Fleret už pálí jen cédéčka a ne slivovici

Vizovická kapela Fleret, která po loňském ohromném úspěchu s Jarmilou Šulákovou na festivalu Zahrada patří i k jejím letošním ozdobám, byla hostem iDNES. Členové skupiny, která slaví dvacet let existence, čtenářům odpovídali ze zlínské redakce, kam se přišli před odpolední zkouškou. Přiznali, že slivovici nepálí. "My už pálíme jenom cédéčka," vtipkoval Fleret.

Historie kapely se datuje od roku 1982 a kapel Šperhák a Šperk. Právě v těchto formacích muzikanti z pozdějšího Fleretu hráli. Do repertoáru zařadili i některé písně z počátků existence, jako například Cestou z Bílého koně nebo Listy.

Odpovědi najdete ZDE

Samotný Fleret vznikl v roce 1984, společně s "přestupem" k novém zřizovateli. Tehdy se kapela také seznamuje s Vlastou Redlem, s nímž v dalších letech navazuje bližší spolupráci. Jejím prvním vrcholem je Porta za píseň Letiště.

V devadesátých letech folkrockový Fleret proslavil lidovou zpěvačku Jarmilu Šulákovou, s níž natočil několik alb. Její hostování se však chýlí k závěru, když vzhledem ke svému věku "ogarům" slíbila oslavit s nimi výročí kapely a skončit s veřejným účinkováním. - více o kapele Fleret

Lídrem Fleretu je Zdeněk Hrachový, kapelník, manager a autor hudby k většině písní. Housle, kazoo, foukací harmonika a dudy obsluhuje Stanislav Bartošík, doprovázen kytarou Vladana Hečy. Rytmickou sekci tvoří baskytarista Vladimír Mokráš a bubeník Květoslav Balšán.

Své první album vydal Fleret již v roce 1989 pod názvem Sbohem galánečko. Zatím poslední, desátou deskou je výběr nejznámějších písní z roku 2001, který dostal název To najlepší - Kurnikšopatožtojo.

Kapela Fleret s Jarmilou Šulákovou hrají na druhém hlavním večerním koncertu v pátek v amfiteátru během festivalu Zahrada 2001 v Náměšti na Hané

Kapela Fleret s Jarmilou Šulákovou hrají na druhém hlavním večerním koncertu v pátek v amfiteátru během festivalu Zahrada 2001 v Náměšti na Hané

Fleret při on-line rozhovoru

Fleret při on-line rozhovoru