Ingredience 300 g žlutého hrachu |
1. Hrách propláchneme a dáme do velké mísy. Zalijeme ho studenou vodou, zakryjeme a necháme přes noc namočený.
2. Nabobtnalý hrách slijeme, nasypeme do velkého hrnce, přidáme bobkový list, tymián a majoránku a zalijeme vývarem. Obsah hrnce přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Pak teplotu snížíme a pozvolna vaříme asi 20 minut.
3. Poté přidáme do hrnce nadrobno pokrájenou oloupanou zeleninu a společně vaříme dalších asi 40 minut doměkka.
4. Z hrnce odstraníme celé koření a uvařený hrách se zeleninou rozmixujeme dohladka. Krém dochutíme solí a pepřem. Slaninu nakrájíme na proužky a v pánvi opečeme dokřupava. Polévku prohřejeme, rozdělíme do misek, doplníme kousky slaniny a posypeme nasekanou petrželkou.