Meky Žbirka se synem Davidem při práci

Meky Žbirka se synem Davidem při práci | foto: archív Kateřiny Žbirkové

VIDEO: V nové Mekyho skladbě Nejsi sám zpívá i jeho syn David

  • 0
Duet Nejsi sám zesnulého Miroslava Žbirky se synem Davidem je prvním singlem ze zpěvákova chystaného posmrtného alba, pojmenovaného Posledné veci podle básně Daniela Heviera. Vyjít by mělo na přelomu dubna a května. Československý duet otce se synem zpracoval do videoklipu režisér Šimon Šafránek, který natočil i oceňovaný dokument Meky.

David Žbirka v písni nejen zpívá, ale spolu s Patrickem Jamesem Fitzroyem se produkčně postaral i o její konečnou podobu.

„Písničky Meky napsal během prvního lockdownu, tedy od března do června 2020. Potom k nim postupně dodělával texty. Dalo bych se z nich klidně poskládat dvojalbum, ale nakonec ve výběru zůstalo nějakých patnáct skladeb, které se dokončují,“ prozradila zpěvákova manželka Kateřina Žbirková.

David Žbirka, který je sám hudebně aktivní v anglických projektech Sunbrella a Golf Alpha Bravo, album dokončuje v londýnském studiu Konk. Vlastní ho Ray Davies z The Kinks a sídlí ve čtvrti Muswell Hill, odkud pochází Žbirkova rodina. Vznikl tam i první singl Nejsi sám. Obal alba vytvořil fotograf Peter Župník. Slovenský fotograf, který momentálně žije v Paříži, spolupracoval na zpěvákově albu Empatia nebo kompilaci 22x2.

,