Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poslední trip velkého šprýmaře

  10:22
Ve věku šestašedesáti let zemřel v sobotu americký spisovatel Ken Kesey - autor světově proslulého románu Přelet přes kukaččí hnízdo, k jehož nesmrtelnosti podstatně přispěla i filmová adaptace Miloše Formana. Jeden z idolů beatnické generace i éry hippies podlehl rakovině jater. "Každý, kdo zkouší pochopit ty časy, by si měl lépe přečíst Keseyho," poznamenal spisovatel Charles Bowden o svém souputníkovi, jenž ve své tvorbě, ale zejména ve svém životě vyznával svobodu a boj proti autoritám všeho druhu.

Zážitky z psychiatrie

Ken Kesey se narodil 17. září 1935 v La Juntě, ve státě Colorado. V roce 1957 studoval divadelní umění na oregonské univerzitě, v letech 1958/59 navštěvoval kurzy tvůrčího psaní na Stanfordově univerzitě v Kalifornii.

V nemocnici pro veterány si Kesey našel zvláštní brigádu. Testoval účinky halucinogenů a později si přibral ještě noční služby na psychiatrickém oddělení. Zážitky vtělil do své prvotiny Přelet přes kukaččí hnízdo (One Flew Over the Cuckko's Nest), která vyšla v roce 1962 a jejíž popularitu už autor žádným svým dílem nepřekonal.

Rok po vydání románu vznikla divadelní adaptace Dalea Wassermana s Kirkem Douglasem v hlavní roli; premiéra na Broadwayi však byla poněkud rozpačitá a teprve přepracovaná verze z konce šedesátých let se vydala na úspěšné divadelní tažení. Zatímco divadelní Přelet vynášel Kesey do nebes, filmový přepis Miloše Formana z roku 1975 prý nikdy neviděl a ani vidět nechtěl. Těžko říci, jestli za touhle autorovou averzí byl fakt, že filmová práva prodal za pouhých 5000 dolarů. Kesey tehdy producenty filmu, jenž získal pět Oscarů, zažaloval a požadoval prý slíbených pět procent z tržeb. Z procesu nakonec sešlo.

Svoboda nad román

Přes úspěch Přeletu označoval Kesey za své nejhodnotnější dílo druhý román Tak mě někdy napadá z roku 1964, který postavil na napjatém vztahu dvou bratrů, drsného dřevorubce Hanka a nevyrovnaného intelektuála Lelanda. V roce 1971 natočil podle této knížky stejnojmenný film Paul Newman, který se také sám obsadil do jedné z hlavních rolí, jeho protihráčem byl Henry Fonda. U diváků však snímek propadl.

Po románech Přelet přes kukaččí hnízdo a Tak mě někdy napadá autor podle vlastních slov "přešel od literatury k životu". Tak vznikli Merry Pranksters (syčáci či veselí, rozverní šprýmaři) pěstující happeningy. Tahle parta, jejíž vznik inicioval právě Kesey, vyjela v roce 1964 na svůj trip ve školním, psychedelicky zmalovaném autobuse, jehož volat třímal beatnický hrdina Neal Cassady. Cesta, při níž si užívali života a LSD, hnula žlučí americkým úřadům. Kesey byl zatčen za přechovávání marihuany, před trestem utekl do Mexika. Při návratu do USA po něm šli agenti FBI, nakonec roku 1966 stanul před soudem a vyfasoval šest měsíců nucených prací na farmě, pokutu 1500 dolarů a tříletou podmínku. Celou tu vyvedenou historii vylíčil spisovatel a žurnalista Tom Wolfe v roce 1968 v knize The Electric Kool-Aid Acid Test.

Po tomhle testu společenské únosnosti se Kesey usadil v Oregonu. Vzal si svou vysokoškolskou lásku Fay a zapustil kořeny v Pleasant Hillu, kde přebýval v červené barabizně. K literatuře se vrátil na začátku sedmdesátých let. V roce 1973 vyšel svazek Kesey's Garage Sale, Keseyeho výprodej, což je soubor nových i starších próz. Poté psal eseje, povídky i knížky pro děti, choval dobytek. Keseyho třetí a poslední román Námořníkova píseň vyšel v roce 1992. "Sláva není pro spisovatele dobrá. Moc toho nevypozorujete, když jste sám pozorován," říkal Kesey, který v devadesátých letech učil tvůrčí psaní.

