Pro recepty chodím za kouzelnými babičkami, říká liberecký šéfkuchař

  6:26
Když je restaurace v úzkých, přijde na pomoc. Jindy zase školí nezkušené kuchaře, aby se zlepšili nebo vyhrávali soutěže. Inspiraci hledá liberecký šéfkuchař Robert Sklenář u „kouzelných babiček“, které mu předávají své zkušenosti a recepty. A do toho připravuje svůj první food festival ve Vratislavicích.

Robert Sklenář miluje staré recepty. Rád se vrací do minulosti a kombinuje pokrmy, které v té době vznikaly. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

„Jsem týmový hráč, mám rád lidi, kteří chtějí a umějí pracovat a nejsou sólo hráči,“ prozrazuje svůj recept na úspěch Sklenář, který nastartoval Rybářskou baštu nebo vedl kuchyni prestižního libereckého hotelu.

Minulý týden v televizi vyvrcholila soutěž amatérských kuchařů Masterchef. Soutěžící hodnotila trojice zkušených šéfkuchařů. Je pravda, že jedním z porotců jste mohl být i vy?
Dostal jsem nabídku jít do této soutěže jako porotce. Sice je to ta z nabídek, která se neodmítá, ale nemohl jsem ji bohužel z časových důvodů přijmout.

Je dobře, že tyto soutěže v televizi běží? Nemají pak diváci zkreslený pohled na gastronomii?
Ba naopak. Je to reality show, takže vidíte od začátku, jak všechno vzniká. Od výběru surovin, přes zpracování až po servírování.

Čím se vyznačuje vaše gastronomie? Jaká kuchyně vás nejvíc vystihuje?
Preferuji českou kuchyni s tím, že do ní přidávám moderní prvky. Ale co opravdu miluji, je, že se vracím o šedesát, sedmdesát let zpátky do doby našich babiček. Baví mě překombinovat pokrmy, které v té době vznikaly. Hodně těžím z přírody, sbírám divoké bylinky. Miluji výrazné chutě, zajímám se o ně a pak se je snažím nakombinovat. Je to trochu jako chemická laboratoř. Na talíři pak můžete vidět kus masa – ať už je to zvěřina nebo pašík – a u toho ty prvky. Lidi pak řeknou, že jsem to úžasně vymyslel, ale já jsem to nevymyslel. To už je dávno vymyšlené.

Kde hledáte inspiraci? Procházíte archivy nebo googlujete?
Rozhodně negoogluju. Nemám to rád a kuchařům říkám – nekopírujte jiné kuchaře, nenapodobujte nikoho, koho vidíte na sociálních sítích. Když vaříte, energie musí jít z vás. Já tomu říkám příběh. Kuchař by měl vařit s příběhem, který rozvíjí dál. My máme krásnou zemi s vynikajícími zemědělci, farmáři, a od toho by se měl odpíchnout. Inspiraci sbírám od starých lidí. Když mám čas, obcházím je. Jsou to často jak já říkám kouzelné babičky, kterým je ke sto letům. Když je hezky poprosím, prozradí mi svůj recept. Zachovám jeho technický postup, ale snažím se tam dát nějaký jiný prvek.

Šéfkuchař Robert Sklenář

Uveďte mi nějaký příklad.
Zrovna nedávno jsme komponovali rebarboru s řepno-malinovým sorbetem. Dali jsme ji do čokolády a k tomu jsme přidali olej z kapradí, se kterým umíme dobře pracovat. Také jsme pracovali s dančím hřbetem, se kterým jsme si pohráli tak, že jsme nakomponovali ostružiny a maliny a z nich pak udělali gel. Vzali jsme kapustu, kterou jsme spojili s máslovou dýní. Udělali jsme k tomu konfitovaný žloutek. Prostě se snažíme do toho dát jiný prvek, ale to gró zůstává.

Momentálně nešéfujete žádné restauraci. Poodhalte, co je vaší hlavní pracovní náplní?
Poptávají si mě restaurace nebo hotely, které potřebují změnu. My si spolu sedneme a hledáme, kde je chyba a jak ji vyřešit. To je teoretická část. Pak přecházíme na tu praktickou, kde se snažím změnit menu. Koukáme i na ekonomiku, která je taky důležitá. Někdy bohužel musíme někoho z toho týmu pustit ven. V podniku je nutná symbióza, není to jenom o kuchyni, ale i o servisu, a to se musí spojit. Pokud tam je negativní článek, jde z kola ven, jinak to nefunguje.

Takže jste jako Zdeněk Pohlreich v pořadu Ano, šéfe?
Rozhodně to není v takové fázi. Zdeněk to dělal veřejně, já to dělám neveřejně a jsem za to rád. Ten tlak není tak velký a líp se mi v tom pracuje.

Jaké nešvary se nejčastěji objevují v českých restauracích?
Nejčastější chyba je, že kuchař nechápe podstatu suroviny. To znamená, že samotnou surovinu není schopný uchopit. Neví, jak pracovat s moukou, jak s vejcem. Nezná druhy masa, neví, které je na pečení, dušení nebo grilování. Nebo si vezme surovinu, se kterou nikdy nepracoval, ale viděl ji na internetu. Ale pak ji neumí uskladnit a ta surovina se zkazí, což stojí peníze. Takovým hodně současným nešvarem je, že mladí kuchaři mají svoje vzory, vědí, za kolik pracují, ale už nevidí, čím si prošli. Proto za vámi přijde mladý člověk a řekne vám, za kolik chce pracovat, ale v podstatě nic neumí. Myslím si, že pokud někdo chce svůj obor ovládat, tak se snaží zdokonalovat, studuje a chce o tom něco vědět.

Jaká je ta nejsprávnější cesta, jak se z učně stane uznávaný šéfkuchař? Musí jezdit na stáže do zahraničí?
Přesně tak. Mladí lidé by měli jezdit ven na zahraniční mise, kde by se měli učit od špičkových šéfkuchařů. Ať jsou tam pět, šest let. Klidně deset, pokud nemají rodinu a závazky. Člověk se pak vrátí načerpaný zkušenostmi. Už ví, jak pracovat se surovinami. Vytáhne si z toho, co chce, a tady si to přetvoří.

Vařil jste i v Grandhotelu Zlatý lev. Hotelová klientela, to může být zajímavá zkušenost?
Zažil jsem tam plno známých herců, zpěváků, dokonce i špičkových světově uznávaných lékařů. Bylo super se o ně starat. Některé požadavky byly specifické. Například když jsme hostili evropské fotbalové kluby. Hráči měli dané množství sacharidů nebo bílkovin. Mnohdy si přivezli i svého šéfkuchaře, se kterým jsem musel spolupracovat. Někdy mě to trochu štvalo, ale byla to výzva. Herci nebo zpěváci si zase po vystoupení přáli na pokoj mísy s ovocem nebo dezert z konkrétního ovoce.

V hotelu už ale delší dobu nepůsobíte. Co se stalo?
V době, kdy byly úspěchy, mi volala spousta kuchařů a šéfkuchařů, kteří u mě chtěli stáž. Já jsem na ně bohužel v rámci hotelového provozu neměl čas. Ale bral jsem to s úctou a pokorou, protože to pro mě byla známka toho, že je moje gastronomie zajímá. Proto jsem se rozhodl ukončit svoje působení v hotelu a vydal jsem se vlastní cestou. V dnešní době tak působím jako gastromanažer, kdy trénuji kuchařské týmy restaurací po celé republice. Připravuji je na závody, protože jsem v Asociaci kuchařů a cukrářů České republiky. Jsou to vesměs mladí lidé, ale i pětačtyřicetiletí kuchaři, kteří se chtějí někam posunout. Snažíme se například společně připravit soutěžní pokrm.

Říká se Náš zákazník – náš pán. Držíte se tohoto hesla? Měl by kuchař zákazníkovi připravit i takové jídlo, které není na jídelním lístku?
Mělo by to tak být. Znám kuchaře, kteří to tak skutečně dělají. Pokud ten člověk má chuť na něco jiného, měl by kuchař vyšvihnout jídlo ze surovin, které má k dispozici. Cokoliv jiného je jen lenost. Ať už obsluhy, kuchaře nebo majitele.

