Pikantní a voňavá podzimní polévka je ideální večeří nejen v sychravém počasí.

Ingredience

1 dýně (asi 1000 g)
1 cibule
2 cm kořene zázvoru
12 plátků italské slaniny pancetta
20 g másla
12 lístků šalvěje
200 ml smetany na vaření 12%
sůl a pepř

  1. Dýni nakrájíme na čtvrtky, vydlabeme semínka, rozložíme ji na plech, osolíme a pečeme v troubě na 220 °C asi 20 minut. Po upečení sloupneme slupku. 
  2. Cibuli a zázvor oloupeme a nakrájíme nadrobno. Do kastrolu vložíme plátky slaniny, opečeme je do křupava a vyjmeme. Polovinu upečených plátků nakrájíme na kostičky. 
  3. Ve vypečeném tuku rozpustíme máslo, vložíme lístky šalvěje, opékáme asi minutu do křupava a vyjmeme. Do výpeku vložíme dýni, zalijeme ji litrem a půl vody, osolíme a 10 minut povaříme. 
  4. Polévku rozmixujeme na hladký krém. Vlijeme smetanu a necháme přejít varem. Podle chuti dosolíme a opepříme. Při podávání polévku ozdobíme křupavou slaninou a šalvějí.