Zasytí a zahřeje! Polévka ze žlutého hrachu jako od babičky.

Ingredience

300 g žlutého hrachu
1000 ml kuřecího vývaru
2 bobkové listy
2 snítky tymiánu
drhnutá majoránka dle chuti
2 cibule
2 mrkve
2 stonky řapíkatého celeru
sůl a čerstvě namletý černý pepř
150 g plátků anglické slaniny
nasekaná petrželka na posypání

1. Hrách propláchneme a dáme do velké mísy. Zalijeme ho studenou vodou, zakryjeme a necháme přes noc namočený. 

2. Nabobtnalý hrách slijeme, nasypeme do velkého hrnce, přidáme bobkový list, tymián a majoránku a zalijeme vývarem. Obsah hrnce přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Pak teplotu snížíme a pozvolna vaříme asi 20 minut. 

3. Poté přidáme do hrnce nadrobno pokrájenou oloupanou zeleninu a společně vaříme dalších asi 40 minut doměkka. 

4. Z hrnce odstraníme celé koření a uvařený hrách se zeleninou rozmixujeme dohladka. Krém dochutíme solí a pepřem. Slaninu nakrájíme na proužky a v pánvi opečeme dokřupava. Polévku prohřejeme, rozdělíme do misek, doplníme kousky slaniny a posypeme nasekanou petrželkou.