Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sci-fi pokrmem může být i hovězí, dokazuje kulinářský festival

  16:18
Svátek všech gurmánů začne ve středu v Libereckém kraji, kde startuje prestižní Grand Restaurant Festival. Do akce se zapojilo pět restaurací.

Vepřová panenka, králičí stehno, játra, špenát, tarhoňa, pečená řepa, hořčice | foto: Jan Pešek, MF DNES

Pilulka chutnající po knedlu, zelu, vepřu? Tuba s barevnou hmotou nahrazující denní dávku cukrů? Injekce, po jejíž aplikaci nemusíte měsíc nic konzumovat?

Vůbec. Jako jídlo budoucnosti si šéfkuchaři vybraných restaurací v Libereckém kraji představují třeba zcela obyčejný smažený kuřecí řízek s bramborovou kaší, švestky nebo králíka.

Pětice podniků z Liberce, Doks či Jítravy se zapojila do 11. ročníku degustační akce Grand Restaurant Festival, který pořádá přední český gurmet a gastronomický guru Pavel Maurer. Letošní téma nese titul 2020: Sci-fi?

Například liberecký hotel Valdštejn se na festivalu prezentuje předkrmem v podobě hovězího carpaccia, majonézy z ústřic, jalapenos salsy, dýně a rukolového pesta.

Autor každoročního prestižního žebříčku sta nejlepších restaurací v Česku míní, že kombinace hovězího a masa z mořských plodů vypadá jako sci-fi jen zdánlivě.

„Asi před rokem jsem jedl v Katalánsku v jedné rybářské vesničce chobotnici polévanou hustou omáčkou z hovězího. Když jsem se na tuto neobvyklou kombinaci zeptal kuchaře, vyprávěl mi, že za starých časů to bylo normální. Ti, co žili u moře, měli ryby a horalové nad nimi zase to hovězí. Občas se setkali a suroviny si mezi sebou vyměnili. Tady někde začaly vznikat tyhle mixy. Vždycky to však musí mít nějakou logiku,“ říká Pavel Maurer.

Majitel a šéfkuchař hotelu Roman Želonka dodává, že jde o hodně neobvyklou věc. „Jenže já prostě miluji ústřicovou majonézu a když jsem ji zkusil na hovězí, naprosto to sedlo. Musí se ale zvolit správná varianta dochucení,“ prozrazuje Želonka.

Maurer: Sci-fi by měl být návrat k tradičním surovinám

Restaurace si na festival připravila jako hlavní chod vepřovou panenku, králičí stehno, játra, špenát, tarhoňu, pečenou řepu a hořčici. Maurer na tomto menu ukazuje, že pokrmy budoucnosti mohou být vlastně návratem ke kořenům.

„Myslíme si, že sci-fi by měl být tak trochu návrat k tradičním surovinám, k receptům našich babiček. Je dobré se k tomu obracet proto, že naši předci byli šetrní, což je v době dolování naší planety a plýtvání surovinami potřebné. Řada kuchařů to již pochopila a začala přemýšlet. Zpracovává zvíře od čumáčku po ocásek,“ dodává Maurer. 

Podle něj jsou příkladem jídla jako švestková omáčka nebo kachní škvarky. „To jsou navíc i jídla, která patří do kraje a jsou tradiční,“ doplňuje gurmet.

Přesto za dobu své praxe nevysledoval žádné gastronomické specifikum, kterým by se Liberecký kraj odlišoval od jiných.

„Spíše mě napadl takový příměr. Nedávno jsme se bavili o těstovinách v Itálii. Když si je dáte v Neapoli, tak to nebývají ani vaječné těstoviny, ubývá v nich ingrediencí. Omáčky jsou lehčí, jsou v nich spíše jen rajčata, bazalka, papričky, nějaké koření. Jak jedete více na sever, tak se to začíná zhutňovat. U Florencie či Bologni jsou to už vaječné těstoviny, sem tam nějaké maso. Když jste v Tyrolsku, Dolomitech, tak tam vám dají pořádné široké nudle se špekem, tučnou smetanou. Potřebují z jídla načerpat sílu, aby vydrželi zimu. A to si myslím, že by mělo být i tady na severu Čech. I když teď ty zimy nejsou nic moc. Takže kdybych hledal něco specifického tady, nebál bych se to nacházet v tučnějších pokrmech. Když už si dáte třeba brambory, tak proč do nich nedat škvarky nebo opečenou slaninu. Přeci jenom je tady zima větší než o sto kilometrů dole,“ zamýšlí se Maurer.

Na degustační menu mohou lidé do restaurací zapojených do festivalu zajít od středy 15. ledna do 29. února.

Kromě hotelu Valdštejn se ho v Liberci účastní také restaurace Bílý mlýn a Black Horse. Z dalších částí kraje jde o Jítravský dvorec v Jítravě a Port hotel v Doksech. Lidé si mohou koupit menu v ceně od 300 do 700 korun.

„Například podnik Black Horse je mi sympatický. Líbí se mi i jejich kreativita v podobě řízku s kaší, tak jak ho vidí v roce 2101. Je vidět, že jde o rodinnou restauraci. Rodinné podniky totiž na celé planetě fungují trochu jinak, jelikož více musí bojovat o život. Některé restaurace dotuje hotel a obráceně. Když máte jen rodinný provoz, jste v práci třeba šestnáct hodin denně a snažíte se, aby se k vám hosté vraceli. Kamkoliv na světě přijdete do takového domácího podniku, cítíte, že je tam jiná atmosféra, a to se mi moc líbí,“ glosuje Maurer.

Autor:
  • Nejčtenější

Přednes Havlova textu utnuli diváci pískotem. Primitivní buranství, říká náměstek

3. května 2024  18:09

Nečekanou zápletku přineslo středeční představení libereckého Divadla F. X. Šaldy Hubička, které...

Bezcenné tisky vydával za olejomalby, za podvrhy měl malíř inkasovat miliony

7. května 2024  18:26,  aktualizováno  20:46

Hyperrealistický malíř Alexandr Pavlov své obrazy tiskne, upozornil před pár dny na Facebooku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nevěsta letěla vysoko, říká fotografka o snímku, se kterým zabodovala v Americe

6. května 2024  10:28

Zuzana Fajmonová z Liberce tiskne spoušť fotoaparátu před obrazy, jež hraničí s výtvarným uměním,...

Kania o konci Kozla: Nemusel by zvládnout změnu, budujeme nový klub

6. května 2024  17:22

Po nedělním oznámení trenéra Luboše Kozla, že ve fotbalovém Liberci na přání nového vedení po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ikonická hračka z Liberce slaví úspěch i v Izraeli. Vyrobí se 50 tisíc kusů ročně

8. května 2024

Premium Ikonický plastový model Tatry 148 slaví deset let od momentu, kdy se znovu vrátil do výroby....

Ikonická hračka z Liberce slaví úspěch i v Izraeli. Vyrobí se 50 tisíc kusů ročně

8. května 2024

Premium Ikonický plastový model Tatry 148 slaví deset let od momentu, kdy se znovu vrátil do výroby....

Bezcenné tisky vydával za olejomalby, za podvrhy měl malíř inkasovat miliony

7. května 2024  18:26,  aktualizováno  20:46

Hyperrealistický malíř Alexandr Pavlov své obrazy tiskne, upozornil před pár dny na Facebooku...

Komnaty libereckého zámku obsadil Anifilm, festival nabídne i stanové městečko

7. května 2024  15:23

Ospalý liberecký zámek se po roce opět probouzí. Už popáté se v jeho komnatách na necelý týden...

Krucipüsk ruší po nehodě frontmana i letní hraní. Zdraví se neptá, píše kapela

7. května 2024  10:40

Liberecká kapela Krucipüsk zrušila po dubnové nehodě zpěváka a frontmana kapely Tomáše Hajíčka i...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...