Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ondřej Hejma: Album v čínštině bych klidně natočil

  12:36
Přesně v 11 hodin usedl Ondřej Hejma k počítači a vlastnoručně začal odpovídat na dotazy čtenářů. Ty se samozřejmě točily hlavně okolo kapely Žlutý pes a nové desky Čínská otázka. Na otázku ohledně sólového alba zpěvák odpověděl: "Album v čínštině bych klidně natočil, kdyby o to Číňani stáli". Dotaz padl i na rýži, umístěnou uvnitř obalu nového CD: "Je to rýže kvalitní (Uncle Ben ́s) několika druhů, takže by snad měla vydržet. Vím, že z některých cédéček vypadává, budeme se snažit to napravit. Ale třeba přijde doba, kdy bude každá hrstka rýže dobrá a pak bude naše CD "krabička poslední záchrany".

Ke skupině Žlutý pes patří jméno jejího frontmana Ondřeje Hejmy neodmyslitelně. Málokdo však ví, že Hejma začínal s muzikou až během studia na vysoké škole (FF UK – angličtina/čínština), kdy na večírcích u spolužáka Jana Folla hrál občas na harmoniku. Foll a Hejma založili posléze skupinu Žízeň, kde se poprvé setkali Ondřej Hejma s Ivanem Hlasem, který ovlivnil jeho další životní kroky.

Po rozpadu Žízně se vytvořilo folkrockové duo Hejma-Hlas. Z této doby pocházejí také první Hejmovy autorské kroky, například skladba Ráno. Prostřednictvím Ivana

Hlase se Ondřej Hejma seznámil s hanspaulskou scénou a stal se členem prapůvodního Yo Yo Bandu. Navázal také spolupráci s Danielem Fikejzem, společně vystupovali pod názvem Ventyl Brothers a kombinovali Ondřejovy samomluvecké vtípky s neméně bláznivými skladbičkami.

V roce 1978 odjel Hejma na studijní pobyt do USA a ovlivněn tímto pobytem zakládá po návratu první verzi Žlutého psa, v níž působili kytaristé Jan Martínek, Petr Roškaňuk a basista Tonda Smrčka, v sestavě nechyběl přirozeně ani Ivan Hlas. Původní folkrockový zvuk získával především díky kytaristům stále ostřejší kontury a se stylovou proměnou došlo i k personálním změnám v kapele. Vyměnila se rytmika, odešel i Ivan Hlas, přibrala se třetí kytara a Žlutý pes se přeorientoval na jižanský rock typu Lynyrd Skynyrd a Molly Hatchet, tedy na muziku spojující bluesové kořeny šedesátých let s tvrdým kytarovým zvukem.

Hejmovy ironické texty, smysl pro odvaz, nekompromisní kytarové riffy a šlapající rytmika proměnily Žlutého psa v kapelu, která se počátkem osmdesátých let zařadila mezi nejvyhledávanější rockové soubory, s přibývajícím věhlasem se však dostavily i problémy. Změnil se název kapely nejdříve na Tomahawk, v roce 1982 se chodilo na Hudebně zábavnou skupinu Ondřeje Hejmy, o rok později nastal totální rozklad, kdy se Hejmova hudební aktivita omezila jen na anglické textování exportních rockových desek.

V roce 1985 dostal Ondřej Hejma od Artie nabídku k natočení anglické desky, na přelomu let 1986-87 se tak zrodila deska Rockin ́ The Blues, na níž se podíleli vesměs staří členové Hudebně zábavné skupiny plus hosté. Album obsahovalo směsici skladeb z let 1979 – 1982, ale i bluesrockový výběr světových standardů (ZZ Top, Rolling Stones, J. J. Cale, David Lindley).

Na úspěšné album zareagovala gramofonová firma Panton a v roce 1988 se na trhu objevila první regulérní deska kapely s názvem Žlutý pes. Obsahovala deset skladeb, z nichž dvě se vázaly k historickému Žlutému psu, dalších osm pak byly novinky. Veškeré texty plus čtyři skladby napsal Ondřej Hejma.

O čtyři roky později se objevuje druhé album Žlutého psa nazvané Hoši z východního bloku. Co se týče muziky, duch Žlutého psa zůstal neposkvrněn, proběhly však personální změny. Základní sestava byla okleštěna o J. Martínka a K. Kryšpína, kapelu doplnili kytaristé František Kotva, Zdeněk Juračka, klávesista Richard Dvořák a bubeník Jiří Zelenka. Nachlup stejná muzikantská parta pak v roce 1994 natáčí, tentokráte u firmy Bonton Music album Yellow Dog. Texty, jak jinak, pocházeli z Hejmovy dílny, do zelí mu však jednou sáhl I kytarista Petr Roškaňuk.

Z alba vzešel obrovský hit Sametová a kapela také předskakovala při pražském koncertě texaských vousáčů ZZ Top. Yellow Dog dosáhl zanedlouho na zlatou desku a dodnes se desky prodalo takřka čtyřicet tisíc kusů. O prázdninách 1995 se kapela připomněla CD singlem Blbej den/Ša-la-hů, který roku 1996 následovalo album Trsátko, z nových skladeb měla největší hitové ambice Tráva, které šlapala na paty přearanžovaná letitá klasika Indiánská dýmka míru.

Trsátko nevydalo další Sametovou, potvrdilo však pozici kapely na domácí scéně a na postu baskytaristy nahradil Jiřího Veselého „ztracený syn“ Jiří „Plech“ Novotný. Začátkem roku 1998 vyšla v reedici druhá deska Ondřej Hejma Žlutý pes. V květnu 1998 vyšlo album Poslední lžíce s megahity Modrá a Harašení opatřené krásným kresleným obalem z dílny Maťo Mišíka. V říjnu 1999 jste po Náruživé, Sametové a Modré poznali další - Nezávislá, první singl z alba Himaláje, které zaujalo nejen vynikajícím zvukem, ale i skvělým producentským zpracováním.

21. března 2001 proběhl v pražském Futuru koncert k 50tinám Ondřeje Hejmy, na kterém byla kapele zároveň předána Zlatá deska za prodej 20ti tisíc ks alba Poslední lžíce. V červnu tohoto roku se skupina, jak už bylo řečeno v úvodu uchýlila opět do studia Sono a nahrála nové, v pořadí již osmé studiové album nazvané Čínská otázka.

Ondřej Hejma. Ondřej Hejma. Hned za domem si Ondřej Hejma zbudoval golfový green. Do svého malého bazénku skáče starý rocker občas šipkou z okna. Ondřej Hejma. Ondřej Hejma při online rozhovoru Ondřej Hejma při online rozhovoru Ondřej Hejma při online rozhovoru Ondřej Hejma při online rozhovoru Ondřej Hejma při online rozhovoru

Autoři:

Měli jsme ze sebe respekt, říkají Krobot a Šoposká. V divadle mají vyprodáno

  • Nejčtenější

RECENZE: To už není film, ale úkaz. Čistá nula pro Lásku na zakázku

7. června 2024

Premium Svým způsobem je to dvojitý zázrak. Spočívá jednak v daru natočit film tak skrznaskrz špatný, jakým...

Zemřel divadelník a zakladatel Studia Ypsilon Jan Schmid, bylo mu 87 let

4. června 2024  12:07

Ve věku 87 let zemřel v pondělí 3. června divadelník, režisér a kulturní publicista Jan Schmid....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vrátil ses k Nině. Se zesnulým Kačerem se loučili i Kunderová s Pucholtem

5. června 2024  10:31,  aktualizováno  13:20

Veřejnost a kolegové se v historické budově Národního divadla rozloučili s Janem Kačerem....

Pro expremiéra Nečase jsem měl velké pochopení, říká Jiří Vyorálek

5. června 2024

Premium Patolog Mráz v Poldovi, premiér Vichr v Sedmi schodech k moci i kriminalista Černý ve Stínech...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Žena žaluje Netflix kvůli seriálu o stalkerce. Poznala v ní samu sebe

7. června 2024  11:41

Žena ze Skotska, která údajně inspirovala postavu Marthy v seriálu Sobík (Baby Reindeer), žaluje...

SÓLO PRO GOLDFLAMA: Zkoumat dva národy proti sobě? Vulgární a škodlivé

8. června 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

TELEVIZIONÁŘ: Když se do vlastní zákaznice zamiluje nájemný Vrah naoko

8. června 2024  10:45

Vysoce výkonný, charizmatem poháněný motor; jiskření, které by dokázalo restartovat odstavenou...

RECENZE: Koně, králíci, Londýn. Krumlovská točna hraje s rozumem a citem

8. června 2024

Lehkou, hravou a zábavnou premiérou zahájilo svou letošní produkci Otáčivé hlediště v Českém...

Měl hrůzu z toho, že filmový svět zaplaví brak. A stalo se, říká dcera Karla Zemana

7. června 2024

Premium Vymyslela i legendu o tom, jak se javorový list dostal na kanadskou vlajku. Filmařka, animátorka...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

RECENZE: To už není film, ale úkaz. Čistá nula pro Lásku na zakázku

Premium Svým způsobem je to dvojitý zázrak. Spočívá jednak v daru natočit film tak skrznaskrz špatný, jakým je Láska na...

Modelka Huntington-Whiteleyová se vyfotila nahá. Přestaňte, jste matka, píší jí

Britská modelka a herečka Rosie Huntington-Whiteleyová (37) zveřejnila na Instagramu fotku, na které leží zcela nahá na...