O Vánocích pálí žáha nejčastěji. Pomůžou banány a polštář pod hlavou

aktualizováno 
Smažený kapr, perníčky, chipsy, bramborový salát s majonézou, všechno to zapít trochou svařáku nebo grogu. A znova. Trochu si o svátcích dopřát je fajn, jen se to může rychle zvrhnout. Třeba v pálení žáhy, které nám jednou za čas sice neuškodí, ale dokáže být pořádně nepříjemné.
(Ilustrační foto)

(Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

„Kolem Vánoc nás žáha pálí často, protože to je období spojené s konzumací a kombinováním velkého množství jídla. Navíc zrovna pokrmů, které pálení způsobují nejčastěji,“ vysvětluje Pavla Myslíková, praktická lékařka Lékařského domu Praha 7.

Kyseliny v pohybu

Pálení žáhy je příznak refluxní choroby jícnu. „Ta vzniká v důsledku takzvaného gastroesofageálního refluxu. Při něm se část kyselého obsahu žaludku dostává zpět do jícnu,“ popisuje předseda Vědecko-lékařské rady Světa zdraví Ondřej Nývlt.

Sliznice jícnu je jiná než sliznice žaludku, a tak se před jeho obsahem, který se do jícnu „vrátil“, nedokáže chránit. „Kyselý obsah pak povrch jícnu ‚rozežírá‘ a způsobuje zánět, který se projevuje právě jako pyróza neboli pálení žáhy,“ dodává lékař.

Nepříjemný až bolestivý pocit pálení za hrudní kostí zná většina lidí, i když někdo k němu má větší sklony. „Doprovázet ho může pocit kyselosti, zápach z úst, zvýšené slinění, říhání, bolest v nadbřišku, ale také kašel nebo dokonce chrapot. To, když dojde k podráždění hlasivek,“ říká Nývlt.

Pokud nás žáha pálí jen nárazově, netřeba se bát. Nejde o velké zdravotní riziko. Problém je, když se pálení objevuje opakovaně a bez zjevného důvodu, zvlášť v kombinaci s chraptěním. Pak může značit respirační problémy, ale i chronický zánět jícnu.

Na co si dát pozor

Jídla tučná a smažená, sladkosti všeho druhu, káva, ale třeba i sycené nápoje, cibule a česnek, rajčatové omáčky nebo citrusy: to všechno dokáže v trávicím systému napáchat neplechu. Zvlášť v době kolem Vánoc, kdy se tolik nehlídáme.

Proč vadí zrovna tyto a podobné pochoutky? „Některé potraviny proto, že obsahují velké množství kyselin. Jiné zvyšují produkci kyseliny v žaludku nebo uvolňují dolní jícnový svěrač, čímž umožňují kyselině uniknout do jícnu,“ shrnuje Ondřej Nývlt.

Nepomáhá ani nadváha, oblečení příliš těsné v pase, stres nebo polehávání v nevhodné poloze. A samozřejmě alkohol. „I ten obsahuje kyseliny, které působí na povrch jícnu,“ uvádí Pavla Myslíková. „Pálení žáhy mohou zhoršit všechny druhy alkoholických nápojů, ale mezi největší viníky patří bílé víno a koncentrovaný alkohol.“

Vlažná voda, chřest i banány

Co když jsme se prostě neovládli, přejedli jsme se, přepili a už cítíme, že se nepříjemné pocity blíží? „Pokud k pálení žáhy je predispozice a má k ní dojít, těžko jí zamezíte. Zkuste ale prostředí jícnu neutralizovat potravinami, které pálení aspoň zmírňují,“ radí Myslíková. Patří mezi ně ovesné vločky, aloe vera, zelenina typu květák, brokolice, chřest, kořenová zelenina, vcelku překvapivě i zázvor. S neutralizací prý pomůže i sklenička vlažné vody.

Když už se pálení rozjelo, můžeme si od něj aspoň zkusit ulevit. „Velkou úlevu přináší konzumace banánů nebo vařených brambor,“ doporučuje lékařka. „Často se setkávám s radou, že na pálení žáhy je vhodné mléko. To však bývá individuální, někomu ulevuje a jinému ne. U mléka existuje pravděpodobnost, že může dále způsobovat žaludeční kyselost.“

Dobře podle ní uděláme, když si po jídle odpočineme nebo jdeme spát s dobře podloženou hlavou. „Lepší pak je spát na zádech nebo na levém boku. Pálení naopak může zhoršit poloha na pravém boku, protože jícen jde do žaludku zprava,“ uzavírá.

Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Raw, proteiny a prkno. Triky Kate Middletonové pro dokonalou postavu

The Duchess of Cambridge in the Royal Box of Centre Court watching Novak...

Jestli je nějaká královská figura zdrojem obdivu a závisti milionů žen, tak je to ta, kterou si udržuje vévodkyně z...

OBRAZEM: Podprsenka, co nic neschová, a další šílené trendy z pláže

Farrah Abraham

Možná právě balíte na dovolenou u moře a nemůžete se rozhodnout, jaký koupací outfit vybrat, abyste na pláži vynikla...

Mezinárodní den bez kalhotek: odvážné ženy vědí, jak chodit naostro

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Větrat je třeba, velí horké letní počasí. Odvážné modelky, herečky a zpěvačky o tom vědí své, a to i bez ohledu na...

Móda na talíři. Češi utrácejí za superpotraviny, mnohdy zbytečně

Avokádová pomazánka

Jíst avokádo je jedním z aktuálních trendů. A quinoa? To je přeci poklad Inků. Naše talíře se změnily v přehlídku...

OBRAZEM: Amy Schumerová se nezdráhá ukázat pravou tvář mateřství

Amy Schumerová po porodu

Amy Schumerová je jednou z nejúspěšnějších světových komiček dnešní doby. Nebojí se veřejně hovořit o kontroverzních...

Další z rubriky

Nehrbte se a posilujte břicho. Dvanáct rad proti bolestem svalů a kloubů

cvičení, dieta

Pokud vás bolí záda nebo jiná část těla, vyberte pečlivě sport, který vám bude vyhovovat. Při cvičení nejen zlepšíte...

Vítejte ve století genetiky. Nastíní možné nemoci, prozkoumá předky

Ilustrace DNA, která zvýrazňuje tzv. metylaci DNA. To je připojení malé...

Genetika dnes umí doslova zázraky. Využívají ji zejména rodiče nenarozených dětí, pomáhá odhalit vrozené vady i dědičné...

Na dlouhých cestách pijte a zacvičte občas nohama, poradil lékař

Ilustrační fotografie

Dostatečně pijte a i vsedě si s nohama zacvičte, poradil cévní lékař on-line čtenářům. Nejvhodnější základní cvik je...

Najdete na iDNES.cz