Deset potravin, které prospívají mozku. Dejte si jablko i čokoládu

  • 10
Dobře zvolená strava je pro správné fungování našeho organismu zásadní. A platí to i v případě, že chceme, aby náš mozek byl co nejdéle svěží. Konzumací určitých potravin totiž můžeme zlepšit i mozkovou činnost a předejít vzniku Alzheimerovy choroby či demence.
Ilustrační snímek

I když v současné době stále nemáme lék, který by dokázal vyléčit Alzheimerovu chorobu nebo demenci, existují potraviny, které v celkovém zdraví naší mysli hrají pozitivní roli.

Odborníci mezi ně řadí stravu, která snižuje riziko srdečních onemocnění a cukrovky, podporuje dobrý průtok krve do mozku a neobsahuje příliš tuku a cholesterolu.

Seznamte se s deseti potravinami, které udrží mysl svěží.

Jablka

Ilustrační fotografie

Jablka obsahují rostlinný antioxidant flavonoid kvercetin, který udržuje zdravé duševní pochody tím, že ochraňuje mozkové buňky.

Podle vědců z Cornellské univerzity kvercetin chrání mozkové buňky před útoky volných radikálů, které mohou poškodit vnější obal složený z jemných neuronů. To může následně vést ke kognitivnímu poklesu. Podle doporučení odborníků je tak dobré si dopřát každý den alespoň jedno jablko.

Skořice

Skořice

Skořice obsahuje mnoho zdraví prospěšných přírodních látek. Nejvýznamnější z nich je silice, která obsahuje cinnamaldehyd, dále bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vápník, železo, hořčík, fosfor, mangan, draslík, měď, zinek, sodík, selen, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy C, E, K, lutein, betakaroten, kyselinu pantotenovou a také kyselinu listovou.

Koření podle odborníků právě kvůli množství prospěšných látek pozitivně ovlivňuje mozek a zvyšuje mozkovou aktivitu. Jen samotná vůně skořice může posilovat kognitivní a paměťové funkce, zvyšovat pozornost a soustředění.

Akrylamid je obsažen i v kávě, zejména v té méně pražené. Nejvyšší množství...

Káva

Milovníci kávy mají další důvod, proč neskoncovat se svým zlozvykem. Studie finských a švédských vědců odhalila, že lidé, kteří pijí tři až pět šálků denně, ve svých čtyřiceti až padesáti letech snižují své šance na vyvinutí Alzheimerovy choroby o 65 % v porovnání s těmi, kdo pijí méně než dva šálky.

Vědci věří, že za ochrannými účinky kávy stojí kofein a velké množství antioxidantů, které káva obsahuje.

Ilustrační snímek

Čokoláda

Už jste možná slyšeli o pozitivních účincích čokolády na naše zdraví. Mezi klady patří snížení krevního tlaku, rizika srdečních onemocnění i odvrácení deprese. Čokoláda však také podle vědců dokáže udržet vaši mysl zdravou a bystrou a snižuje riziko vzniku demence.

Pouhých 10 gramů kvalitní hořké čokolády denně pomáhá chránit před ztrátou paměti způsobenou věkem. Lékařští experti dávají tento jev do souvislosti s obsahem polyfenolů v kakau, které podporují průtok krve do mozku.

Grilovaná rajčata na listech špenátu a kozím sýru podle šéfkuchaře Jana...

Špenát

Špenát a další listová zelenina, jako je kapusta či mangold, jsou nabité živinami prospěšnými pro váš mozek, jako jsou foláty, železo, vápník a vitaminy E a K. Právě tato kombinace vás může podle vědců ochránit před demencí.

Pouhé tři porce listové zeleniny nebo zeleniny sytých barev denně může pomoci snížit riziko kognitivního poklesu až o 40 procent. Vitaminy E a K jsou rozpustné v tucích, proto si špenát nezapomeňte pokapat třeba olivovým olejem.

ilustrační snímek

Extra panenský olivový olej

ADDL (B-derived diffusible ligands) jsou neurotoxiny, neboli mozkové jedy, které se podílejí na ztrátě paměti a přispívají ke vzniku Alzheimerovy choroby. Tyto molekuly ničí neurony v hipokampu (paměťové centrum mozku) a člověku pak přestává sloužit paměť.

Podle studie expertů z Monellské a Severozápadní univerzity ve Spojených státech může extra panenský olivový olej bojovat proti ADDL. Tento olej obsahuje přirozeně se vyskytující složku zvanou oleocanthal, která by v budoucnu mohla být používána v lécích proti Alzheimerově chorobě.

Ostružiny (ilustrační fotografie)

Ostružiny

Jak stárneme, mozkové buňky podléhají zánětům a přestávají pracovat tak, jak by měly. Ostružiny však mohou jejich práci podpořit, protože obsahují antioxidanty známé jako polyfenoly, které ničí záněty a podporují komunikaci mezi neurony.

Podle zjištění vědců tak ostružiny mohou zlepšovat naši schopnost vstřebávat nové informace.

ilustrační snímek

Hroznové víno

Vědci zabývající se Alzheimerovou chorobou často říkají, že co je dobré pro srdce, je dobré i pro mozek. Výzkumy dokazují, že ty samé polyfenoly obsažené v červeném víně a šťávě z hroznového vína mohou podporovat zdravé srdce, ale rovněž mohou pomáhat při udržení zdravé mysli.

Vědci z lékařské fakulty na univerzitě v Cincinnati podávali po dobu tří měsíců dvanácti starším lidem s klesající pamětí denní dávku hroznového džusu nebo placebo nápoj. Poté zjistili, že se dobrovolníkům, kteří pili hroznový džus, značně zlepšila jejich prostorová paměť a verbální učební dovednosti.

Lékaři věří, že stejně jako u ostružin, i polyfenoly z hroznového džusu zlepšují komunikaci mezi mozkovými buňkami.

Kari

Kari

Voňavé kari koření obsahuje složku příbuznou zázvoru, která se nazývá turmerik. Tato látka je zvláště bohatá na kurkumin, který podle odborníků dokáže zabránit vzniku Alzheimerovy choroby a to hned několika způsoby.

Nejen že blokuje tvorbu beta amyloidových plaků, ale také bojuje se záněty. Dokáže rovněž snižovat hladiny cholesterolu, který ucpává artérie, čímž se snižuje tok krve do mozku.

Ilustrační fotografie

Losos

Losos je další potravina, která dokáže ochránit nejen vaše srdce, ale i šedou hmotu mozkovou. Je významným zdrojem DHA, která patří mezi převládající omega-3 mastné kyseliny v mozku. Lékařští experti věří, že DHA dokáže chránit před Alzheimerovou chorobou.

Losos je navíc přírodním zdrojem těžko dostupného vitaminu D, který podle odborníků rovněž může bojovat proti kognitivnímu poklesu.