Tři porce jídla denně stačí, tvrdí odborníci na hubnutí

Zatímco dříve platilo, že při hubnutí je důležité jíst pět jídel denně, podle nových poznatků stačí snídaně, oběd a večeře. Proč najednou takový obrat?

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Každého, kdo se v posledních letech snažil o zdravější životní styl, jistě dostihlo doporučení, aby jedl častěji a menší porce. Tři hlavní jídla, dvě svačiny a klidně ještě druhá večeře – to abyste po nocích neplenili ledničku. Zarytí dietáři se bránili, protože do té doby žili v přesvědčení, že bez diet a zákazů nikdy neshodí, a teď jim najednou výživoví experti vnucovali, že mají pořád něco jíst.

A když se tedy konečně naučili svačit, přichází nové zjištění – že tolik jíst zase tak nutné není a v některých případech je lepší, když se pauzy mezi jídly protáhnou.

„Sám jsem nevěřil tomu, že to funguje. Vždyť tohle doporučení jde proti všemu, co jsem se naučil a vyučoval na vysoké škole. Několik let jsem pořád dokola opakoval, že základem redukční diety je pět až šest jídel denně, a jakmile lidé jedí méně, přichází vlčí hlad, jo-jo efekt a tak dále. A ono to najednou může být jinak,“ říká Pavel Suchánek, nutriční specialista, který frekvenci tří jídel za den už rok dodržuje v rámci systému Metabolic Balance.

To je metoda, kdy se „ušije“ člověku jídelníček na tělo podle rozboru krve. A důležitým pilířem jsou právě tři jídla denně. „Mně osobně to kvůli pracovnímu vytížení vyhovuje více, než když jsem musel sníst pět až šest jídel denně. Cítím se výborně, dobře spím a mám pocit, že po sportu regeneruji nejlépe za celý svůj život. Systém tří jídel mi vychází jako výrazně lepší řešení, zejména pokud lidé nemají dostatečnou fyzickou aktivitu nebo se jim prostě nedostává času na svačiny,“ dodává odborník.

Když se rozhýbe hladina cukru

Podle Ivy Málkové ze společnosti STOB existují studie, které prokazují, že čím delší jsou pauzy mezi jídly bez pocitu hladu, tím efektivnější je hubnutí. Každé jídlo totiž stimuluje tvorbu inzulinu a vyšší hladiny tohoto hormonu přispívají k ukládání tuku.

„Z tohoto pohledu se jeví prodloužení pauzy mezi jídly jako výhodnější,“ podotýká Iva Málková. Metoda tří jídel denně ovšem funguje pouze za předpokladu, že člověk v delších pauzách nehladoví. A právě to, jestli dostanete hlad po pěti, nebo už po třech hodinách, je značně individuální.

Co je to glykemický index

Výraz glykemický index (GI) je v souvislosti s výživou slyšet velmi často. Je důležitým ukazatelem toho, jak dalece konzumace dané potraviny vychyluje hladinu cukru v krvi. Čím vyšší hodnotu glykemického indexu potravina má, tím více se po jejím požití rozhoupe hladina cukru v krvi a následuje hlad. Potraviny s vysokým GI zasytí okamžitě, ale na kratší dobu a v důsledku případné následné hypoglykemie se brzy dostaví pocit hladu spolu s dalšími negativními projevy. Dlouhodobě konzumovaná strava s vysokým GI je obvykle také stravou s vysokým obsahem energie a ve svém důsledku vede k riziku onemocnění zejména metabolickým syndromem a diabetem II. typu.

Ovlivnit to můžete tím, že upravíte složení pokrmů a budete se vyhýbat potravinám s vysokým glykemickým indexem. To jsou především jednoduché cukry v podobě sladkostí, limonád, bílého pečiva nebo některých pokrmů z fast foodu – tato jídla rozkolísají hladinu krevního cukru, což vede k tomu, že člověk dostane dříve hlad.

Ne vždy však dokážete udržet glykemii vyrovnanou pouze výběrem potravin. „Někteří lidé jsou velmi citliví na pokles hladiny krevního cukru, potřebují proto jíst častěji. Pokud se tak nestane, dostanou velký hlad a na nízkou glykemii reagují třesem a podrážděností,“ uvádí dietoložka Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím a piju.

Tento pocit je však možné si vypěstovat svým chováním. „Když si budu vsugerovávat, že jakmile nebudu po třech hodinách jíst, tak mi bude špatně, začnu být slabý a budou se mi třást ruce, tak se nakonec moje tělo začne takhle chovat. Hlava nás ovlivňuje víc, než si myslíme,“ podotýká Pavel Suchánek.

Nakolik jste citliví na výkyvy krevního cukru, si můžete otestovat na www.stob.cz. „Já jsem díky tomuto testu zjistila, že pokud nechci trpět hladem, musím mít pokrmy sestavené tak, aby výsledný glykemický index celého pokrmu byl nízký. Dělá mi dobře, když jím pětkrát denně,“ vypráví Alena, klientka společnosti STOB, která kila navíc nasbírala především nepravidelným režimem. Ráno nesnídala a za celé dopoledne byla natolik vyhladovělá, že se v poledne přejídala. Celé odpoledne pak zase hladověla a po příchodu z práce jedla prakticky až do večera – u vybalování nákupu, během přípravy večeře, při večeři a pak ještě u televize. Patří totiž k lidem, kteří mají při delších pauzách mezi jídly sklony se později přejídat.

Proto je důležité naučit se vnímat signály těla. Podle Karolíny Hlavaté je ideální stav ten, kdy člověk během dne vyloženě nehladoví ani nemá chutě. „Chutě už bývají známkou toho, že je něco špatně. Často se jedná o nedostatek bílkovin. Každopádně bychom se měli vyvarovat jedení velkých porcí jídla pozdě večer. Oběd si klidně můžeme dopřát vydatnější,“ radí Karolína Hlavatá.

Změny a stres

Pro Ivu Málkovou ze společnosti STOB není režim tří jídel denně převratnou novinkou, ona sama už několik let opakuje, že svačiny nejsou nutné.

„Pokud přinutíte člověka zvyklého desítky let na tři jídla denně, aby najednou jedl šestkrát, protože se to zrovna nosí, bude z toho ve stresu. To je špatně. Naše metodika je založená na tom, že pokud chce člověk zhubnout a zejména si váhové úbytky udržet, musí udělat změnu většinou již doživotně. A jeden ze základních principů teorie změny je ten, že pokud chci, aby změna přetrvala, nesmí být nepříjemná,“ upozorňuje Iva Málková.

Jakým potravinám se vyhýbat a čím je nahradit:

Potraviny s vysokým GI
Hranolky smažené 90
Brambory vařené bez slupky 87
Rýže předvařená 85
Špagety vařené 20 minut 60
Rohlík bílý 70
Pšeničná mouka hladká 70

Potraviny s nízkým GI
Brambory vařené v páře 65
Brambory vařené ve slupce 50
Rýže tmavá Natural 50
Špagety vařené al dente 44
Chléb žitný (průměr) 44
Pohanková mouka 50

Když někdo celý život nesnídá, protože je tak zvyklý od dětství, výživový specialista by mu neměl do jídelníčku z ničeho nic napsat, že si má dávat dva chleby se šunkou a sýrem nebo velkou misku ovesné kaše – nebude schopný to sníst a snídaně vzdá. Nový návyk je třeba budovat postupně, klidně i několik měsíců.

Třikrát, nebo pětkrát?

Ať už zvolíte delší, nebo kratší pauzy mezi jídly, měli byste dodržet několik pravidel – snídat a zachovat systém tří hlavních jídel. Jestli zařadíte svačiny, záleží na vaší osobnosti a zvycích. Obě varianty mají své klady a zápory.

„Když máte denní příjem rozdělený do více jídel, bez problémů splníte dvě porce ovoce, tři porce zeleniny, dostanete na talíř luštěniny i ryby a také vyváženou porci bílkovin a sacharidů. V případě tří jídel musíte více přemýšlet, jak jednotlivá jídla poskládat, aby vám nic nechybělo,“ upozorňuje Pavel Suchánek. Jakmile se totiž omezíte na snídaně, obědy a večeře, musíte v jednotlivých porcích sníst poměrně dost jídla, abyste tělo neochudili o živiny.

Varianta pěti jídel naopak vyžaduje větší přísnost, co se týká porcí, máte však tu výhodu, že když k obědu nesníte například ovoce, dáte si jablko ke svačině. Někomu ovšem může začít splývat hlavní chod a svačina a hrozí riziko, že si na talíř naložíte víc, než je nutné. Taky můžete začít zkracovat pauzy mezi jídly, které by měly být alespoň tříhodinové.

„Je zbytečné jíst každé dvě hodiny, protože se pak stává, že lidé přestanou rozlišovat snídani, oběd a večeři a uzobávají v průběhu celého dne,“ varuje Iva Málková. Neustálé uzobávání je nebezpečné, protože ztrácíte kontrolu nad snědeným množstvím. Ne náhodou proto byla diagnostikovaná nová porucha příjmu potravy. Jmenuje se nibbling – uždibování.

Vstoupit do diskuse (126 příspěvků)

Nejčtenější

KVÍZ: Co jsme jedli a pili za socialismu?

Ilustrační snímek

Pamatujete si na doby Československa, nebo je znáte jen z vyprávění? Pojďte si teď spolu s námi zavzpomínat na to, co jsme tehdy jedli a pili, kam jsme si chodili pro sladké i slané speciality a jak...

Eiza Gonzalezová ukazuje světu dokonalost bez příkras

Eiza Gonzalezová je velmi svůdná žena.

Mexická herečka a zpěvačka Eiza Gonzalezová má spoustu obdivovatelů a na Instagramu má přes osm milionů sledujících. Její dokonalá krása nedotčená plastickými operacemi nenechá jen tak někoho v...

Pes napadl ženu v parku. Při útoku přišla o část brady a rtu

Žena po hororovém útoku v parku málem přišla o půlku obličeje. Dodnes je kvůli...

Pětatřicetiletá Minna Pickellová se procházela v parku se svým jedenáctiletým psem Diem, když se k nim najednou přiřítil cizí pes a začal ho napadat. Žena se snažila svého mazlíčka ochránit a v tom...

Když mozek jede na půl plynu: proč přichází mozková mlha a jak se z ní dostat

Ilustrační snímek

Možná se vám někdy stalo, že jste se nedokázali soustředit, zapomínali jednoduché věci nebo vám všechno připadalo jako přes závoj. Může jít o takzvanou mozkovou mlhu. Proč vlastně vzniká a jak s ní...

Slavní, kteří si nemohli pomoct a randili s hereckými kolegy

Slavní, kteří si nemohli pomoct a zakoukali se do sebe na place.

Hráli spolu často partnerské dvojice a to by bylo, aby nepřeskočila nějaká jiskra. U mnohých hollywoodských dvojic se tak nestalo, u jiných to ale oheň zažehlo. Některým láska vydržela, jiní už spolu...

Chtěla si najít muže snů, tak začala hubnout pomocí léků. Shodila 31 kilo

Kvůli budoucímu partnerovi žena začala hubnout. Chtěla najít „fešáka“, kterému...

Devětatřicetiletá Donique Wintová byla závislá na gumových medvídcích a bonbonech. Projedla se až k obezitě a nebyla schopná si najít partnera. Proto se rozhodla pro hubnutí za pomoci injekcí. Díky...

19. listopadu 2025  11:10

Slavní, kteří se zamilovali do svých zaměstnanců

Láska si nevybírá. A pokud se má dát dohromady hvězda a obyčejný člověk, prostě...

Že by dávalo rozum, aby si světová hvězda našla hvězdu? Mnohdy to tak opravdu bývá. Někdy se však celebrity zamilují do někoho, kdo pro ně pracuje, a je z toho láska jako trám. Podívejte se do naší...

19. listopadu 2025  8:14

Listopadové novoluní 2025 ve Štíru. Ticho noci přinese nové touhy

horoskop štír

Ve čtvrtek 20. listopadu 2025 v 7:46 nastane novoluní ve znamení Štíra. V tomto okamžiku se Měsíc nachází přesně mezi Zemí a Sluncem. Jeho osvětlená strana je obrácená pryč od nás, a tak z našeho...

19. listopadu 2025

Práce v obřích módních korporátech vás zničí, jedete na dřeň, říká návrhářka

Andrea Vytlačilová

Vytváří hedvábné šátky a kabelky, které jsou malými uměleckými díly. Její tvorbu si zamilovala i první dáma, která kabelku z dílny Andrey Vytlačilové vynesla na korunovaci krále Karla. Mladá...

19. listopadu 2025

Mrkněte na řasy. Aby mohly chránit, potřebují vaši důkladnou péči

Mít dokonale vypadající řasy lze snadno. Chce to jen dodržovat pár pravidel pro...

Nerostou jen tak pro parádu, hrají zásadní roli při ochraně očí. A když jsou navíc krásné a pěstěné, je to jen dobře. Víte, jak se starat o své řasy?

19. listopadu 2025

Doplňky vám dodají styl. Naučte se je správně vybírat a kombinovat

Když najdete tu pravou, nepouštějte ji! Letní shopper kabelka je nadčasová...

Každý doplněk má svůj příběh. Náušnice, kabelka nebo pásek nejsou pouhou ozdobou, ale otiskem osobního stylu. Naučte se je vybírat i kombinovat s citem a nechte je dotvořit outfity tím správným...

19. listopadu 2025

Biohacking může zlepšit spánek, výkon i zdraví. Jak ale poznat, že už škodí

Ilustrační fotografie

Technologie jsou všude kolem nás. A spousta už se bez chytrých hodinek či prstenu ani pořádně nevyspí. Nebo si to jenom myslí? Jaká jsou pro a proti životního stylu řízeného aplikací?

19. listopadu 2025

Bezé roláda s vlašskými ořechy

Bezé roláda s vlašskými ořechy
Recept

Střední

70 min

Nevíte, co upéct? Vyzkoušejte tuto bezé roládu.

Žena má devět dětí a chce další. Rození bere jako poslání

Žena má v plánu rodit další děti. Bere to jako svou životní cestu, která jí...

Sedmadvacetiletá Whitney Dawnová z USA má devět dětí se čtyřmi muži. Rození potomků miluje, první přivedla na svět už v šestnácti letech. A s rozšiřováním rodiny ještě zdaleka není u konce. Jejím...

18. listopadu 2025  8:09

Zuzana zhubla 62 kilogramů. Pomohla jí operace i změna životního stylu

Zhubnout je jedna věc, ale váhu si pak udržet, to už je něco jiného. Zuzana...

Zuzaně nebylo ještě ani čtyřicet a už trpěla morbidní obezitou. S pomocí chirurgického zákroku a trvalé změny životního stylu se jí podařilo zhubnout šedesát dva kilogramů.

18. listopadu 2025

Hurá do Kaktusova! Testujeme kouzelné knihy a hračky Ella&Max
Hurá do Kaktusova! Testujeme kouzelné knihy a hračky Ella&Max

Přihlaste se do našeho testování a vyberte si jednu ze čtyř originálních knížek Ella&Max, které rozvíjejí dětskou fantazii, motoriku i chuť...

Doba zkracování nekončí. Cropped svršky frčí i na podzim

Bunda, cena 1379 Kč

Zkrácené bundy, saka, svetry, trika, košile do pasu jsou stále trendy, nevzdávejte se jich ani teď.

18. listopadu 2025

Odhalte vínové tajemství. Tento odstín se drží na módní špici

Propínací svetřík můžete nosit na holé tělo nebo pod něj přidat tričko či...

Temně červené tóny se už několikátou sezonu drží na výsluní a nehodlají na tom nic měnit. Už máte svůj kousek v odstínu bordó či rubínové?

18. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.