Úterý 10. prosince 2019, svátek má Julie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 10. prosince 2019 Julie

Čeští kuchaři uspěli na prestižní soutěži v Singapuru s brzlíkem či líčky

  8:19aktualizováno  8:19
Kdyby Česká republika vyhrála mistrovství světa ve fotbale, slavilo by se několik dní a nocí v celé zemi. Srovnatelného úspěchu, ovšem s ne tak bujarými oslavami, dosáhl před nedávnem národní tým českých kuchařů na prestižní soutěži v Singapuru. Radost z vítězství zasáhla i Liberec.

Norbert Hojda (vlevo) a Petr Vlásek. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Hlavní cenu, bronzovou sošku lva, si totiž potěžkal i šéfkuchař liberecké Hospody Domov Norbert Hojda.

„Je to obrovský úspěch, kterého si moc cením,“ svěřil se Hojda. Společně s ním byl v Singapuru i šéfkuchař pražské restaurace Avantgarde Petr Vlásek.

„Soutěž je každé dva roky, je strašně nákladná a záleží na tom, zda si tým může vůbec dovolit na ni jet. Její prestiž bych přirovnal k mistrovství světa. S Norbertem jsme už jednou v Singapuru byli, a to v roce 2010. Od té doby se nám to podařilo zase až nyní, po osmi letech. Není to pravidlo, aby se jezdilo pokaždé,“ přiblížil Vlásek.

Brzlík je u nás historicky známý, říká šéfkuchař

Singapurské klání se skládalo z několika kol. V jednom z nich národní týmy předváděly to nejlepší z oblasti teplé kuchyně. Připravit měly tříchodové menu.

Český předkrm obsahoval například terinu z halibuta a královského kraba, koláč ze zauzeného halibuta, raviolu ze žluté řepy nebo omáčku z raka. Na hlavní chod pak Češi použili telecí svíčkovou sous-vide, omáčku z foie gras nebo brzlík.

„Vybrali jsme suroviny, které jsou známější ve světě. Do meníčka jsme nejprve zakomponovali české suroviny. Jelikož předkrm musí být z ryby, zvolili jsme candáta, protože to je naše nejlepší ryba, se kterou se dá udělat zajímavé jídlo. Přeci jenom ve světě lidi candáta neznají, tak jsme se rozhodli, že půjdeme do mořských ryb,“ popsal Hojda a zároveň vyvrátil, že by některé suroviny či postupy byly v našich končinách netradiční, jak na první pohled mohou vypadat.

„Brzlík je tu historicky známý. Naše babičky z těchto věcí vařily běžně. Metoda sous-vide je pak maso dělané ve vodní lázni, tedy technologií, která je k masu šetrnější. Je to tažené pomalu, což je podobné, jako když se dřív zavařovalo ve vodě. Zavařovalo se i v sádle, dnes se v sádle konfituje. Všechno to má modernější názvy, ale jsou to staré způsoby.“

Kilo telecího za osm set, krab za dva tisíce

Horší je to s cenami jednotlivých surovin a jejich dostupností. „Telecí i královský krab, to jsou astronomické částky. V dnešní době, aby někdo dal osm set korun za kilo masa, je fakt hodně. Vykostěný krab se pak pohybuje kolem dvou tisíc za kilo,“ vysvětluje Vlásek. A Hojda ho doplňuje: „Suroviny na předkrm bych v Liberci horko těžko sháněl.“

Týmy si musely poradit i se studenou kuchyní a cukrařinou. Češi dohromady získali zlatou, stříbrnou i bronzovou medaili, což je katapultovalo do finále. V něm se potkali s týmy z Tchaj-wanu a Nového Zélandu.

„O celkovém vítězství rozhodlo až poslední kolo, kde má tým půl hodiny na to, aby sestavil tříchodové menu ze surovin, které se na místě dozví. Jídlo musíte uvařit pro padesát lidí za čtyři hodiny. Nemáte nic natrénováno, musíte to vymyslet během chvilky,“ přiblížil Vlásek.

Český výběr poskládal předkrm z lososa a mušlí, na hlavní chod pak použil hovězí líčka a hovězí roštěnou. Dezert byly jahody a kokosové pyré. S takto poskládaným menu česká reprezentace uspěla a získala hlavní cenu.

Autor:
  • Nejčtenější

Firma roku je v dluzích, turnovský velkopekař může skončit na ulici

Uznávaný podnikatel z Turnova Jiří Mikula je v insolvenci, dluží 69 milionů korun. Hrozí mu i osobní bankrot, ručil...

Po srážce tramvají v Liberci se řidič zhroutil, převrácený vůz je na odpis

V libereckém Dolním Hanychově se ráno srazily tramvaje. Vůz vyjíždějící ze zastávky naboural do dvouvozové soupravy...

Staré nádraží chtěli dát skautům na klubovnu, stát ho nařídil zbourat

Před pár týdny proběhly velkolepé oslavy železniční tratě Liberec - Žitava, která slaví 160 let. Pro Chotyni to má ale...

Technik změnil tanky na ponorky, jezdily i po dně Máchova jezera

Díky úspěchu přísně tajného vojenského výzkumu v Doksech dokázaly tanky jezdit sedm metrů pod hladinou řeky. Týmu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Liberec - Slavia 0:3, jasná záležitost lídra, dva góly zařídil Škoda

Tři góly, k tomu neproměněná penalta. Slávističtí fotbalisté si v předehrávce 19. kola Fortuna ligy poradili s domácím...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Hořký čaj? Nesmysl! Pediatr v knize vyvrací mýty o domácím léčení dětí

Hradecký dětský lékař Ladislav Hanousek vydal knihu Maminko, není mi dobře, která má rodičům pomoci s léčbou i výchovou...

  • Další z rubriky

Mišpule, kdoule, arónie. Marmeládová královna zavařuje ze všeho, co roste

Marmelády od Michaely Bílkové získaly titul Českolipský výrobek roku. Zpracovává ovoce, které v supermarketu nekoupíte,...

Brazilka si vybojovala české občanství, předky má z Jizerských hor

Její předci odešli do Brazílie v roce 1876 ze Smržovky. Elaine Johnová se do země svých kořenů vrátila letos na podzim...

Při požáru chaty v Liberci uhořel senior, popálená žena je v nemocnici

Při nočním požáru chaty v Liberci - Machníně zahynul devětasedmdesátiletý muž. Jeho o šest let mladší družka skončila s...

Lyžařský svaz ani Liberec za dluhy po mistrovství nezodpovídají, řekl soud

Český lyžařský svaz a Liberec nenesou odpovědnost za dluhy z libereckého mistrovství v lyžování. Soud nepravomocně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz