Etnografové budou tři roky sbírat recepty z Horácka, pak vydají kuchařku

  11:39aktualizováno  11:39
Jak voní tradiční lidová kuchyně Horácka, se snaží zjistit etnografové z Vysočiny. Regionální pracoviště tradiční lidové kultury v Třebíči se zapojilo do česko-rakouského projektu, který má zkoumat zvyky a kulturu příhraničních regionů.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: iDNES.cz

„Naším úkolem je mapovat tradiční stravu a pokrmy, které dříve lidé na Vysočině jedli. Výstupem bude Česko–rakouská kuchařka, která by měla vyjít na jaře 2020. Z receptů, jež se do této kuchařky nevejdou, plánujeme vydat ještě přímo i Horáckou kuchařku,“ vysvětluje etnografka Jitka Katovská z třebíčského muzea. Podotýká, že podobný komplexní výzkum tradiční lidové stravy na Horácku dosud nebyl učiněn.

Pracovníci Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury při Muzeu Vysočiny Třebíč vytvořili dotazník, díky němuž se mohou lidé z Vysočiny do projektu zapojit.

„S pomocí veřejnosti chceme získat nejenom více informací o stravě jako takové, ale shromáždit především recepty. Budeme rádi, pokud se s námi podělí o recepty, které se v jejich rodině předávají z generace na generaci, i recepty, které má konkrétní rodina ráda a patří k jejím klenotům. Zajímají nás i dochované kuchařky po babičce nebo prababičce, nejlépe ručně psané,“ upozorňuje Katovská.

Recept: Bramborové placky – pekáče, peciválky

Suroviny na 4 porce
600 g vařených brambor ve slupce
150 g polohrubé mouky
větší špetka soli
rozpuštěné máslo
moučkový cukr
vlahé mléko

Postup přípravy
Uvaříme brambory ve slupce do měkka, nejlépe den předem. Studené brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme mouku, špetku soli a vypracujeme vláčné těsto. Vytvarujeme tenčí placky, které opékáme na suché pánvi, ale nejlépe chutnají udělané na plotně kamen. Správně upečené placky by měly mít na sobě hnědé puchýřky a skvrnky. Placky můžeme ještě namočit do vlahého mléka – budou vláčnější. Hotové je bohatě pocukrujeme, omastíme rozpuštěným máslem. Místo cukru můžeme použít povidla nebo mák.

Součástí dotazníku je například otázka: Jaká jídla jste jedli v dětství a stále je vaříte?

Enografové se zajímají rovněž o to, jaké menu lidé připravují ve všední dny a o svátcích, i to, co považují za krajovou specialitu. V dotazníku obyvatelé Vysočiny odpovídají i na to, jaká jídla jedí o Vánocích, Velikonocích, o svatbách a poutích.

Odborníci by rádi věděli například i to, zda lidé dělají domácí zabijačky, co vaří z konkrétních surovin, jak zpracovávají maso, jaké dělají omáčky či co a jak zavařují.

Sběr dat a informací má podle etnografky Katovské probíhat do podzimu 2019. Dotazník lze najít například na webových stránkách třebíčského Muzea Vysočiny. Lidé se mohou obracet i na etnografy pracujících v muzeích v Jihlavě, Pelhřimově, Havlíčkově Brodě a na Žďársku. Kromě toho etnografové sami vyrážejí sbírat informace do terénu mezi cílené věkové skupiny obyvatel.

„Projekt bude trvat tři roky. Odstartoval teď na podzim a máme už první reakce na dotazníkové šetření. Pomalu se to rozjíždí,“ říká spokojeně Jitka Katovská.

Jaké vůně se tedy linou z tradiční lidové horácké kuchyně? Podle Jitky Katovské to jsou třeba takzvané „pekáče“.

„Tak se v určitých oblastech Vysočiny říká plackám z bramborového těsta, které se pekly přímo na plotně. Bylo zvykem je různě potírat rozdělaným mákem s povidlím. Oblíbené jsou vůbec pokrmy z brambor a ze zelí. Hojně zmiňované mezi lidmi jsou rovněž mrkvance čili speciální pečivo plněné sladkou mrkvovou nádivkou,“ vybírá Katovská z receptů.

Některé recepty mají i zajímavou historii. Například sladké „florentýnky od paní hraběnky“. „To je recept, který na Vysočinu přivezla služka, která kdysi sloužila ve Florencii. Pokrm tu zlidověl a velmi se ujal,“ připomíná etnografka.

Horáckou specialitou je také velikonoční hlavička. „Pokud jde o vánoční pokrmy, tak jeden dědeček mi říkal, že si vzpomíná na omáčku ze sušených křížal, která se dělala na Štědrý den. Pro něj to je stále symbol Vánoc, který si nese z dětství. Tomuto pokrmu se říká muzika,“ dodává Jitka Katovská.

Nejčtenější

Řidič neměl šanci. Dodávku na D1 částečně slisoval pod zádí kamionu

Na dálnici D1 směrem na Prahu před Velkým Meziříčím se srazilo nákladní auto s...

Na dálnici D1 směrem na Prahu před Velkým Meziříčím se srazila dodávka s kamionem. Řidič vozu po převozu do nemocnice...

Na letišti v Havlíčkově Brodě havaroval kluzák. Jeho pilot na místě zemřel

Na letišti v Havlíčkově Brodě havaroval kluzák, jeho pilot nehodu nepřežil....

Na letišti v Havlíčkově Brodě se kolem nedělního poledne zřítilo bezmotorové letadlo. Při jeho pádu utrpěl smrtelná...

Řidič dostal ve vysoké rychlosti na mokru smyk, vůz slisoval pod náklaďák

Na dálnici D1 v noci na úterý havaroval dvaačtyřicetiletý řidič osobního...

Velmi rychlá jízda na mokré vozovce se v noci na úterý stala osudnou řidiči osobního vozu BMW 540. Na dálnici D1 před...

Kouč Říha: Mrzí mě, že někteří mladí se ani neomluvili

Trénink během přípravného kempu adeptů české hokejové reprezentace v Jihlavě....

V minulé sezoně sázel na jádro zkušených, se kterými obrážel turnaje Euro Hockey Tour. A nebál se kritizovat mladé i...

Mladý řidič zabil chodce a ujel, našli ho s alkoholem v těle

U železničního tunelu v Hloubětíně zemřel po partnerské potyčce pobodaný muž...

Policisté ze Žďáru nad Sázavou řeší tragickou dopravní nehodu, při které v neděli nad ránem zemřel chodec po srážce s...

Další z rubriky

V boji s trávou teď na Žďársku pomáhá poloparazit kokrhel luštinec

Žlutě kvetoucí kokrhel luštinec byl nasazen jako silný protivník na louky...

Na louky zarůstající bujnou trávou na úkor pestrobarevných kvetoucích rostlin, jež by lákaly motýly a další hmyzí...

VIDEO: Opilý řidič ujížděl policii, problém má i „vyměněná“ spolujezdkyně

Opilý muž chtěl se chtěl prohodit se splujezdkyní

S alkoholem v krvi a bez platného řidičského průkazu ve středu večer ujížděl před policií řidič osobního automobilu na...

Před čtyřmi roky vyhrál MasterChefa, ve svém podniku se tím však nechlubí

Mladý pár Barbora Sokolíčková a Roman Kotlář v Novém Městě na Moravě druhým...

Už déle než rok funguje v jednom z opravených historických domů na Vratislavově náměstí v Novém Městě na Moravě kavárna...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz