Pondělí 26. července 2021, svátek má Anna
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 26. července 2021 Anna

Etnografové budou tři roky sbírat recepty z Horácka, pak vydají kuchařku

  11:39
Jak voní tradiční lidová kuchyně Horácka, se snaží zjistit etnografové z Vysočiny. Regionální pracoviště tradiční lidové kultury v Třebíči se zapojilo do česko-rakouského projektu, který má zkoumat zvyky a kulturu příhraničních regionů.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: iDNES.cz

„Naším úkolem je mapovat tradiční stravu a pokrmy, které dříve lidé na Vysočině jedli. Výstupem bude Česko–rakouská kuchařka, která by měla vyjít na jaře 2020. Z receptů, jež se do této kuchařky nevejdou, plánujeme vydat ještě přímo i Horáckou kuchařku,“ vysvětluje etnografka Jitka Katovská z třebíčského muzea. Podotýká, že podobný komplexní výzkum tradiční lidové stravy na Horácku dosud nebyl učiněn.

Pracovníci Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury při Muzeu Vysočiny Třebíč vytvořili dotazník, díky němuž se mohou lidé z Vysočiny do projektu zapojit.

„S pomocí veřejnosti chceme získat nejenom více informací o stravě jako takové, ale shromáždit především recepty. Budeme rádi, pokud se s námi podělí o recepty, které se v jejich rodině předávají z generace na generaci, i recepty, které má konkrétní rodina ráda a patří k jejím klenotům. Zajímají nás i dochované kuchařky po babičce nebo prababičce, nejlépe ručně psané,“ upozorňuje Katovská.

Recept: Bramborové placky – pekáče, peciválky

Suroviny na 4 porce
600 g vařených brambor ve slupce
150 g polohrubé mouky
větší špetka soli
rozpuštěné máslo
moučkový cukr
vlahé mléko

Postup přípravy
Uvaříme brambory ve slupce do měkka, nejlépe den předem. Studené brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme mouku, špetku soli a vypracujeme vláčné těsto. Vytvarujeme tenčí placky, které opékáme na suché pánvi, ale nejlépe chutnají udělané na plotně kamen. Správně upečené placky by měly mít na sobě hnědé puchýřky a skvrnky. Placky můžeme ještě namočit do vlahého mléka – budou vláčnější. Hotové je bohatě pocukrujeme, omastíme rozpuštěným máslem. Místo cukru můžeme použít povidla nebo mák.

Součástí dotazníku je například otázka: Jaká jídla jste jedli v dětství a stále je vaříte?

Enografové se zajímají rovněž o to, jaké menu lidé připravují ve všední dny a o svátcích, i to, co považují za krajovou specialitu. V dotazníku obyvatelé Vysočiny odpovídají i na to, jaká jídla jedí o Vánocích, Velikonocích, o svatbách a poutích.

Odborníci by rádi věděli například i to, zda lidé dělají domácí zabijačky, co vaří z konkrétních surovin, jak zpracovávají maso, jaké dělají omáčky či co a jak zavařují.

Sběr dat a informací má podle etnografky Katovské probíhat do podzimu 2019. Dotazník lze najít například na webových stránkách třebíčského Muzea Vysočiny. Lidé se mohou obracet i na etnografy pracujících v muzeích v Jihlavě, Pelhřimově, Havlíčkově Brodě a na Žďársku. Kromě toho etnografové sami vyrážejí sbírat informace do terénu mezi cílené věkové skupiny obyvatel.

„Projekt bude trvat tři roky. Odstartoval teď na podzim a máme už první reakce na dotazníkové šetření. Pomalu se to rozjíždí,“ říká spokojeně Jitka Katovská.

Jaké vůně se tedy linou z tradiční lidové horácké kuchyně? Podle Jitky Katovské to jsou třeba takzvané „pekáče“.

„Tak se v určitých oblastech Vysočiny říká plackám z bramborového těsta, které se pekly přímo na plotně. Bylo zvykem je různě potírat rozdělaným mákem s povidlím. Oblíbené jsou vůbec pokrmy z brambor a ze zelí. Hojně zmiňované mezi lidmi jsou rovněž mrkvance čili speciální pečivo plněné sladkou mrkvovou nádivkou,“ vybírá Katovská z receptů.

Některé recepty mají i zajímavou historii. Například sladké „florentýnky od paní hraběnky“. „To je recept, který na Vysočinu přivezla služka, která kdysi sloužila ve Florencii. Pokrm tu zlidověl a velmi se ujal,“ připomíná etnografka.

