Vincent Navrátil v projektu Mužketýři | foto: Voyo

RECENZE: Tři mladí Mužketýři se ocitli ve štafetovém kruhu sexu

  • 0
Kinobox
41,6%
Za korony se tři kamarádi usnesli, že něco společně vymyslí. Tak vznikli Mužketýři, mladistvý projekt pro platformu Voyo, který se stal režijní prvotinou herce Vincenta Navrátila.

Seriál má sympatické znaky kolektivní studentské kratochvíle v duchu Básníků. Scénář napsali Vincent Navrátil, Ondřej Kubina a Alexej Kolva, titulní trio ztvárnili opět Vincent Navrátil, Ondřej Kubina a Alexej Kolva, přičemž platí, že herecky své ženské protějšky převyšují rozdílem třídy.

Ovšem bez dam by to nešlo, protože zápletka se točí vesměs kolem vztahů – a jelikož Mužketýři už dávno překonali platonickou cudnost Básníků, také kolem sexu. 

Prakticky o nic jiného tu nejde, hrdinové nevykazují jiné starosti, činnosti ani zázemí a jejich sitcomový manévrovací prostor se vesměs za noci pohybuje mezi pokoji a bary.

Jeden zhrzený romantik, jeden věčný experimentátor a jeden obletovaný, leč nezkušený idol tvoří hybatele i oběti zápletky, v níž se potkává série nedorozumění s modelovou strukturou v podobě faktu, že A miluje B, která však miluje C, který zase miluje D. A tak pořád dokola, nežli se kruh milostné štafety uzavře.

Na takovém půdorysu by se dala odehrát ztřeštěná, bláznivá, zkrátka klasická crazy komedie, ale na tak stylizovanou nadsázku si Mužketýři přece jen netroufají. Drží se na jedné straně nálady generačního životního stylu, na straně druhé jisté sladkobolné melancholie, která ve finále až příliš ztěžkne a zesládne. Jinými slovy, podobají se vlně zahraničních vzorů; třebaže se člověk občas pousměje, má pocit, že už to stokrát viděl.

Co se odkazu k původním Mušketýrům týče, kromě jazykové hříčky v názvu se najde snad pouze v postavě „slovenské mrchy“, jak hrdinové pojmenují svůdnou prolhanou intrikánku, jež by i nechvalně proslulé mylady vytřela zrak.

Mužketýři

50 %

Režie Vincent Navrátil, hrají Vincent Navrátil, Ondřej Kubina, Alexej Kolva

Kinobox: 42 %

Kromě pletichářky, jejíž podrazy připisuje zrazený mladík vlivu Instagramu, se tu vyskytují ještě barmanka, prostitutka či homosexuál s kouzelným výrokem „ty jsi tak moudrej, škoda, že nejsi teplej“.

Navrátil baví hlavně při opileckém filozofování, jeho režii lze připsat i vtipný nápad s titulky, kdykoli dialog přehluší hudba v nočním klubu. Nicméně od projektu přátel by se spíš než volná nápodoba Přátel, v níž se světácky postupuje od sexu k sexu, ale postavy se chovají jako děti, dala čekat pořádně odvázaná, bezuzdná recese.