Zmínil jste, že jste zaznamenal také individuální úspěchy. O co šlo?
Dvakrát jsem uspěl v prestižní soutěži Zlatý kuchař. V roce 2016 jsem se umístil na druhém místě, o rok později na třetím místě ve volbě veřejnosti, což považuji za hezký výsledek a jsem rád. Jen pro srovnání – letos vyhrál porotce Masterchefa Přemek Forejt.

Jak mezi sebou známí šéfkuchaři vycházejí?
Jsme taková jedna rodina. Nejhorší je, když do našeho oboru někdo pustí svoje ego. To je největší průšvih, který můžete udělat. Šéfkuchař by měl být pro svůj tým, protože bez týmu nejste nic. Jsem týmový hráč, mám rád lidi, kteří chtějí a umějí pracovat a nejsou sólo hráči.

Když jsem vás prosil o rozhovor a chtěl si vás vyfotit v rondonu, omlouval jste se, protože máte plnou hlavu food parku a za plotnu se prakticky nedostanete. Což se dá pochopit, food park je už tento víkend. Přibližte, o co jde?
Myšlenka na food park ve mně zrála dva roky. Chci udělat food festival, který bude tady v Liberci. Bude komornější, chci aby se lidi zastavili, aby si dřepli na deku, vzali si piknikové koše a něco dobrého ochutnali. Objeví se tam moji kolegové jako třeba známý šéfkuchař Marcel Ihnačák, finalista slovenského Masterchefa Ivan Rusina nebo moje pravá ruka Michal Nevtípil. Budou tam stánky s produkty z kozí farmy, marmelády s příběhem, cider, vinařství. My tam pak budeme vytvářet street food. Pečivo si budeme péct sami, lidé ochutnají burgery, pojedeme hovězí tacos s filírovaným flank steakem, thajskou kuchyni. Maso bude od nejlepšího českého farmáře v České republice, kterým je Martin Klouda. Je to pro mě člověk, který je momentálně špička, co se týká masa.

Nejčtenější

Těžce se mi to kouše, hráči jsou úplně zničení, láteřil liberecký kouč Kováč

Pět zápasů nedostali ani gól a v posledním kole ligy jim k účasti ve skupině o titul stačila maličkost: neprohrát doma s Karvinou. Jenže fotbalisté Liberce selhali, padli 2:3 a do elitní šestky na...

Borec přišel se sekerou. Já jen klidně seděl, vzpomíná exředitel polepšovny

Premium

Denně se musel mít na pozoru, protože jeho nezletilé svěřence často provázela kriminální minulost. Je to patnáct let, kdy Zdeněk Pelda opustil pozici ředitele výchovného ústavu v Chrastavě na...

Šoféra se zákazem řízení potřetí chytil stejný policista, soudci došla trpělivost

Riskantní honička v Liberci skončila zadržením šoféra, který přes opakovaný zákaz řízení a pod vlivem drog znovu pokoušel štěstí. Za volantem ho - stejně jako v předchozích dvou případech za poslední...

Působil jako kouzelný dědeček, vzpomíná na setkání s papežem český sklář

Premium

Na ten den nikdy nezapomene. Sklář David Sobotka se před čtyřmi lety setkal s papežem Františkem, kterému přivezl křišťálovou monstranci s relikviářem svaté Zdislavy. Papež, který dnes ve věku 88 let...

Liberec - Karviná 2:3, domácí odevzdali účast v nejlepší šestce. Hosté otáčeli

Dlouho měli našlápnuto k tomu, aby proklouzli do skupiny o titul. Stačil jim bod, jenže liberečtí fotbalisté nakonec doma s Karvinou padli 2:3. Domácí dvakrát vedli, hosté dvakrát srovnali a nakonec...

Skatepark, dětské hřiště i brusle. Areál v Poslově Mlýně v Doksech se rozšíří

Volnočasový areál v Poslově Mlýně v Doksech se rozšíří. Studii ateliéru Sportovní projekty a firmy Mystic Constructions už schválili zastupitelé. Počítá s novým skateparkem, dětským hřištěm i dvěma...

