Ingredience 1 cibule |
1. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Fenykl a celer očistíme a nakrájíme na kostičky.
2. V hrnci rozpálíme 2 lžíce oleje a osmažíme na něm slaninu dozlatova. Pak ji položíme na papírovou utěrku, aby vsákla přebytečný tuk.
3. Do výpeku v hrnci přidáme máslo a osmažíme cibuli. Přisypeme celer, fenykl a bobkový list a společně vše orestujeme. Zalijeme kuřecím vývarem, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut, než celer změkne. Poté vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme dohladka.
4. Na závěr polévku zjemníme smetanou a dochutíme solí a pepřem. Na talířích ji zakápneme olivovým olejem, ozdobíme slaninou a tymiánem a podáváme s pečivem.