Ingredience 1 dýně (asi 1000 g) |
- Dýni nakrájíme na čtvrtky, vydlabeme semínka, rozložíme ji na plech, osolíme a pečeme v troubě na 220 °C asi 20 minut. Po upečení sloupneme slupku.
- Cibuli a zázvor oloupeme a nakrájíme nadrobno. Do kastrolu vložíme plátky slaniny, opečeme je do křupava a vyjmeme. Polovinu upečených plátků nakrájíme na kostičky.
- Ve vypečeném tuku rozpustíme máslo, vložíme lístky šalvěje, opékáme asi minutu do křupava a vyjmeme. Do výpeku vložíme dýni, zalijeme ji litrem a půl vody, osolíme a 10 minut povaříme.
- Polévku rozmixujeme na hladký krém. Vlijeme smetanu a necháme přejít varem. Podle chuti dosolíme a opepříme. Při podávání polévku ozdobíme křupavou slaninou a šalvějí.