„Když přijede pouť do klidnějších oblastí, kde se toho jinak moc neděje, pak tam jsou kolotoče pořád zdrojem ryzí zábavy a děcka se na ně stále těší,“ říká Kamila Hladká. | foto: Jan Cága

Světští nikdy nenatahují ruku a nevzdychají, říká spisovatelka Hladká

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Kdo jsou to „kádesové“ nebo „chrapouni“ a co na sebe holky od světských neprozradí? Spisovatelka a literární dokumentaristka Kamila Hladká se po hornických vdovách a řeholnicích rozhodla zmapovat svět českých a moravských lunaparků, a dokonce pouťové atrakce sama obsluhovala.

Novou knížku jste nazvala Lidi od kolotoče a naznačujete, že slovo „kolotočáři“ dotyční moc rádi nemají. Jak si tedy sami říkají?
Asi nejpřijatelnější je pro ně označení „světští“, které vychází ze spojení „světem jdoucí“ a zahrnuje provozovatele cirkusů, kolotočů a lunaparků a někdy i stánkový prodej. Dříve mezi ně patřili i loutkáři, kočovná divadla, panoptika a provazochodci. Čili ta škála činností a zábavy je velice široká. Setkala jsem se samozřejmě také s označeními kolotočář a komediant, k nimž mají mnozí výhrady, ale spoustě z nich naopak nevadí. A i když jsem se s tím nesetkala osobně, od teoretičky Markéty Skočovské znám ještě výraz „jaunerák“.

Za totality je považovali za přestárlé a kolotoč jim sebrali. Světský mi vyprávěl, jak jeho děda takhle seděl na zahradě, a když na jaře vyšlo slunce, kdy měl vyjet, prostě na té zahradě smutkem umřel.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma