Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zázračný kořen. Zůstaňte štíhlá a fit díky zázvoru

Zázvor je geniálním posilovačem imunity a cenným spojencem v boji s nadbytečnými kily. Prozradíme vám, jak využít síly tohoto zázračného kořene.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Adobe Stock

Svým svěžím aroma ochutí kari, polévky, čaje a mnoho dalšího. Ale právě v tuhle roční dobu se pálivý zázvor osvědčuje především jako prostředek k posílení imunity, chrání totiž naše tělo před viry a infekčními chorobami. 

V posledních letech si zázvor získal oblibu i jako pomocník při hubnutí, svou ostrostí totiž urychluje metabolismus a podporuje spalování tuků. 

Pálivé látky navíc zlepšují prokrvení těla, a zvyšují tak spotřebu energie, zároveň stoupá i naše tělesná teplota a my tím pádem spálíme více kalorií. Zázvor napomáhá i udržení stabilní hladiny cukru v krvi, takže zůstanete ušetřena atakám náhlého hladu.

Žádný zázrak - funguje to!

Ptáte se jak? Máme pro vás recept na zázvorovou esenci, kterou můžete popíjet jako čaj nebo ji využít k dochucení jídel. Začleňte zázvor do svého jídelníčku co nejčastěji a výsledky na sebe nenechají dlouho čekat. Kromě toho na vás čekají kulinární inspirace. 

Pro urychlení hubnutí si dávejte denně zázvorový shot, ideální je třeba na cesty. Tak se inspirujte a zkuste to, uvidíte brzy, že to funguje. Prostě buďte milá, šťastná, zdravá, štíhlá a fit!

Na vaření: Esence na zhubnutí

Hodí se k ochucení müsli, smoothie, tvarohových pokrmů, omáček, polévek, nejrůznějších směsí, dresinků a marinád. Když ji zalijete vroucí vodou, bude z ní skvělý čaj – chuťový zážitek i bonus pro vaše zdraví!

Zázvorový elixír

Na 400 ml: Asi 400 g zázvoru tence oloupejte a nakrájejte nadrobno, čím drobnější kousky, tím více účinných látek se při vaření uvolní. Nastrouhejte kůru ze dvou bio citronů, rozkrojte je na poloviny a vymačkejte z nich šťávu. Vše vařte se 600 ml vody cca 25 minut při mírné teplotě bez pokličky. Poté odvar slijte přes cedník a povařte dalších 10 minut se dvěma lžícemi medu (nejlépe manukového, ale lze použít i jiný). Elixír nalijte do čisté uzavíratelné lahve. V chladničce vám vydrží 2 až 3 týdny.

Lahůdky se zázvorem

Svou štiplavou ostrostí dodá šmrnc všem pokrmům.

Pestrá kari rýžová pánev s kuřecím řízkem

Na 1 porci: Ve vroucí osolené vodě uvařte 85 g „osmiminutové“ dlouhozrnné rýže podle návodu na obalu, 40 g mraženého hrášku rozmrazte při pokojové teplotě. Osušte 125 g kuřecího řízku a nakrájejte ho na nudličky. Smíchejte lžičku oleje a půl lžičky mletého kari a obalte v této směsi maso. Šestinu ananasu a půlku červené papriky nakrájejte na cca 2 cm velké kostičky. Kousek zázvoru (asi 7 g) a stroužek česneku oloupejte a nasekejte nadrobno. Rýži slijte a nechte ji dobře okapat. Nakrájejte nadrobno snítku koriandru. Na pánvi rozpalte lžičku oleje a maso na něm opékejte po obou stranách cca 8 minut dozlatohněda. Přidejte papriku, hrášek, zázvor a česnek a společně opékejte ještě 5 minut. Vmíchejte rýži a nasekaný koriandr. Vše osolte, opepřete, ochuťte dvěma lžičkami limetkové šťávy a lžičkou creme fraîche.  Porce  cca 520 kcal

Orientální rumpsteak

Na 1 porci: Rumpsteak (cca 200 g) osušte a tučný okraj odkrojte. Na pánvi rozpalte lžičku oleje. Steak na něm opékejte při vysoké teplotě, každou stranu asi 3 až 4 minuty. Vyjměte ho, pořádně osolte a opepřete, zabalte do alobalu a nechte přibližně 10 minut odpočívat. Mezitím připravte 50 g kuskusu podle návodu na obalu. Nasekejte nahrubo 20 g sušených brusinek, polovinu červené cibule nakrájejte na tenké plátky, dvě snítky koriandru pokrájejte nahrubo a kousek nechte stranou na ozdobení, zázvor (cca 5 g) oloupejte a nasekejte nadrobno. Smíchejte lžičku červeného vinného octa se lžící olivového oleje, cibulová kolečka, nasekaný zázvor a koriandr, vše osolte, opepřete a lehce oslaďte cukrem. Brusinky vmíchejte do kuskusu a ochuťte ho trochou římského kmínu a skořice. Steak podávejte s kuskusem a ochucenými cibulovými kolečky, na talíři ještě dozdobte koriandrem.  Porce cca 520 kcal

(Nejen) na cesty: Zázvorový shot

Na 900 ml: Kousek bio zázvoru (cca 40 g) a dvě bio jablka omyjte a nakrájejte nadrobno. Odšťavněte je v odšťavňovači. Citron a čtyři šťavnaté pomeranče nakrájejte na poloviny a vymačkejte z nich šťávu. Přidejte ji k zázvorovo-jablečné šťávě a smíchejte. Tekutinu slijte přes cedník, aby se odstranily případné zbytky dužiny a jader. Do směsi přidejte dvě lžíce mleté kurkumy a vše důkladně promíchejte, aby se koření rozpustilo. Hotovou šťávu pomocí trychtýře přelijte do uzavíratelné litrové lahve. Uchovávejte v chladničce a spotřebujte během týdne. Porce cca 35 kcal

Autor:
  • Nejčtenější

Jídelníček a psychika jsou spojité nádoby. Vytěžte z jídla to nejlepší

Pořád vám někdo říká, že musíte zhubnout. Soustředíte se na diety a najednou zjistíte, že z vašeho života jaksi...

Nevíte, co na sebe? Inspirujte se hvězdným stylem celebrit

Módní kousky ve vašem šatníku můžete nosit na sto různých způsobů, když je přizpůsobíte svému stylu. Nebo se nechte...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dovolená už je za dveřmi. Tyto letní kousky vám na ní nesmí chybět

Nové kousky z lehkých materiálů nebo nadčasové doplňky by ve vaší skříni rozhodně neměly chybět. Dovolená je za dveřmi.

Holka holce rozumí? Ženská přátelství jsou možná složitá, ale důležitá

My holky si nemusíme nic vysvětlovat. Většinou víme přesně, co naši kamarádku zabolí i co jí udělá radost. A umíme toho...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Přejídání ve stresu se dá zbavit. Máme pro vás tři rady, jak na to

Dobré jídlo přináší radost! Proč si ho tedy (vrchovatě) nedopřát ve chvílích, kdy se cítíte pod tlakem? Protože je to...

Ať se z vás nestane oběť. Máme několik tipů, jak se ubránit agresorovi

S teplejším počasím přichází i větší kriminalita. Jak můžete zabránit tomu, abyste se nestali terčem kapsářů, násilníků...

Cosmopolitan Flower Day se blíží. Užijte si s námi den plný zábavy

Den, který se ponese ve znamení zahradní párty s dobrým jídlem a pitím, plný workshopů a zábavy. Už tuto sobotu 25....

Poslouchat nerovná se naslouchat. Víme, proč je dobré se to naučit

Touha po sdělování pocitů, zážitků a informací je přirozená. U některých lidí je tak silná, že stále mluví a nedají...

Jídelníček a psychika jsou spojité nádoby. Vytěžte z jídla to nejlepší

Pořád vám někdo říká, že musíte zhubnout. Soustředíte se na diety a najednou zjistíte, že z vašeho života jaksi...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...