Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Orbán chce v Budapešti vystavět malou Dubaj. Pomoci mají arabské peníze

  12:00
Maďarská vláda plánuje v hlavním městě Budapešti postavit malou Dubaj. Moderní výstavba výškových kanceláří a bytů podporovaná penězi ze Spojených arabských emirátů ale nesklízí nadšení u všech. Budapešťský starosta je proti, futuristická vize vyvolává obavy o historické panorama města.
Vláda premiéra Viktora Orbána plánuje přeměnit území kolem železniční stanice...

Vláda premiéra Viktora Orbána plánuje přeměnit území kolem železniční stanice Rakosrendezo na centrum v dubajském stylu projektem v hodnotě 5,8 miliardy eur, tedy asi 143 miliard korun. (24. května 2024) | foto: Profimedia.cz

Pás železničních kolejí, rezavějící stožáry a zchátralé žluté budovy jsou trvalou připomínkou doby, kdy byla Budapešť součástí starého východního bloku. Oblast, která se nachází v těsné blízkosti oblíbeného parku Városliget a termálních lázní Széchenyi, se však stala také nejnovějším bojištěm odlišných vizí budoucnosti.

Podle agentury Bloomberg vláda premiéra Viktora Orbána plánuje přeměnit toto území na centrum v dubajském stylu projektem v hodnotě 5,8 miliardy eur (143 miliard korun). V březnu podepsala dohodu se Spojenými arabskými emiráty. Maďarský parlament následně projekt schválil a v oblasti již začalo stěhování několika málo dosavadních obyvatel.

Boj s větrnými mlýny

Zamýšlená výstavba však vyvolala odpor budapešťské radnice, která by raději na pozemcích viděla dostupné bydlení a tvrdí, že výškové budovy zkazí panorama města. Problémem je, že pro zastavení projektu nemůže udělat téměř nic, ani nemá peníze na alternativu.

Jde o zatím poslední střet v pokračujícím politickém sporu mezi maďarskou vládou a hlavním městem. Orbánova vláda podporuje obří projekty od přeměny budapešťské hradní čtvrti na vládní čtvrť až po revitalizaci největšího budapešťského parku.

„Nemáme žádné právní nástroje, jak stavbu vetovat, máme pouze politické,“ řekl Zoltan Ero, hlavní budapešťský architekt. „Městská samospráva v tomto případě nemůže dělat nic.“

Maďarský premiér Viktor Orbán na sjezdu strany Fidesz (18. listopadu 2023)

Budapešť je opoziční baštou v zemi ovládané Orbánovou stranou Fidesz. Nejdéle sloužící lídr v Evropské unii čelí kritice za poskytování ekonomických výhod pro přátele a spojence a korupci, Brusel stále zadržuje Maďarsku finanční prostředky ve výši dvacet miliard eur (494 miliard korun) kvůli obavám o dodržování zásad právního státu.

Spory o budoucnost maďarského hlavního města jsou však podle Bloombergu podobné těm, které se odehrávají po celém světě. Zástupci měst se v nich snaží najít rovnováhu mezi zachováním historických památek a moderními přáními developerů, přičemž se často dostávají do politického konfliktu s centrálními vládami. Podobné debaty se odehrávají od Londýna a Istanbulu po New York a Sydney.

Maďarská vláda tvrdí, že chce být katalyzátorem rozvoje Budapešti, a obviňuje radnici z nedostatku vize a ambicí. Spolupracuje se společností Eagle Hills Properties se sídlem ve Spojených arabských emirátech na zástavbě pozemků ve vlastnictví státní železniční společnosti ve čtvrti Rakosrendezo.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Podle ministra výstavby Jánoše Lazara je díky své velikosti, poloze a jedinému vlastníkovi území jedinečné. V plánu je výstavba nové infrastruktury i rezidenčních nemovitostí.