Horáckou specialitou je také velikonoční hlavička. „Pokud jde o vánoční pokrmy, tak jeden dědeček mi říkal, že si vzpomíná na omáčku ze sušených křížal, která se dělala na Štědrý den. Pro něj to je stále symbol Vánoc, který si nese z dětství. Tomuto pokrmu se říká muzika,“ dodává Jitka Katovská.

  • Nejčtenější

Podnikatel roku 2019 začínal v garáži, sází na dobré vztahy bez manažerů

Firma ICE Industrial Services vznikala ve Žďáře doslova v garáži, kde ji zakládal Tomáš Vránek s bratrem a dvěma...

Řidič převrátil autem přívěs odbočujícího traktoru, na místě zemřel

Při střetu s odbočujícím traktorem zemřel ve středu nedaleko Brtnice na Jihlavsku osmadvacetiletý řidič mercedesu....

Mytím v nádrži upozornil Maročan na další migranty u D1

Hlídka cizinecké policie v pátek zpozorovala muže, který se myl v nádrži na vodu v blízkosti lesa kolem 111. kilometru...

S tříkolkou na vlek. Na svazích sjezdovek na Vysočině to žije i v létě

Vyrazit na svahy sjezdovek uprostřed léta není už ani na Vysočině nic nemožného. Někteří jejich provozovatelé, zvláště...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vodní kaple v nejmenší jihlavské uličce připomíná kapky deště či motýly

Pohled potápěče z hlubiny na vodní hladinu, padající kapky deště za letního dne nebo tisíce motýlů ve vzduchu. To vše...

Mlčeti zlato. Profesionální vyjednavač vysvětluje, jak jednat s dětmi či šéfem

Premium Každý člověk vyjednává v průměru pětkrát za den. Doma s partnerem, s dětmi, v práci se šéfem, s podřízenými. Radim...

Tajemství letu z Prahy do Tokia: kryli sportovce před přísnou izolací?

Premium Ten let už zaujal japonská média, napsali o něm třeba i v Indii a podrobnosti v pátek zjišťoval také americký Wall...

Česko stavělo Afgháncům školy, farmy i základny. Co z nich zbylo?

Premium Více než čtvrt miliardy korun investovala Česká republika do rekonstrukce Afghánistánu. V době, kdy naše vojenské...

  • Další z rubriky

U rybníka chtějí místní více atrakcí, Nové Město na Moravě preferuje klid

Rybník Koupaliště, který se nachází zhruba 1,5 kilometru na severozápad od Nového Města na Moravě, bývá během horkých...

Ve finále ankety Strom roku je i „zpívající“ lípa ze Žďárských vrchů

Ačkoli do finále jubilejního dvacátého ročníku ankety Strom roku se žádný zástupce Vysočiny neprobojoval, mohou zájemci...

Jihlava chce hornický skanzen u Šacberku, odpůrci se bojí narušení přírody

Město Jihlava plánuje otevřít středověký historický důl sv. Trojice na úpatí vrchu Šacberk poblíž městské části Lesnov...

Jihlavští zastupitelé odmítají poštovní revoluci, dopis poslali i vládě

Vedení Jihlavy poslalo otevřený dopis vládě a České poště. Nesouhlasí v něm s uzavírání a přesunem poštovních poboček....

Holanová: Rozvod s Šípem? Do vztahu se nám vloudila mlaďounká chybička

Rozhovor s Marcelou Holanovou vznikal v Chateau Šanov na soustředění s finalisty soutěže Muž roku 2021. Zpěvačka, která...

Královská rodina znovu pohromadě. Palác ukázal společné foto

Členové švédské královské rodiny se po delší době opět setkali. Snímek, na kterém je král Carl XVI. Gustaf (75) s...

Pornoherečka se zastřelila kvůli rakovině. Její kolega se zabil na motorce

Americká pornoherečka Dahlia Sky spáchala sebevraždu. Měla rakovinu prsu a podle lékařů poslední fáze nemoci provázely...

Opravdová vesmírná turistika začala. Bezos s hosty strávili minuty v kosmu

O něco málo více než deset minut trvala celá cesta od startu do přistání pro čtyři vesmírné turisty, kteří se v úterý...

Mlčeti zlato. Profesionální vyjednavač vysvětluje, jak jednat s dětmi či šéfem

Premium Každý člověk vyjednává v průměru pětkrát za den. Doma s partnerem, s dětmi, v práci se šéfem, s podřízenými. Radim...