy.
Jarní salát s klíčky mungo
Množství: 4 porce
- 100 g klíčků mungo
- 4 stonky řapíkatého celeru
- 1 svazek ředkviček
- 2 mrkve
- 100 g listů baby špenátu
- 200 g jogurtu
- sůl, pepř, olivový olej
1. Listy baby špenátu očistíme a důkladně osušíme. Oškrábeme mrkev a nakrájíme z ní tenké plátky (skvěle to jde škrabkou na brambory).
2. Ředkvičky zbavíme kořínků a listů a nakrájíme na plátky.
3. Z řapíkatého celeru odstraníme tenké nitky, které se táhnou po zadní straně. Nakrájíme ho na kousky.
4. Zálivku připravíme smícháním jogurtu, soli, čerstvě namletého pepře a lžíce olivového oleje. Použijeme smetanový jogurt, který vám doplní bílkoviny.
5. Zeleninu naservírujeme do misek, přidáme zálivku a celé zasypeme klíčky.
6. Podáváme s celozrnným knäckebrotem.
TIP: Zálivku můžete obohatit i čerstvými bylinkami, které už nesměle vykukují ze zahrádek.