„Rakosrendezo je možná nejcennějším pozemkem v Evropě,“ řekl Lazar v rozhovoru pro zpravodajský web Portfolio.hu. „Považuji za tragikomické, že proti tomu nejhlasitěji křičí ti, kteří s touto výzvou v posledních letech či desetiletích nic neudělali.“

Podle dohody mezi Maďarskem a Spojenými arabskými emiráty, která se oficiálně zveřejnila v květnu, návrh počítá s novým nádražím, případně s expresním spojením na budapešťské letiště, s prodloužením metra a novými pěšími a cyklistickými trasami.

Orbán plánoval nás vyvlastnit, tvrdí šéf Sparu. Řetězec si stěžuje v Bruselu

„Ve čtvrti by rovněž zůstaly zachovány zelené plochy,“ uvedl hlavní vládní architekt Rego Lanszki. Podle něj by radnice měla přestat strašit lidi šířením obrázků věžáků vyrůstajících za náměstím Hrdinů.

Před čtyřmi lety se budapešťský starosta Gergely Karacsony zasadil o zastavení vládního programu na úpravu poněkud zchátralého parku s odkazem na zájem o zachování zeleně. Projekt, který již probíhal, se mu zastavit nepodařilo.

Dnes má City Park upravené trávníky, nejrůznější hřiště na rozloze třináct tisíc metrů čtverečních a nejmodernější muzejní budovy včetně Domu hudby, futuristické stavby japonského architekta Sou Fujimota.

Maďarskou byznysovou štikou je Orbánův zeť. Vrhl se na budapešťské hotely

Obavy ze zničení budapešťského panoramatu částečně pramení ze zkušeností srbského Bělehradu. Společnost Eagle Hills přeměnila zanedbaný břeh podél řeky Sávy v srbském hlavním městě a proměnila pustinu v luxusní rezidence, kanceláře a obchodní prostory doplněné školami, školkami a kavárnami.

Tento oblíbený projekt prezidenta Aleksandara Vučiće však vyvolal kontroverze kvůli dohodám s developery a nedostatečným konzultacím s veřejností. Jeho středobodem je 168 metrů vysoká věž, kterou kritici popisují jako obří obrácenou láhev zapíchnutou v bahně na břehu řeky.

Je to přesně ten typ přestavby, které chce budapešťský starosta zabránit. Už se mu podařilo zablokovat nejméně jeden gigaprojekt – Orbánův plán postavit na jihu hlavního města obrovský kampus pro čínskou státní univerzitu. Projekt se prozatím uložil k ledu poté, co premiér nikdy nesplnil slib, že o návrhu uspořádá referendum.

Bělehradský projekt se potkal s kritikou. (7. července 2023)

„Byl jsem v Bělehradě a podíval se na jejich Minidubaj,“ řekl Karacsony. „Větší urbanistickou katastrofu si ani nedokážu představit.“ V maďarském hlavním městě je na to ještě brzy. Existuje jen málo vizualizací nové čtvrti a vláda stále ještě dolaďuje detaily celého projektu.

Autor:
  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z dvojích cen v Unii se zase stává téma. Nyní se proti nim bouří Nizozemci

9. června 2024

Dvojí ceny na společném evropském trhu začínají vadit už i Nizozemcům. Mnoho z nich jeho existenci...

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

Pandemie přiškrtila kongresovou turistiku, je slabší než než před deseti lety

17. června 2024

Plavky a nafukovací lehátko je stále mnohem častější obsah zavazadel než kravata a náhradní sako....

Z Helsinek až k polárnímu kruhu. Finnair posiluje lety za půlnočním sluncem

16. června 2024

Letecká společnost Finnair i v letošní sezoně bude létat z Helsinek do města Bodø na severu...

Tchaj-wan trápí nízká porodnost. Školy a univerzity zavírají, chybějí žáci

16. června 2024

Tchajwanské úřady se pro další léta obávají obrovského propadu hospodářské výkonnosti, který by...

Když ho nemůžeš porazit, sněz ho. Italové si zpestřili menu invazním krabem

16. června 2024

Ve Středomoří se kvůli oteplujícím se vodám přemnožil invazní druh kraba. Nemá přirozené predátory...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...