Jan Pivoňka | foto: koláž iDNES.cz

Jak (ne)zdravá jsou jídla z pytlíku? Zaděláváme si na problémy, varuje odborník

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Polotovary a jídla z prášků si dá občas asi každý. Lákají nízkou cenou, rychlou a jednoduchou přípravou i trvanlivostí. Jsou však průmyslově zpracované potraviny v pořádku i z hlediska dopadů na naše zdraví? „Přestože se vyzývá k jejich menší konzumaci, tvoří už 50 % naší stravy. A bude hůř,“ říká Jan Pivoňka z Ústavu konzervace potravin VŠCHT.

Kdy jste měl posledně instantní polévku?
V létě, když jsem byl na vodě. Byla nudlová a docela jsem si pochutnal. Není to tak, že bychom tyto potraviny neměli jíst vůbec, jen by neměly tvořit dominantní část naší výživy. Podobně to je například s čokoládou nebo sušenkami. Když jste v polních podmínkách a potřebujete rychle připravit něco teplého do žaludku, proč ne? Ta polévka není toxická. Problém je, když ji někdo jí každý den namísto pestré stravy. Často tyto polévky obsahují glutamát, takže člověku záhy zachutnají a zvykne si na ně. A když potom jí přirozené potraviny, přijdou mu chuťově nevýrazné. Tyto polévky si řada lidí kupuje také proto, že jsou jednoduché na přípravu a levné. A tomu často odpovídá i složení… Hodnotná bílkovina v těch nejlevnějších polévkách jistě nebude.

Pojem „superpotravina“ není nikde zakotvený, je to marketingový trik bez obsahu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma