Maso a omáčky
Kdybyste se ale teď hned chtěla vzdát všeho, co máte ráda, hrozí jo-jo efekt. Ptáte se proč? V době kamenné byl stálým průvodcem člověka hlad. Jakmile však náš předek narazil na dostatek potravy, organismus si začal pro jistotu ukládat zásoby tuku do rezervy – co kdyby zase nebyla žádná potrava? A to se nezměnilo dodnes. My už období hladu neznáme. Jakmile si však po dobu trvání diety začneme zase dopřávat, bude i tělo ukládat tuk do zásoby. Je už prostě tak naprogramované, aby se předzásobilo na „zlé časy“.
Pozor! Při pečení s těmi správnými přísadami se dají nějaké ty kalorie ušetřit.
Přidává na váze: Zapomeňte při pečení na máslo. Obsahuje nasycené mastné kyseliny, které se ukládají v buňkách. To samé platí třeba o smetaně, která se používá do omáček. A se smaženými hranolky se stává i z kousku masa opravdová kalorická bomba.
Zeštíhluje: Používejte při vaření řepkový nebo olivový olej. Ty obsahují nenasycené mastné kyseliny, které tělo naléhavě potřebuje a lehce je zpracuje.
Náš tip: Brambory pečte v troubě a smetanu nařeďte odtučněným mlékem.
Sladkosti
Malé mlsání snad vždy podpoří dobrou náladu. Můžete se však na něm stát závislá!
Přidává na váze: Po čokoládě, kečupu, ovocných jogurtech, kompotovaném ananasu či přeslazeném müsli rychle stoupne hladina cukru v krvi. Stejně tak rychle však jeho hodnota klesne a vy dostanete ještě větší hlad. Roztočí se tak začarovaný kruh.
Zeštíhluje: Hlad raději utište sušeným ovocem, čokoládou s minimálním obsahem kakaa 70 procent nebo přírodním jogurtem s ovocem.
Náš tip: Můžete si také namíchat vlastní müsli z vloček, sušeného ovoce a mandlí či lněného semínka.
Různé druhy chleba
V chlebu se často skrývají „přísady“, které hlad spíše pořádně nabudí.
Přidává na váze: Bílý chléb obsahuje spoustu „prázdných sacharidů“. Na krátký čas sice zasytí, ale pak přivodí opravdový hlad. Pozor si také dávejte u celozrnného, vícezrnného či rustikálního chleba. Často obsahují jen málo zdravé celozrnné mouky.
Zeštíhluje: Opravdový celozrnný chléb obsahuje jako základní surovinu celozrnné obilí bohaté na vlákninu. Takový chléb pak utiší hlad na dlouhou dobu. Plátky knäckebrotu zase mají málo kalorií.
Náš tip: Jezte je, ale jenom jako doplněk.
Uzeniny, sýry a spol.
Pozor na to, co si dáváte na (sebezdravější) chleba.
Přidává na váze: Při normální porci (asi 20 g) másla nebo margarínu namazané na chleba máte už asi 150 kalorií. Se salámem, paštikou, plátkovým a taveným sýrem je to obdobné. A ruce pryč od oblíbené nugátovo-oříškové pomazánky!
Zeštíhluje: Na chleba si namažte odtučněný čerstvý sýr nebo tvaroh. Přidat můžete syrečky, studenou pečeni, vařenou šunku nebo zavařeninu s vysokým podílem ovoce.
Náš tip: Obložte si ho netradičně plátky banánu či jablek.
Rychlá jídla
Večer musí být vaření rychlé. To ale není důvod, abyste V kvůli tomu sáhla po jídle, které vaší postavě uškodí.
Přidává na váze: Hotová pizza, ravioli nebo polévky jsou jedem každé diety. Často obsahují nezdravé přidané látky, jako je glutamát, které ovlivňují negativně pocit sytosti v mozku, takže nedokážete přestat jíst.
Zeštíhluje: Rychlé vaření? Vyzkoušejte zeleninová jídla (z čerstvé nebo mražené zeleniny), kuřecí maso, celozrnné těstoviny, rýži.
Náš tip: Zkuste omeletu s bylinkami nebo salát s lososem.