27. dubna 2025  8:24

U zámku burácely motory. Nad americkými veterány přeletěly historické stroje

Přes sto amerických historických vozů v sobotu zavítalo do parku u zámku Sychrov na Liberecku. Tradiční setkání letos okořenil průlet dvou historických letadel. Zámecká zahrada hostila veterány už po...

26. dubna 2025  19:22

Ježíšova ještěrka i ohrožený gekon. Zoo Liberec láká na tropické unikáty

Pavilonu tropů v Zoo Liberec se nebývale daří a zájem o jeho mláďata mají i v Evropě. Nově je bohatší například o takzvanou Ježíšovu ještěrku, gekona modrého, ploskorepy Henkelovy nebo scinky...

26. dubna 2025

Karlovarsko porazilo Lvy i podruhé, volejbalové finále může skončit v úterý

Volejbalisté Karlovarska porazili ve finále pražské Lvy i podruhé, doma zvítězili v maratonské bitvě 3:2. V úterý v Praze mohou slavit počtvrté extraligový titul a dovršit překvapení, protože Lvi do...

25. dubna 2025  21:39

V Galerii Desítky vystavuje německá malířka, odkazuje na populismus i chaos

Odraz současného světa očima německé malířky Birgitt Fischer předkládá výstava Fragilité ve vratislavické Galerii Desítky. Její název odkazuje na křehkost doby. Obrazy zachycují společenskou i...

25. dubna 2025  15:47

Ladné italky, noblesní němci i opulentní ameriky. Srazová sezona startuje

Letošní srazová sezona startuje. A hned na začátku slibuje opravdu nabitý víkend. Na své si o něm přijdou prakticky všichni milovníci dvou stop. Zejména v sobotu je nabídka automobilových srazů velmi...

25. dubna 2025  13:49

Spor s BusLine končí, dopravce firmě zaplatí 31 milionů. Žádala desetkrát víc

Smírem nejspíš skončí letitý spor ohledně vyplacení takzvaného přiměřeného zisku, který po Dopravním podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) požadoval jeho někdejší subdodavatel, firma z...

25. dubna 2025  10:39

Liberec přitvrdí v boji s alkoholem, zakáže i bivakování a táboření

Vedení Liberce reaguje na stížnosti místních a rozhodlo se rozšířit okruh veřejných míst, kde už nebude možné konzumovat alkohol. Novou vyhlášku město doplnilo také o zákaz bivakování a táboření....

24. dubna 2025  16:44

Festival promění Liberec v centrum sci-fi, Anifilm nabídne i lechtivé snímky

Ve vědecko-fantastický svět plný animovaných bytostí a nepředstavitelných technologií se na šest dní promění Liberec. Právě science fiction je tématem letošního ročníku Anifilmu, který vypukne 6....

24. dubna 2025  11:21

Šoféra se zákazem řízení potřetí chytil stejný policista, soudci došla trpělivost

Metro.cz

Riskantní honička v Liberci skončila zadržením šoféra, který přes opakovaný zákaz řízení a pod vlivem drog znovu pokoušel štěstí. Za volantem ho - stejně jako v předchozích dvou případech za poslední...

23. dubna 2025  14:32

Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr
Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr

Letňanský veletrh, zaměřený na budoucí maminky a rodiny s dětmi, přivítá v půlce dubna oblíbené vystavovatele a zároveň představí zcela nové značky...

Šoféra se zákazem řízení potřetí chytil stejný policista, soudci došla trpělivost

Riskantní honička v Liberci skončila zadržením šoféra, který přes opakovaný zákaz řízení a pod vlivem drog znovu pokoušel štěstí. Za volantem ho - stejně jako v předchozích dvou případech za poslední...

23. dubna 2025  14:28

Nemocnice v Jilemnici postaví urgentní příjem. Existenční záležitost, míní její šéf

Pavilon s urgentním příjmem zhruba za 370 milionů korun vznikne do konce příštího roku v areálu nemocnice v podkrkonošské Jilemnici na Semilsku. Pro nemocnici jde o existenční záležitost, řekl ve...

23. dubna 2025  12:45
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.