Hrdinové filmu Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství

Hrdinové filmu Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství | foto: Vertical Ent.

PREMIÉRY: Nové kapitoly přidají čaroděj Brumbál i trestanec René

  • 0
Deseti novinkám kin vládne pokračování série ze světa Harryho Pottera, film Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství. Několika tituly je zastoupena i domácí scéna, a to včetně návratu komedie Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách.

Ve filmu Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství, třetím dílu kouzelnické kroniky z dob před Harrym Potterem, si mágové volí svého vůdce. Proti zlosynovi, jenž chce moc uchvátit podvodem, se postaví Jude Law coby Brumbál s přáteli v čele s Mlokem, jehož hraje Eddie Redmayne.

Nezvyklou česko-italskou koprodukci zastupuje dokument Bratrství, jehož tvůrce Francesco Montagner sleduje osud tří bratrů. Poté, co je jejich otec obviněn ze styků s teroristy, a ještě před nástupem do vězení jim rozdělí úkoly, pocítí nezvyklý prostor osobní svobody.

Česko má podíl rovněž na lotyšsko-litevském snímku Město na řece, který zahájil Dny evropského filmu. Vypráví příběh písmomalíře, který se během krátké doby ocitne postupně uprostřed několika totalit: v autoritářském režimu předválečného Lotyšska, v době války, za komunismu a nacismu.

Časosběrným portrétem René - Vězeň svobody navazuje Helena Třeštíková na dokument René, za který získala Evropskou filmovou cenu. Recidivista a spisovatel v jedné osobě se v nově natočených kapitolách blíží padesátce a zkouší se vyhnout dalšímu vězení.

Jiný typ domácího dokumentu přináší dílo Až zařve lev, v němž vedou polemiku a cestují po světě minulosti i dneška dvě historické osobnosti, král Přemysl II. Otakar a mnich Odorik, který jako první Evropan spatřil Tibet. Hlas jim propůjčili František Němec a Igor Bareš.

Thriller Stínohra, ve kterém si ústřední dvojici kamarádů z boxerského klubu zahráli Milan Ondrík a Hynek Čermák, nastoluje otázku, zda člověk postižený tragédií může vzít spravedlnost do vlastních rukou. Postavu bezmocného kriminalisty ztvárnil Vladimír Javorský.

Z Národního filmového archivu se vrací na velké plátno pohádková komedie Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, kterou v roce 1974 natočil Václav Vorlíček. Při své premiéře přivedla fantaskní romance mísící svět hastrmanů a lidí do kin dva a půl milionů diváků.

Francouzské drama Klam pocházející z dílny režiséra Arnauda Desplechina zdobí bongirl Léa Seydouxová, která si zahrála milenku amerického spisovatele. Jde o filmovou adaptaci autobiografického románu držitele Pulitzerovy ceny Philipa Rotha. 

Francii reprezentuje rovněž komedie Test, jejíž výchozí situaci nasměroval režisér Emmanuel Poulain-Arnaud k okamžiku, kdy harmonickou rodinou se čtyřmi dětmi otřese náhodný nález. V odpadkovém koši totiž zaskočená paní domu narazí na pozitivní těhotenský test. 

Do třetice Francie, tentokrát v kulisách 19. století. Podle klasické předlohy, již napsal Honoré de Balzac, vznikly Ztracené iluze. Líčí hořké prozření mladého básníka, který se z rodného kraje vydá za štěstím do Paříže a jeho idealistické sny se postupně rozpadají.