Ingredience: 400 g sušeného hrachu |
1. Hrách propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme do druhého dne nabobtnat. Zkrátí se tím doba vaření a zlepší se jeho stravitelnost. Druhý den hrách zvolna uvaříme do poloměkka. Během vaření obsah hrnce nemícháme, jenom jím občas potřeseme. Hrách se tak stejnoměrně provaří.
2. Pak přilijeme vývar, přidáme nakrájenou zeleninu a koření. Vaříme, až hrách i zelenina změknou. Vyndáme bobkový list a ponorným mixérem rozmixujeme. Polévku dochutíme solí, pepřem, majoránkou a utřeným česnekem.
3. Klobásu nakrájíme na kolečka a orestujeme na oleji dozlatova. Vložíme ji do polévky a necháme ještě krátce provařit.
4. Bagetu nakrájíme na kostičky a nasucho opečeme v troubě nebo na pánvi dozlatova. Hotovou polévku podáváme s krutony z bagety.