Ještě jeden trip

Starý autobus s poznávací značkou Dál (Further) mezitím plesnivěl na mokřálovité pastvině. V roce 1990 si Ken Kesey sice vzpomněl, že by s ním mohl dojet do Washingtonu a věnovat jej svému národu, ale muzea kousek, který se stal symbolem psychedelické éry 60. let, s díky odmítla - prý se jedná o příliš nový exponát.

Až v roce 1997 Kesey s potomkem slavného autobusu a se zbylými šprýmaři naplánoval ještě jeden trip. V modernějším autobuse, vybaveném malým rozhlasovým vysílačem, z něhož měl hrát a promlouvat k okolním řidičům, zamířili do Británie. Třiatřicet let, které uplynuly od posledního šprýmařského výjezdu, si Kesey nepřipouštěl: "Jak říkal Jerry Garcia, dokud přivedeme báby do varu, šedesátá léta nekončí."

Fronty před knihkupectvím
Česky vyšel Přelet přes kukaččí hnízdo, příběh o nepoddajném pacientovi psychiatrické léčebny Randlovi P. McMurphym, který vypráví indiánský náčelník Bromden, v roce 1979 v Odeonu pod názvem Vyhoďme ho z kola ven. V překladu Jaroslava Kořána se dočkal tehdy mizerného nákladu 12 000 výtisků, které ihned zmizely z pultů. Když Keseyeho kniha vycházela, stály ono čtvrteční ráno před českými knihkupectvími fronty; to už někteří zasvěcenější věděli o filmové adaptaci Miloše Formana. Amerikanista Josef Jařab v doslovu o hlavním hrdinovi napsal: "McMurphyho zásluha spočívá v tom, že ostatním ukazuje zranitelnost zdánlivě dokonalého systému; smysl pro reálnost však Keseyemu brání, aby romantické revoltě svého protagonisty dal šanci Kombajn zcela rozvrátit a Velkou sestru definitivně porazit." Keseyův román pak česky ještě vyšel v několika reedicích. Předloni Argo vydalo v překladu Michala Strenka druhý autorův román, téměř sedmisetstránkový text z roku 1964 Sometimes A Great Notion - Tak mě někdy napadá. Rovněž předloni vyšel česky titul Toma Wolfa The Electric Kool-Aid Acid Test - pod názvem Kyselinovej test jej v překladu Ivy Pekárkové vydal Maťa. (jch)


Ken Kesey

Zachránil Jiřině Bohdalové život, říká Jiří Strach o profesoru Neužilovi

  • Nejčtenější

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

24. května 2024  11:50,  aktualizováno  14:01

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny...

RECENZE: Kdo může soudit falešnou Svatou? Nejlepší dar pro Bohdalovou

19. května 2024  21:35

Premium Ošidil se, kdo premiérové drama ČT Svatá vzdal kvůli anotaci sdělující, že hrdinka v podání Jiřiny...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Bohdalová a Stašová spolu ve filmu? To by nefungovalo, říká režisér Strach

20. května 2024

Rozstřel Pravda a láska. Dvě zásadní témata nového filmu Svatá s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli. Snímek...

Ozzák vzpomíná: jak mě učil Kaiser. Dejdar o začátcích i fenoménu Comeback

19. května 2024

Premium Jak jej Oldřich Kaiser chystal na DAMU, jak ho v Ypsilonce zbavili pocitu, že může do všeho kecat,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

SÓLO PRO ŠPINAR: Jen manželství pro všechny? Ne, jde o lidské rozkroky

25. května 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

Zlatou palmu získalo v Cannes drama Anora, Coppola předal ocenění Lucasovi

25. května 2024  20:37,  aktualizováno  21:12

Zlatou palmu, hlavní cenu na filmovém festivalu v Cannes, obdržel americký režisér Sean Baker za...

SÓLO PRO ŠPINAR: Jen manželství pro všechny? Ne, jde o lidské rozkroky

25. května 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

TELEVIZIONÁŘ: Oscarový Morgan Freeman povznáší Dobrého člověka

25. května 2024  9:05

Jedna malá chyba, z níž se odvine velká tragédie, plus tandem hledající odpuštění ve skvělém...

PORTRÉT: Jan Kačer byl jeden z nejlepších. Velký umělec s nadhledem

25. května 2024

Jako na jednoho z nejlepších, kterého jsme kdy měli, vzpomínají na Jana Kačera kolegové herci a...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...