Čeští kuchaři uspěli na prestižní soutěži v Singapuru s brzlíkem či líčky

  8:19aktualizováno  8:19
Kdyby Česká republika vyhrála mistrovství světa ve fotbale, slavilo by se několik dní a nocí v celé zemi. Srovnatelného úspěchu, ovšem s ne tak bujarými oslavami, dosáhl před nedávnem národní tým českých kuchařů na prestižní soutěži v Singapuru. Radost z vítězství zasáhla i Liberec.

Norbert Hojda (vlevo) a Petr Vlásek. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Hlavní cenu, bronzovou sošku lva, si totiž potěžkal i šéfkuchař liberecké Hospody Domov Norbert Hojda.

„Je to obrovský úspěch, kterého si moc cením,“ svěřil se Hojda. Společně s ním byl v Singapuru i šéfkuchař pražské restaurace Avantgarde Petr Vlásek.

„Soutěž je každé dva roky, je strašně nákladná a záleží na tom, zda si tým může vůbec dovolit na ni jet. Její prestiž bych přirovnal k mistrovství světa. S Norbertem jsme už jednou v Singapuru byli, a to v roce 2010. Od té doby se nám to podařilo zase až nyní, po osmi letech. Není to pravidlo, aby se jezdilo pokaždé,“ přiblížil Vlásek.

Brzlík je u nás historicky známý, říká šéfkuchař

Singapurské klání se skládalo z několika kol. V jednom z nich národní týmy předváděly to nejlepší z oblasti teplé kuchyně. Připravit měly tříchodové menu.

Český předkrm obsahoval například terinu z halibuta a královského kraba, koláč ze zauzeného halibuta, raviolu ze žluté řepy nebo omáčku z raka. Na hlavní chod pak Češi použili telecí svíčkovou sous-vide, omáčku z foie gras nebo brzlík.

„Vybrali jsme suroviny, které jsou známější ve světě. Do meníčka jsme nejprve zakomponovali české suroviny. Jelikož předkrm musí být z ryby, zvolili jsme candáta, protože to je naše nejlepší ryba, se kterou se dá udělat zajímavé jídlo. Přeci jenom ve světě lidi candáta neznají, tak jsme se rozhodli, že půjdeme do mořských ryb,“ popsal Hojda a zároveň vyvrátil, že by některé suroviny či postupy byly v našich končinách netradiční, jak na první pohled mohou vypadat.

„Brzlík je tu historicky známý. Naše babičky z těchto věcí vařily běžně. Metoda sous-vide je pak maso dělané ve vodní lázni, tedy technologií, která je k masu šetrnější. Je to tažené pomalu, což je podobné, jako když se dřív zavařovalo ve vodě. Zavařovalo se i v sádle, dnes se v sádle konfituje. Všechno to má modernější názvy, ale jsou to staré způsoby.“

Kilo telecího za osm set, krab za dva tisíce

Horší je to s cenami jednotlivých surovin a jejich dostupností. „Telecí i královský krab, to jsou astronomické částky. V dnešní době, aby někdo dal osm set korun za kilo masa, je fakt hodně. Vykostěný krab se pak pohybuje kolem dvou tisíc za kilo,“ vysvětluje Vlásek. A Hojda ho doplňuje: „Suroviny na předkrm bych v Liberci horko těžko sháněl.“

Týmy si musely poradit i se studenou kuchyní a cukrařinou. Češi dohromady získali zlatou, stříbrnou i bronzovou medaili, což je katapultovalo do finále. V něm se potkali s týmy z Tchaj-wanu a Nového Zélandu.

„O celkovém vítězství rozhodlo až poslední kolo, kde má tým půl hodiny na to, aby sestavil tříchodové menu ze surovin, které se na místě dozví. Jídlo musíte uvařit pro padesát lidí za čtyři hodiny. Nemáte nic natrénováno, musíte to vymyslet během chvilky,“ přiblížil Vlásek.

Český výběr poskládal předkrm z lososa a mušlí, na hlavní chod pak použil hovězí líčka a hovězí roštěnou. Dezert byly jahody a kokosové pyré. S takto poskládaným menu česká reprezentace uspěla a získala hlavní cenu.

Autor:

Nejčtenější

Jablonec vyhlásil kvůli sněhu kalamitní stav, chodníky uklízejí i vězni

Jablonec nad Nisou se potýká se sněhovou kalamitou. (9. ledna 2019)

Po vydatném sněžení vyhlásilo město Jablonec nad Nisou kalamitní stav. Ulice a chodníky jsou zavalené a technické...

Husté sněžení a vítr v Česku. Bez elektřiny je přes šest tisíc odběratelů

Současný obrázek typický pro sněhem zapadlé krušnohorské obce

Sněžení a silný vítr nadále komplikuje život v Česku. Podle ČEZ je nyní bez proudu přes šest tisíc odběratelů, E.ON...

Libereckého podnikatele žaluje OSA, v obchodě s potravinami pouštěl hudbu

Palác Dunaj prošel zvenčí citlivou rekonstrukcí.

Kvůli rádiu pouštěnému ve velkoprodejně Dunaj stojí liberecký podnikatel Alexandr Kendik před soudem. Zažaloval jej...

Z Jablonce vyvezli už osm set tun sněhu, kalamita potrvá přes víkend

Sníh pomáhají v Jablonci nad Nisou odklízet také vězni

Kalamitní stav v Jablonci nad Nisou vyhlášený městem ve čtvrtek ráno potrvá minimálně do pondělí. Na deponii už bylo...

Spěšný vlak v Liberci prorazil zarážedlo a vjel až na nástupiště

Spěšný vlak v Liberci projel návěstidlo, které zakazovalo další jízdu, prorazil...

Na nástupiště libereckého nádraží vjel po půl sedmé ráno vlak. Prorazil zarážedlo a skončil až v prostoru, kde se...

Další z rubriky

Splňte si sen o roubence. Stavby jako z pohádky jsou v Česku na prodej

Peřimov, okres Semily. Nemovitost stojí na mírně svažitém pozemku velkém 1 587...

V České republice se prodává velké množství roubených chalup v různé kvalitě. Některé jsou před rekonstrukcí, do jiných...

Řidič kousnutý kocourem jel k veterináři. Zvíře cestou zavinilo nehodu

Auto skončilo na střeše

Kuriózní autonehoda se stala v sobotu na Českolipsku. Jejím hlavním aktérem byl kocour, který kousl svého majitele. Muž...

Libereckého podnikatele žaluje OSA, v obchodě s potravinami pouštěl hudbu

Palác Dunaj prošel zvenčí citlivou rekonstrukcí.

Kvůli rádiu pouštěnému ve velkoprodejně Dunaj stojí liberecký podnikatel Alexandr Kendik před soudem. Zažaloval jej...

Advantage Consulting, s.r.o.
MISTR LAKOVNY

Advantage Consulting, s.r.o.
Liberecký kraj
nabízený plat: 25 000 - 30 000 Kč

Najdete na iDNES.cz