Anthony Hopkins ve filmu Otec

Anthony Hopkins ve filmu Otec | foto: AP

Filmem roku je Quo vadis, Aida?, hercem Hopkins. České Myši neuspěly

  • 16
Evropská filmová akademie udílela výroční ceny. Vyhrál film Quo vadis, Aida?, za který bodovala i herečka Jasna Duričičová, nejlepším hercem se stal Anthony Hopkins za snímek Otec. Český film Myši patří do nebe zůstal v animované kategorii u nominace.

Animovanou kategorii takzvaných evropských Oscarů vyhrál favorizovaný dánský snímek Utéct, který popisuje dramatický útěk mladého muže z Afghánistánu a budování jeho vztahu s partnerem.  Současně zvítězil i mezi evropskými dokumenty.

Právě animovaný dokument Utéct, který má již cenu z festivalu Sundance, tipovali předem za vítěze Jan Bubeníček a Denisa Grimmová, tvůrci snímku Myši patří do nebe, a dodali, že již nominace je pro ně velkou ctí.

Příběh Otec získal vedle ceny pro Hopkinse, jehož hrdina se potýká s demencí, i trofej za scénář, herec se však neobjevil, obě ocenění přebíral na dálku režisér britského díla Florian Zeller. 

Ceremoniál měl totiž stejně jako loni kvůli pandemii hybridní podobu, takže v Berlíně byli jen předávající a moderátorka, kdežto nominovaní, vesměs ve slavnostních úborech, se opět připojovali ze svých domovů.

Evropskou komedií roku se stal norský titul Ninjababy, nejlepší režii převedla Jasmila Žbaničová ve vítězném dramatu tlumočnice při masakru v Srebrenici Quo vadis, Aida?, známém i z českých kin. 

Za objev roku byl vyhlášen britský film Nadějná mladá žena, jejž režírovala Emerald Fennellová. Steve McQueen dostal sošku za inovativní vyprávění díky minisérii Sekerka, čestné ceny za přínos evropské kinematografii získaly režisérky  Márta Mészárosová a Susanne Bierová.