Susan Backlinieová v úvodní scéně filmu Čelisti

Susan Backlinieová v úvodní scéně filmu Čelisti | foto: Profimedia.cz

A diváci byli pod sedadly. Zemřela Susan Backlinieová, první oběť Čelistí

  • 12
Ve věku 77 let zemřela americká herečka a kaskadérka Susan Backlinieová, která se proslavila jako první oběť žraloka v kasovním trháku Stevena Spielberga Čelisti (1975). Herečka podle oznámení agentury zemřela v neděli ráno ve svém domě v Kalifornii.

S odvoláním na jejího agenta o tom informoval web The Daily Jaws.

V úvodní scéně dobrodružného thrilleru Čelisti Backlinieová v roli plavkyně Chrissie Watkinsové večer běží po pláži, svléká si oblečení a následně skočí do vody. Klidné noční plavání však krátce nato naruší křik, když Watkinsovou něco vtáhne pod hladinu – hladový žralok bílý, jenž není v záběru. Po několika sekundách, kdy plavkyně ze všech sil bojuje o život a snaží se chytit bójky, definitivně mizí v hlubinách.

V době obsazení byla Backlinieová oceňovanou plavkyní. V roce 2015 řekla deníku The Palm Beach Post, že jí režisér Spielberg řekl: „Až skončí tvoje scéna, chci, aby všichni byli pod sedadly s popcornem“. „Myslím, že se nám to podařilo,“ dodala.

Zemřel autor slavných Čelistí

V dokumentárním filmu o filmu Spielberg tuto scénu označil za „jeden z nejnebezpečnějších“ kaskadérských kousků, jaké kdy režíroval. Z obou stran herečku podle něj na laně táhlo deset mužů, což simulovalo prudké pohyby plavkyně při útoku žraloka. Scéna s Backlinieovou, v níž herečka měla džíny a speciální postroj, se natáčela tři dny.

V roce 1979 si Backlinieová zahrála v dalším Spielbergově filmu - komedii 1941, v níž parodovala scénu z Čelistí, kde místo na žraloka natrefí na periskop japonské ponorky.

,