Z natáčení seriálu Oktopus | foto: ČT

Hanzlík, Krobot, Šoposká. Všichni naštvaní, žertují herci krimi Oktopus

  • 3
Název krimiseriálu Oktopus, který ČT nasadí koncem srpna, je šifrou pro oddělení otevírající staré případy, po první třináctidílné řadě už chystá druhou, natočil jej režisér Rapla či Volhy Jan Pachl a má jednu zvláštnost: všichni hrdinové jsou prý mírně řečeno nevrlí.

Tak třeba Miroslav Krobot popsal svého policistu následovně: „Mozek má vycvičený z karet a sázek na koníčky, jinak je líný, zásadně nejezdí autem, má psa jménem Krvesaj, zkrátka vybočuje z obvyklé představy o detektivovi. Mimochodem ten pes je hnusný, ale roztomilý a navíc výtečný herec!“

Krobotově postavě zkušeného morousa přidělí mladou kolegyni, kterou hraje Marika Šoposká. „Je asociální, autistická a taky věčně naštvaná, za celých třináct dílů se usměju snad jen jednou,“ svěřila se herečka, kterou doplní Kryštof Hádek, Jiří Lábus či Zuzana Stivínová.

Ke spolupráci se nechal zlákat i Jaromír Hanzlík. „Jako divák mám detektivek po krk, řekl jsem si, že už do žádné nevlezu, ale pak volal Pachl, jemuž věřím, a požádal mě o záskok za kolegu, který šel na operaci. Je to jen střední role, ale dá se z ní něco udělat, takový starý protiva – a mně se v tom zalíbilo,“ připustil Hanzlík.

Režisér zdůrazňuje, že Oktopus pracuje s velkou dávkou nadsázky a že hlavní aktéři zosobňují vesměs svérázné solitéry. V jednotlivých epizodách dojde na vlakovou loupež, zločin na dostizích či kauzu mezi trampy, točilo se v Brdech, Posázaví nebo v Karlových Varech.

„Pachl rád natáčí v kanálech, v podzemí, ve špíně, tak jsem doufal, že alespoň ve Varech mě vezme do Grandhotelu Pupp. Vzal, jenže zezadu, poslal mě tam k popelnicím,“ žaloval Hanzlík. Krobot zase ujistil, že akční scény přenechává kolegům: „Až na jednu výjimku, kdy nastavím nohu vrahovi, který běží kolem.“

Tvůrci slíbili, že hrdinové všechny odložené případy vyřeší a že jde výhradně o soukromé zločiny. „Zakázali jsme si politiku, korupci, gangstery, mafie,“ potěšil Pachl. Černobílé záběry prý do děje vsadili „jen pro lidi, kteří pořad schvalují, aby pochopili, co se odehrává v minulosti“, hudbu píše Michal Pavlíček.