Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Etnografové budou tři roky sbírat recepty z Horácka, pak vydají kuchařku

  11:39
Jak voní tradiční lidová kuchyně Horácka, se snaží zjistit etnografové z Vysočiny. Regionální pracoviště tradiční lidové kultury v Třebíči se zapojilo do česko-rakouského projektu, který má zkoumat zvyky a kulturu příhraničních regionů.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: iDNES.cz

„Naším úkolem je mapovat tradiční stravu a pokrmy, které dříve lidé na Vysočině jedli. Výstupem bude Česko–rakouská kuchařka, která by měla vyjít na jaře 2020. Z receptů, jež se do této kuchařky nevejdou, plánujeme vydat ještě přímo i Horáckou kuchařku,“ vysvětluje etnografka Jitka Katovská z třebíčského muzea. Podotýká, že podobný komplexní výzkum tradiční lidové stravy na Horácku dosud nebyl učiněn.

Pracovníci Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury při Muzeu Vysočiny Třebíč vytvořili dotazník, díky němuž se mohou lidé z Vysočiny do projektu zapojit.

„S pomocí veřejnosti chceme získat nejenom více informací o stravě jako takové, ale shromáždit především recepty. Budeme rádi, pokud se s námi podělí o recepty, které se v jejich rodině předávají z generace na generaci, i recepty, které má konkrétní rodina ráda a patří k jejím klenotům. Zajímají nás i dochované kuchařky po babičce nebo prababičce, nejlépe ručně psané,“ upozorňuje Katovská.

Recept: Bramborové placky – pekáče, peciválky

Suroviny na 4 porce
600 g vařených brambor ve slupce
150 g polohrubé mouky
větší špetka soli
rozpuštěné máslo
moučkový cukr
vlahé mléko

Postup přípravy
Uvaříme brambory ve slupce do měkka, nejlépe den předem. Studené brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme mouku, špetku soli a vypracujeme vláčné těsto. Vytvarujeme tenčí placky, které opékáme na suché pánvi, ale nejlépe chutnají udělané na plotně kamen. Správně upečené placky by měly mít na sobě hnědé puchýřky a skvrnky. Placky můžeme ještě namočit do vlahého mléka – budou vláčnější. Hotové je bohatě pocukrujeme, omastíme rozpuštěným máslem. Místo cukru můžeme použít povidla nebo mák.

Součástí dotazníku je například otázka: Jaká jídla jste jedli v dětství a stále je vaříte?

Enografové se zajímají rovněž o to, jaké menu lidé připravují ve všední dny a o svátcích, i to, co považují za krajovou specialitu. V dotazníku obyvatelé Vysočiny odpovídají i na to, jaká jídla jedí o Vánocích, Velikonocích, o svatbách a poutích.

Odborníci by rádi věděli například i to, zda lidé dělají domácí zabijačky, co vaří z konkrétních surovin, jak zpracovávají maso, jaké dělají omáčky či co a jak zavařují.

Sběr dat a informací má podle etnografky Katovské probíhat do podzimu 2019. Dotazník lze najít například na webových stránkách třebíčského Muzea Vysočiny. Lidé se mohou obracet i na etnografy pracujících v muzeích v Jihlavě, Pelhřimově, Havlíčkově Brodě a na Žďársku. Kromě toho etnografové sami vyrážejí sbírat informace do terénu mezi cílené věkové skupiny obyvatel.

„Projekt bude trvat tři roky. Odstartoval teď na podzim a máme už první reakce na dotazníkové šetření. Pomalu se to rozjíždí,“ říká spokojeně Jitka Katovská.

Jaké vůně se tedy linou z tradiční lidové horácké kuchyně? Podle Jitky Katovské to jsou třeba takzvané „pekáče“.

„Tak se v určitých oblastech Vysočiny říká plackám z bramborového těsta, které se pekly přímo na plotně. Bylo zvykem je různě potírat rozdělaným mákem s povidlím. Oblíbené jsou vůbec pokrmy z brambor a ze zelí. Hojně zmiňované mezi lidmi jsou rovněž mrkvance čili speciální pečivo plněné sladkou mrkvovou nádivkou,“ vybírá Katovská z receptů.

Některé recepty mají i zajímavou historii. Například sladké „florentýnky od paní hraběnky“. „To je recept, který na Vysočinu přivezla služka, která kdysi sloužila ve Florencii. Pokrm tu zlidověl a velmi se ujal,“ připomíná etnografka.

Horáckou specialitou je také velikonoční hlavička. „Pokud jde o vánoční pokrmy, tak jeden dědeček mi říkal, že si vzpomíná na omáčku ze sušených křížal, která se dělala na Štědrý den. Pro něj to je stále symbol Vánoc, který si nese z dětství. Tomuto pokrmu se říká muzika,“ dodává Jitka Katovská.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

Hospodaření Brodu překvapilo i samu radnici. Zůstaly jí desítky milionů

19. dubna 2024  11:05

Rozpočet na rok 2023 měl být původně v Havlíčkově Brodě poměrně nudný. Příjmy a výdaje ve shodné...

Kouč Jihlavy: Zase jsme prohráli, ale neklepu se v rohu. Spartu B už porazíme

19. dubna 2024  9:22

Fotbalisté FC Vysočina prožili ve středu svoje další jarní druholigové zklamání, z Brna si do...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

Hasiči nacvičovali ve studni záchranu lidí z hloubky, rovnou ji vyčistili

18. dubna 2024  17:26

Žďárští profesionální hasiči trénovali ve čtvrtek odpoledne záchranu lidí z hloubky. Aby prostředí...

Byt 4+1
Byt 4+1

Bezručova, Žďár nad Sázavou - Žďár nad Sázavou 2
5 840 000 Kč

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...