Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sci-fi pokrmem může být i hovězí, dokazuje kulinářský festival

  16:18
Svátek všech gurmánů začne ve středu v Libereckém kraji, kde startuje prestižní Grand Restaurant Festival. Do akce se zapojilo pět restaurací.

Vepřová panenka, králičí stehno, játra, špenát, tarhoňa, pečená řepa, hořčice | foto: Jan Pešek, MF DNES

Pilulka chutnající po knedlu, zelu, vepřu? Tuba s barevnou hmotou nahrazující denní dávku cukrů? Injekce, po jejíž aplikaci nemusíte měsíc nic konzumovat?

Vůbec. Jako jídlo budoucnosti si šéfkuchaři vybraných restaurací v Libereckém kraji představují třeba zcela obyčejný smažený kuřecí řízek s bramborovou kaší, švestky nebo králíka.

Pětice podniků z Liberce, Doks či Jítravy se zapojila do 11. ročníku degustační akce Grand Restaurant Festival, který pořádá přední český gurmet a gastronomický guru Pavel Maurer. Letošní téma nese titul 2020: Sci-fi?

Například liberecký hotel Valdštejn se na festivalu prezentuje předkrmem v podobě hovězího carpaccia, majonézy z ústřic, jalapenos salsy, dýně a rukolového pesta.

Autor každoročního prestižního žebříčku sta nejlepších restaurací v Česku míní, že kombinace hovězího a masa z mořských plodů vypadá jako sci-fi jen zdánlivě.

„Asi před rokem jsem jedl v Katalánsku v jedné rybářské vesničce chobotnici polévanou hustou omáčkou z hovězího. Když jsem se na tuto neobvyklou kombinaci zeptal kuchaře, vyprávěl mi, že za starých časů to bylo normální. Ti, co žili u moře, měli ryby a horalové nad nimi zase to hovězí. Občas se setkali a suroviny si mezi sebou vyměnili. Tady někde začaly vznikat tyhle mixy. Vždycky to však musí mít nějakou logiku,“ říká Pavel Maurer.

Majitel a šéfkuchař hotelu Roman Želonka dodává, že jde o hodně neobvyklou věc. „Jenže já prostě miluji ústřicovou majonézu a když jsem ji zkusil na hovězí, naprosto to sedlo. Musí se ale zvolit správná varianta dochucení,“ prozrazuje Želonka.

Maurer: Sci-fi by měl být návrat k tradičním surovinám

Restaurace si na festival připravila jako hlavní chod vepřovou panenku, králičí stehno, játra, špenát, tarhoňu, pečenou řepu a hořčici. Maurer na tomto menu ukazuje, že pokrmy budoucnosti mohou být vlastně návratem ke kořenům.

„Myslíme si, že sci-fi by měl být tak trochu návrat k tradičním surovinám, k receptům našich babiček. Je dobré se k tomu obracet proto, že naši předci byli šetrní, což je v době dolování naší planety a plýtvání surovinami potřebné. Řada kuchařů to již pochopila a začala přemýšlet. Zpracovává zvíře od čumáčku po ocásek,“ dodává Maurer. 

Podle něj jsou příkladem jídla jako švestková omáčka nebo kachní škvarky. „To jsou navíc i jídla, která patří do kraje a jsou tradiční,“ doplňuje gurmet.

Přesto za dobu své praxe nevysledoval žádné gastronomické specifikum, kterým by se Liberecký kraj odlišoval od jiných.

„Spíše mě napadl takový příměr. Nedávno jsme se bavili o těstovinách v Itálii. Když si je dáte v Neapoli, tak to nebývají ani vaječné těstoviny, ubývá v nich ingrediencí. Omáčky jsou lehčí, jsou v nich spíše jen rajčata, bazalka, papričky, nějaké koření. Jak jedete více na sever, tak se to začíná zhutňovat. U Florencie či Bologni jsou to už vaječné těstoviny, sem tam nějaké maso. Když jste v Tyrolsku, Dolomitech, tak tam vám dají pořádné široké nudle se špekem, tučnou smetanou. Potřebují z jídla načerpat sílu, aby vydrželi zimu. A to si myslím, že by mělo být i tady na severu Čech. I když teď ty zimy nejsou nic moc. Takže kdybych hledal něco specifického tady, nebál bych se to nacházet v tučnějších pokrmech. Když už si dáte třeba brambory, tak proč do nich nedat škvarky nebo opečenou slaninu. Přeci jenom je tady zima větší než o sto kilometrů dole,“ zamýšlí se Maurer.

Na degustační menu mohou lidé do restaurací zapojených do festivalu zajít od středy 15. ledna do 29. února.

Kromě hotelu Valdštejn se ho v Liberci účastní také restaurace Bílý mlýn a Black Horse. Z dalších částí kraje jde o Jítravský dvorec v Jítravě a Port hotel v Doksech. Lidé si mohou koupit menu v ceně od 300 do 700 korun.

„Například podnik Black Horse je mi sympatický. Líbí se mi i jejich kreativita v podobě řízku s kaší, tak jak ho vidí v roce 2101. Je vidět, že jde o rodinnou restauraci. Rodinné podniky totiž na celé planetě fungují trochu jinak, jelikož více musí bojovat o život. Některé restaurace dotuje hotel a obráceně. Když máte jen rodinný provoz, jste v práci třeba šestnáct hodin denně a snažíte se, aby se k vám hosté vraceli. Kamkoliv na světě přijdete do takového domácího podniku, cítíte, že je tam jiná atmosféra, a to se mi moc líbí,“ glosuje Maurer.

Autor:
  • Nejčtenější

Policie vyšetřuje vraždu v Semilech. Mladého muže zabila partnerka

15. června 2024  22:04

Policisté v Semilech vyšetřují vraždu, při níž v pátek večer přišel o život mladý muž. Podle...

Žena před menstruací není „hysterická kráva“, míní výrobkyně ekopomůcek

16. června 2024  7:18

Menstruační kalíšky, kalhotky nebo i plavky. Ačkoliv je takové zboží na trhu již dlouho, ve vnímání...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

V Jizerských horách hořel dům. Požár vypukl v kůlně, hasiči použili i žebřík

20. června 2024  12:51,  aktualizováno  14:11

Mohutné plameny šlehaly z domu v Horním Kořenově v Jizerských horách. Požár vypukl v kůlně, hasiči...

U Rychnova vykolejil osobní vlak. Provoz je omezen do noci

15. června 2024  19:27

V Rychnově u Jablonce nad Nisou vykolejil v sobotu odpoledne osobní vlak, který mířil z Jaroměře do...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pod vrchol Ještědu se začnou šplhat autobusy, na úzké silnici bude těsno

14. června 2024  10:16

Autobus místo lanovky. Na Ještěd se začnou od soboty šplhat turistické autobusy. Jejich řidiči si...

V Jizerských horách hořel dům. Požár vypukl v kůlně, hasiči použili i žebřík

20. června 2024  12:51,  aktualizováno  14:11

Mohutné plameny šlehaly z domu v Horním Kořenově v Jizerských horách. Požár vypukl v kůlně, hasiči...

Městské nájemní agentuře v Liberci se daří, počet bytů chce zvyšovat

20. června 2024  11:23

O Libereckou nájemní agenturu (LNA) je mezi vlastníky bytů zájem. Za necelé tři měsíce od zahájení...

První kontakt s klubem? Po soudu s Peltou, říká jablonecký trenér Kozel

20. června 2024  7:23

Ještě v květnu trénoval fotbalisty Liberce. Teď už se Luboš Kozel zabydluje u sousedů v...

Fotbalisté Mladé Boleslavi nastříleli v přípravě Novému Boru 28 gólů

19. června 2024  20:24

Fotbalisté Mladé Boleslavi v úvodním přípravném zápase na novou sezonu deklasovali Nový Bor 28:1....

Objemné plenky mohou způsobit horší paměť
Objemné plenky mohou způsobit horší paměť

Není asi velkým překvapením, že dostatek vhodného pohybu je pro správný vývoj miminka naprosto zásadní. Jen málokdo si ale dokáže představit, co...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...